Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kokainski lanac

"Tražili su 35.000 eura jer sam dirao njihove pakete"

\'25.10.2010. Rijeka, Pocelo sudjenje narkodilerima u Zupanijskom sudu. Privodjenje na raspravu Milana Stifanica(na slici) i Dalibor Silica. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL\'
Goran Kovačić/Pixsell
20.12.2010.
u 18:50

Stjepan Prnjat i Milan Štifanić organizirali su krijumčarenje 200 kg kokaina i zaradili 14,2 milijuna eura, a novac su ulagali u nekretnine i na račune

Milan Štifanić (39), Dalibor Šilić (28) i Branko Josipović (53), trojica od devetero optuženih iz krijumčarskoga kokainskog lanca kojemu je na čelu bio međunarodni narkoboss Stjepan Prnjat (39), ne smatraju se krivima za krijumčarenje stotine kilograma kokaina i pranje novca kojima ih tereti USKOK. Njih trojica jedini su se danas i mogli izjasniti o optužnici jer se drugim optuženima sudi u odsutnosti – glavni šef Prnjat i kurir Mirko Mikešić (63) u zatvoru su u Italiji, a Prnjatova majka, dvije sestre i žena, optužene za prikrivanje protuzakonito stečena novca, nedostupne su.

Prljavi im novac blokiran
Prnjat i njegova desna ruka Štifanić optuženi su da su od 2000. do 2007. godine, kada je u akciji "Kolovoz" u pojedinim europskim zemljama i u Hrvatskoj razbijena skupina, prokrijumčarili ili pokušali prokrijumčariti dvjestotinjak kilograma kokaina i na tome zaradili svaki najmanje po 7,1 milijun eura, a prljavi novac (riječ je o milijunima eura i kuna koji su danas blokirani) prali su kupujući nekretnine i ulažući ga na račune i u sefove.

Premda je i jučerašnji početak suđenja, sazvan treći put, bio odgođen jer je Štifanićeva obrana zatražila izuzeće svih sudaca u Vijeću jer su bili članovi vijeća koja su odlučivala o Štifanićevu pritvoru, predsjednik Županijskog suda taj je zahtjev odbio pa je rasprava počela, a saslušani su i prvi svjedoci.

Štifanić pokazao pištolj
Štifanićeva žena iskoristila je blagodat nesvjedočenja. Za njen iscrpan iskaz iz istrage Prnjatov branitelj tražio je da se izdvoji iz spisa upravo zbog jučerašnjeg nesvjedočenja, no o tome će Vijeće sutkinje Ike Šarić tek odlučivati.

No svjedok iz Istre, Edi Pauro, ponovio je kako se sa Štifanićem "upoznao" dan pošto je u šumi nedaleko od sela u kojem živi pronašao skrivena dva paketa droge i odnio ih kući.

– K meni su doma došli Zijo (Šilić) i ovaj gospodin Štifanić koji me pitao znam li zašto su došli. Prvo sam govorio da ne znam, a kad je pokazao pištolj, shvatio sam da je vrag odnio šalu pa sam ih odveo do drugog mjesta na njivi gdje sam sakrio pakete i dao im – ispričao je svjedok.

Poslije su, kazao je, tražili od njega 35.000 eura jer je "dirao pakete" i prijetili mu pa je otišao na policiju. Njegov prijatelj Marko Pletikosa potvrdio je da mu je Edi pričao o tome, no ne i da je bio s njim kad su pronašli drogu u šumi.

Komentara 1

MO
mozel
21:01 20.12.2010.

Evo sanse da se i ovo stavi Sanaderu na teret.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije