Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povreda taštine

Tužiteljstvo se žali na suca jer ih je kritizirao u presudi

Marijan Bertalanič (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
30.09.2011.
u 12:00

Tužiteljima zasmetale riječi suca da “začuđuje lakoća kojom ustraju na neosnovanoj optužbi...”

Samo zato što je u obrazloženju oslobađajuće presude Asji Piplović, Igoru Petlevskom i Mladenu Jandričeku iz afere Maestro bio kritičan prema tužiteljstvu, Općinsko državno odvjetništvo prijavilo je suca Marijana Bertalaniča sudačkom vijeću i predsjedniku Općinskog kaznenog suda za povredu Kodeksa sudačke etike! Koliko je poznato, ovo je prvi put da tužiteljstvo podnosi pritužbu na mišljenje nekog suca dano u obrazloženju presude. Sudac je ljetos u obrazloženju kazao: “Začuđuje ustrajanje tužiteljstva na neosnovanom optuženju u ovom predmetu, začuđuje lakoća kojom tužiteljstvo troši novac poreznih obveznika na ovakve procese s obzirom na ukidnu odluku Vrhovnog suda”. Važno je istaknuti da se sudac pritom vodio ukidnom odlukom Vrhovnog suda iz koje proizlazi da ono što se okrivljenicima stavlja na teret nije kazneno djelo.

Obezvrijeđen rad

U ovom su slučaju troškovi obrane oko dva milijuna kuna, a ako presuda postane pravomoćna, platit će ih porezni obveznici. No, tužiteljstvo u pritužbi protiv suca, koju potpisuje donedavno općinska, a sada županijska državna odvjetnica Željka Pokupec, smatra da je sudac neutemeljenim i neprihvatljivim komentarom na objavi presude povrijedio Kodeks sudačke etike jer je dužan suzdržati se od komentara kojim bi se u postupku mogla narušiti pravičnost suđenja i stvoriti dojam pristranosti. Ne smatraju primjerenim da se sudac koristi sudnicom kako bi obezvrijedio rad tužiteljstva. Inače, taj dan nitko iz tužiteljstva nije došao na objavu presude. Predsjednik sudačkog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Ivica Veselić kaže da je ovo prva pritužba tužiteljstva na dano mišljenje suca u presudi te da će vijeće provesti postupak. – Zakonom nije određeno dokle sudac može ići u obrazloženju presude, no mora biti svjestan težine svoje odluke i da obrazloženje nije neprimjereno. Svatko ima pravo pokrenuti postupak pred sudačkim vijećem ako smatra da je sudac prekoračio ovlasti. Meni kao sucu bilo bi svejedno je li protiv mene pritužbu podnijelo tužiteljstvo ili građanin ako se držim zakona jer sucu nitko ne može oduzeti prava koja ima po zakonu – kaže Veselić. Sudac Bertalanič na pritužbu se kratko pisano očitovao da je pravo tužiteljstva da ustraje u progonu okrivljenika i u ovakvim situacijama, ali je i pravo javnosti da propituje koliko to stoji porezne obveznike jer sudac u obnašanju sudačke dužnosti nije samo sudac nego i “glas javnosti” u čije ime i donosi presude.

I prije su kritizirani

Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela kratko je kazao: “Sudac ne može po Ustavu odgovarati za mišljenje dano pri donošenju odluke, ali može stegovno samo ako izlazi izvan okvira prihvatljivog i primjerenog obrazloženja. Bilo je mnogo gorih izričaja nego što je ovaj pa nije bilo prijava”. I dosad su tužitelji kritizirani tijekom izricanja presuda, no prijava nije bilo. Kad je oslobađala dr. N. Ljubojevića za smrt rodilje, sutkinja je rekla kako je osupnuta izjavom tužiteljice “da netko mora biti kriv za to” i da pravi krivac nije došao do suda. Tužiteljstvo je neizravno kritizirano i na objavi oslobađajuće presude Marinu Ivanoviću, Gotovininu odvjetniku u slučaju topničkih dnevnika, a Vrhovni je sud bio i te kako kritičan prema tužiteljstvu jer nije popravilo lošu optužnicu u jednom predmetu protiv Miroslava Kutle, iako je bilo upozoreno, pa je Kutle oslobođen.

Ključne riječi

Komentara 18

OB
-obrisani-
12:04 30.09.2011.

Postovani! \"Inače, taj dan nitko iz tužiteljstva nije došao na objavu presude\" ?????? Nije li to omalovazavanje SUDA od strane tuziteljstva????? Lijep pozdrav!

JA
jamanuša
12:12 30.09.2011.

prije nego što dođe do suda ili optužnice udbašine se sastanu i dogovore što će sa slučajom sud samo to potvrdi

KI
killer3000
20:10 30.09.2011.

Sudac je odlično opisao tužiteljstvo. Ima niz takvih primjera. Pogledajte samo slučaj Hrastov u Karlovcu. Nakon svake presude se žale i tako 20 godina. I ne misle odustati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije