Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija Bosfor

Razbijena grupa koja je krijumčarila osobe iz BiH u Hrvatsku i druge zemlje EU

uhićenje
Foto: Granična policija BiH
1/5
23.03.2017.
u 16:40

Sve uhićene osobe su 22. ožujka 2017. godine dovedene pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, dok je kaznena prijava dostavljena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Dovršeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje u akciji 'Bosfor' nad više osoba koje su krijumčarile osobe iz BiH u Hrvatsku i druge zemlje EU.

U okviru operativne akcije kodnih naziva „Bosfor“, odnosno „Kabataš“, pod pokroviteljstvom SELEC-a, u zemljama u kojima su provođene aktivnosti uhićeno je oko 60 osoba, a u posljednjih šest mjeseci ove osobe prokrijumčarile su više od 100 ilegalnih migranata koji su za put, a koji je trajao i do deset dana, plaćali od 3.000 do 5.000 eura.

Na području PU zagrebačke i PU splitsko-dalmatinske uhićeno je sedam hrvatskih državljana starih 24, 30, 33, 35, 38, 54 i 55. Za krijumčarenje je optužen i 60-godišnji bugarski državljanin, no on je trenutno nedostupan.

- Kod uhićenih osoba je, pretragama domova i vozila, pronađeno više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatera, razna korespondencija te drugi materijalni dokazi koji će biti korišteni tijekom kaznenog postupka.

Tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičeni u vremenu od 22. studenog 2016. do 12. veljače 2017. godine pronalazili strane, uglavnom turske državljane, koji su legalno dolazili na teritorij R BiH, ali nisu ispunjavali formalne i zakonske uvjete za ulazak i tranzit preko Republike Hrvatske, već su ih osumnjičeni, uz plaćanje novčane naknade, ilegalnim putem prebacivali s teritorija BiH na teritorij RH te dalje u druge zemlje EU.

Foto: Granična policija BiH

Pripadnici GPBiH obavili su pretrese na šest lokacija u Sarajevu, Velikoj Kladuši i Čapljini. Lišena su slobode četiri državljana BiH i dva Turske

Na području PU zagrebačke i PU splitsko-dalmatinske utvrđeno je da su osumnjičene osobe prebacile najmanje 71 osobu, na koji način su pribavili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 200.000 kuna koju su međusobno podijelile.

Sve uhićene osobe su 22. ožujka 2017. godine dovedene pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, dok je kaznena prijava dostavljena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju utvrđivanja eventualno drugih, za sada nepoznatih, osoba uključenih u zločinačko udruženje - stoji u priopćenju.

>> Srbin za 300 eura pokušao u Italiju prevesti četiri Kosovara

>> U autima ilegalno prevozili 15 kosovskih državljana

Komentara 2

AA
aaagotal
17:18 23.03.2017.

Što reći, nego bravo dečki, svaka Vam čast!

DU
Deleted user
10:14 24.03.2017.

opet jarani operiraju po hrvatskoj tu bi se trebao aganzirat sudstvo i da ih kazni primjereno kako drugima vise nebi palo na pamet da se upuste u kriminalne radnje po hrvatskoj upravo za primjer ,i sada ih smjestite u lepoglavu jer dolaze proljetni radovi da se dokazu u proizvodnji a ne da spavaju i hrane se na teret poreznih obveznika u pansion remetinec ,napominjem da se u eu dani provedeni u zatvoru placaju a ne djabaleske ko kodnas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije