Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNOSAN BIZNIS

Tvrtka Gopca, Bede i ostalih godišnje 'okrene' 40 mil. eura

požar
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/12
26.02.2015.
u 19:19

Među pet suvlasnika je i sin bivšeg ustavnog suca Višeslav Vukojević

Gust crni dim istjerao nas je iz hale. Nestalo je struje. Vidjeli smo da sami ne možemo ništa pa smo pozvali vatrogasce – govori zaposlenik Drava Internationala u čijem je pogonu preksinoć oko 21 sat buknuo požar. Najveća je to hrvatska tvrtka za preradu plastike, a među petero su suvlasnika i vladar rukometa Zoran Gobac te Višeslav Vukojević, sin bivšeg suca Ustavnog suda Vice Vukojevića.

– Najviše smo strahovali za budućnost i svoja radna mjesta – nastavlja radnik.

Traku pale sutra

Izgorjelo je 10.000 litara nafte, vatrena je stihija zahvatila halu veličine 200 sa 100 metara. U blizini je, procjenjuje se, bilo 50-ak zaposlenika koji su upravo završavali smjenu. Vatrogasce je dočekao visoki plamen koji se kovitlao. Prepoznali su odmah ugljikovodike.

– Bojali smo se da ne eksplodira gorivo, naši su vatrogasci bili u vrlo velikoj opasnosti, otežavao nam je i vjetar – opisuje Boris Banjan, zapovjednik osječkog JPVP-a. Doslovce su sve njihove snage i tehnika bili u pogonu poduzeća. Požar je lokaliziran u pola sata, ali su gasitelji dežurali do jutra.

– Probila je izolacija na glavnim električnim vodičima koji se protežu od agregata prema hali. Zbog taljenja zahvaćeni su spremnici goriva – izvijestila je policija nakon očevida. Skupocjeni strojevi nisu nastradali pa se proizvodna traka pali već sutra.

– Dobro je prošlo kako je moglo biti. Šteta nije velika, oko 300.000 kuna – procjenjuje direktor Zvonko Bede.

– Najvažnije je da nitko nije nastradao. To je posao, može se svuda dogoditi. Nitko neće ostati bez radnog mjesta – smiruje, pak, Zoran Gobac.

Drava International ima 540 zaposlenika. – Nama još treba djelatnika, stalno zapošljavamo, uglavnom nekvalificiranu radnu snagu – dodaje Gobac.

Golemo postrojenje proteže se na čak 86 hektara osječkom prigradskom naselju Brijest. Montirali su u njega lani i “svemirski” stroj za proizvodnju nafte od plastike, čija je turbina proizvedena u postrojenjima NASA-e u Meksiku. Platili su ga 2,2 milijuna eura. Četrdeset milijuna eura ukupan je lanjski promet tvrtke.

– Izvoz je više od 30 milijuna eura. Popet će se na 50 milijuna, očekujemo, ove godine – navodi Bede.

Eksplozija 2013.

Zvonka Bedu prati glas kontroverznog poduzetnika. Zovu ga, kolokvijalno, i “kraljem plastike”. Podugačak je popis tvrtki kojima je, većim ili manjim dijelom, bio vlasnik, među njima su i Svilana, Litokarton, Tvornica žigica Drava, Robna kuća Nama. Njegovo poduzeće Doseg “izbrisano” je 2008. nakon stečaja, a državi je ostalo dužno nemalenih 20 milijuna kuna. I ono se bavilo reciklažom sekundarnih sirovina i proizvodima od plastike. Drava International kupila je kasnije na dražbi, pisalo se u medijima, strojeve Dosega. Bez obzira na to, upućeni kažu kako mu pogon Drave Internationala izgleda “zaista svjetski”. Ta je tvrtka osnovana 2005. Na popisu su članova društva danas Zvonko Bede, sin mu Marko, Zoran Gobac, Višeslav Vukojević, a prokurist je dugogodišnja Bedeova suradnica Snježana Alerić. Temeljni je kapital iznosio 28,9 milijuna kuna, a povećan je na 30,1 milijun kada joj je 2013. pripojena Eko Slavonija.

Na stranicama Crne kronike, pak, Drava International završila je i u lipnju 2013. kada je u eksploziji kemikalija stradala radnica Danijela Valkai (34). Pogon je tada bio smješten u bivšoj Šibicari. Žena je ostala bez ruke i noge, a nakon 10-ak dana borbe, izgubila je bitku za život. U eksploziji je teško ozlijeđena i Ružica Kistoth (50), a tri radnice lakše.

>> 'Gorjela je nafta, bilo je jako opasno za gasitelje, ali smo lokalizirali požar'

>> Preminula žena stradala u eksploziji osječke tvornice

Komentara 21

Avatar Melankolija
Melankolija
19:42 26.02.2015.

Dobro je proslo.

DA
damirtankovic
20:33 26.02.2015.

Još jedan dokaz kakve pljuga zakone imamo! Lopina ošteti državu za "nemalenih" (i još jedan bravo za pismenost novinara, lol!!!) 20 milja kunica i nikom ništa, ko da je hitil 20 lipa u Bunar želja! U normalnim državama nikad višee ne bi mogel voditi nikakve firme, only possible in Hrvatistan! I još povrh svega podmažu naše "neovisne" institucije, tak da ne odgovaraju za požar u Šibicari! Stvarno imamo pravnu državu, bljak!!!!

DU
Deleted user
20:48 26.02.2015.

taj gobac jedan je od tezih mafijasa u drzavi.....koliko je samo dugova ostavio gradovima u svom megalomanskom projektu forsiranja gradnje dvorana koje sada zjape prazne i gomilaju gubitke......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije