Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mup odbio

Troškove obrane na suđenju bivšem udbašu u Njemačkoj snosit će SOA?

josip perković
25.07.2014.
u 22:30

Neslužbeno – Perković i Mustač "možda mogu imati pravo na financiranje obrane"

Josip Perković, bivši šef hrvatske Udbe u vrijeme komunizma, potom osnivač hrvatskog obavještajnog ustroja u vrijeme Domovinskog rata, opet je u središtu javnosti. Iz zatvora u Münchenu, gdje čeka početak suđenja najesen, stiže njegov zahtjev da mu Hrvatska financira troškove obrane. Na tu su se vijest mnogi nakostriješili, a u prvi mah državne institucije nisu bile sigurne u čijoj je “nadležnosti” zahtjev i ima li mogućnosti da je opravdan.

Zabrinut zbog novca

Prema zadnjim informacijama, mogao bi biti u pravu, a financije bi bile u nadležnosti pravne sljednice službe u kojoj je Perković radio 1983. (Udba). Koliko god to sada apsurdno zvučalo, to je danas – Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA)!

Par dana prije nove 2014., u vrijeme kada je Perković davao intervju za “Večernji list”, i već mu je bilo prilično jasno da će, naposljetku, biti izručen, jedino je iskazivao zabrinutost zbog plaćanja troškova obrane. Šest i pol mjeseci poslije, nakon što je potvrđena optužnica kojom je optužen za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, njegova zabrinutost je prerasla u zahtjev prema RH. Suđenje počinje u listopadu (60-tak ročišta) i, očekuju Nijemci, trajat će 6 mjeseci, završit će u travnju 2015.

Zahtjev je iz Njemačke stigao MUP-u, računajući valjda da je MUP pravni sljednik SDS-a RSUP-a SRH iz 1983., kada je počinjeno kazneno djelo ubojstva Đurekovića. No, MUP to nije, jer je još 2002. promijenjen zakon, pa je tajna služba (tada SZUP) premještena iz okrilja policije. Novim zakonom, od 2006. (Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu), sljednik postaje SOA. Mato Palić, docent s Pravnog fakulteta u Osijeku, gostujući u Dnevniku 3 HTV-a, kazao je da RH nije dužna platiti troškove obrane “jer Perković nije to navodno kazneno djelo počinio kao djelatnik hrvatske obavještajne službe, nego kao djelatnik jugoslavenske”. MUP je također donio odluku da država neće platiti troškove obrane Josipa Perkovića.

– Netočno, Perković je bio pripadnik republičke tajne službe, to je bilo strogo decentralizirano u Jugoslaviji, a zakon po kojem svi umirovljeni pripadnici tajnih službi imaju pravo na pravnu pomoć i financiranje obrane u slučaju da budu optuženi, preuzet je iz bivšeg sustava, čak je nekoliko godina nepromijenjen vrijedio i u RH, a i u svim kasnijim promjenama sljednika te su odredbe zakona zadržane i čine pravni kontinuitet – reagira Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo. Smatra da, kada se taj kontinuitet prava na pomoć Perkoviću ne bi priznao, bio bi to pravni presedan.

– Time bi se onda pobijao i kontinuitet RH (Badinter) koja je sljednica SRH iz bivšeg sustava. Nismo mi revolucijom postali država, nego demokratskim procesom u Saboru. Meni je nevjerojatno da bi netko sad zauzimao drukčiji stav – kaže Nobilo.Dodaje da bi bilo apsolutno nefer ostaviti Perkovića bez pomoći, a to bi jako štetilo njegovoj obrani na sudu.

– Ne bude li država financirala njegovu obranu, morat će zatražiti njemačke branitelje po službenoj dužnosti, što znači da će mu Njemačka dati početnike, koji sigurno nisu dorasli tom procesu – kaže. U Njemačkoj se, naime, ne možeš braniti bez novca, a Perković je, podsjećaju branitelji, “bio običan državni činovnik, niti je privatizirao, niti je švercao oružje, već je živio od mirovine u iznosu od 700 eura mjesečno”.U Ministarstvu pravosuđa RH drže da nisu mjerodavni, no neslužbeno – ocjenjuju da Perković i Mustač “možda mogu imati pravo na financiranje obrane”.

Branitelji kažu da “troškovi neće biti spektakularno visoki, niti blizu troškova suđenja u Haagu, a osim toga, sve je gotovo za 6 mjeseci”.

Mustač će tražiti isto

Radi se o minimalno pedeset tisuća eura troškova, pa puta dva, jer vjerojatno će i Zdravko Mustač tražiti isto. Počne li mu RH financirati obranu, Perković će imati dva branitelja, Nobila i jednog njemačkog

– Ne donese li država odluku o financiranju, to može Perkovića uništiti na sudu. Ako RH to financira, to znači da se dva odvjetnika mogu ozbiljno posvetiti procesu i ja kao odvjetnik mogu reći da tada taj slučaj dobivamo – poručuje Nobilo.

Osim MUP-u, pisao je izravno i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću. Kaže, neka oni procijene, no Nobilo smatra da je za financiranje mjerodavna SOA i stoga i njoj izravno šalje zahtjev. Za Perkovića kaže da se relativno dobro osjeća, “i dalje je bistar, usredotočen je na pisanje analiza koje koristimo za pripreme za postupak. Dosta je angažiran i optimističan, spreman za ozbiljnu pravnu bitku”, završava Nobilo.       

>>Zašto svi šute 
o optužnici protiv Perkovića?

>>Potvrđena optužnica protiv Perkovića. Više nije samo naredbodavac, nego i suizvršitelj!

Komentara 151

DU
Deleted user
20:40 25.07.2014.

kada bi SOA bila proglašena sljednicom bivše SDS morala bi isplatiti ogromne odštete obiteljima ubijenih kojih ima preko 200 a među njima ima i djece (Sevo),

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
20:30 25.07.2014.

ubojicama koji bez suđenja presuđuju plaća se pravna zaštita?...tko tu nije pri zdravoj?

Avatar Prosenjak
Prosenjak
20:43 25.07.2014.

Država treba i mora financirati obrane hrvatskih generala Petkovića i Praljka u Haagu, i pomoći u rušenju dijela optužnice koji grubo optužuje samu Republiku Hrvatsku a za što su velikim djelom zaslužni upravo Josip Perković i Anto Nobilo. Zbog njihovihih podlih trikova na suđenju Blaškiću sad nevini ljudi robijaju u Haagu, jedan je već odslužio svoju kaznu, a Hrvatskoj državi je nanesena stigma agresora na BiH što nema veze sa zdravim razumom i što je najveća laž 20. stoljeća. To je ono što Hrvatska treba pobijati, a ne ono što je ovaj činio u ime tita, partije, armije, jugoslavije i ostalih propalih ideala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije