Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Marević

Tražim brata već 10 godina. Neću stati, za nagradu dajem 100.000 €

goran marević krk
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
29.07.2015.
u 16:30

Ubijen? Obitelji su osobe iz istrage nagovještavale da je Zoran ubijen iste večeri te da je negdje zakopan

        Deset godina od nestanka krčkog poduzetnika Zorana Marevića, u to vrijeme 44-godišnjaka, nema saznanja o tome što mu se dogodilo nakon što je posljednji put viđen na krčkom predjelu Dunat između Krka i Punta gdje je u blizini kafića parkirao svoju Yamahu i otišao na piće s dvojicom muškaraca za koje se do dana današnjeg ne zna tko su.

Dvojac zna nešto o Zoranu?

Iako ga je sud u međuvremenu proglasio umrlom osobom još se vodi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba na čijem popisu je danas 2579 osoba. Zoranovu bratu Goranu Mareviću teško je prihvatiti da se o njegovu nestanku ništa ne zna i uvjeren je da netko ipak ima nekih saznanja koja bi istražitelje uputila na pravi trag, a obitelji donijela mir jer je neizvjesnost nepodnošljiva, osobito za roditelje Nediljku i Krunu. Upravo zato je jučer, 28. srpnja, na dan kad se Zoranu 2005. godine izgubio svaki trag, ponudio nagradu od čak 100 tisuća eura za informaciju koja bi dovela do korisnih saznanja o Zoranovoj sudbini.

Zoran je najvjerojatnije mrtav, jer da je živ sigurno ne bi 10 godina najmilije ostavio a da im se ne javi, no je li žrtva otmice i ubojstva i ako je tako, gdje je njegovo tijelo nikad se nije doznalo. Tijekom 10 godina iz neslužbenih je izvora nagovještavano da je Zoran najvjerojatnije ubijen iste večeri kad je viđen na Dunatu i da je njegovo tijelo zakopano negdje na Krku.

– Uvjeren sam da je moj brat nestao zbog novca. Možda novac sada nekome bude poticaj da kaže što se dogodilo, što je čuo ili vidio te večeri na Dunatu – kaže Goran dodajući da više nije mogao čekati da policija možda ponudi nagradu za informaciju kao što je nedavno učinila u nekim drugim slučajevima.

– Ako treba, prodat ću sve, i kuću i maslinik, sve što imam – kaže Goran kojem je godišnjica bratova nestanka, kao i cijeloj obitelji, najteži dan u godini jer je prisjećanje na sina i brata uvijek bolno. U Državnom odvjetništvu, nastavlja, cijeli je spis u kojem, po njegovim saznanjima, postoji niz tragova koji upućuju na osobe koje o Zoranovu nestanku nešto znaju ili su povezane sa zločinom ako se dogodio, ali se ništa ne pokreće.

– Uvijek mi kažu da im treba još nešto, a ja mislim da bi sve koji nešto znaju trebalo pritisnuti i dovesti istragu do kraja, da se dozna što se dogodilo, na koji način i zašto – kaže Goran. Nestali Zoran bio je poznat Krčanima, bio je vlasnik poduzeća Kamen junior, sportaš, glazbenik, suprug i otac dvojice sinova, ne bi nestao i ostavio sve kao da je u zemlju propao. Dvije osobe, Željka B. i Renata A., inače rođake, povezivalo se sa Zoranovim nestankom.

Jedan je dan nakon što se Zoranu izgubio svaki trag njegovom karticom podignuo novac na bankomatu, a prethodne mu je večeri s motocikla ukrao torbicu. Za drugog je utvrđeno da je krivotvorio Zoranov potpis, što je trebalo potvrditi da je Zoranu vratio dug od 122 tisuće eura.

Zbog toga su i osuđeni, no od njih se ništa nije uspjelo doznati o Zoranovu nestanku.

– Siguran sam da znaju puno više nego što su rekli istražiteljima. Ne vjerujem u slučajnosti, a u slučaju nestanka moga brata bilo je previše toga da bi moglo biti slučajno – uvjeren je Goran.

Otisci nisu odmah uzeti

Nije zadovoljan ni kako su istražitelji od početka tretirali slučaj nestanka. Otisci s motocikla koji je ostao parkiran na Dunatu izuzeti su tek nakon tri tjedna, podizanje novca s kartice nakon nestanka policiji je dojavila obitelj, mobitel je radio dan nakon nestanka, dvije godine nakon Zoranova nestanka Željko B. još je koristio njegov kamion, a prometna kazna stigla je na adresu obitelji. Sve je to, kaže Goran, trebalo bolje provjeriti i istraga o nestanku trebala je biti opsežnija, osobito u prvim danima nakon što se Zoranu izgubio trag.

I dr. sc. Josip Pavliček, predavač na Visokoj policijskoj školi, slaže se da se u slučaju dvojbe nestanak osobe istražuje kao da je riječ o kaznenom djelu i da je izuzetno važno žurno prikupljanje obavijesti jer “vrijeme koje prolazi je istina koja bježi”.

– Nesnalaženje u tim prvim satima, rijetko danima, dovodi često do nenadoknadivih gubitaka u procesu kriminalističkog istraživanja – naglasio je Pavliček.     

>> Je li poduzetnik s Krka ubijen i zakopan na otoku?

Komentara 12

Avatar damat
damat
20:36 29.07.2015.

svaka čast frajeru. gaće na štap ako treba za istinu o članu obitelji. kapa dole!

MO
momčina
17:38 29.07.2015.

dragi gorane,iskreno sam dirnut vasom brigom o bratu,obitelj je nesto iznad svega...nista nije vrijedno kao obitelj,..krv nije voda...volio bi da nadjete mir i da pustite brata ...zbog njega i zbog vas...

DU
Deleted user
17:37 29.07.2015.

Užas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije