Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Svjedok: Vidio sam Boljkovca kada je pucao u Valentina Banovca

Josip Boljkovac
Sanjin Strukic/Pixsell
17.02.2014.
u 16:54

Iskazima svjedoka nastavljeno suđenje Josipu Boljkovcu (94)

- Policija je dolazila u našu kuću ispitati mog oca, a netko im je dojavio da će te noći kod nas biti i Valentin Banovac. Nisam tada znao da je on pobjegao iz zatvora niti da je osuđen na smrt. No sjećam se da sam s udaljenosti od nekih 40 do 50 metara vidio Boljkovca kako puca u njega. Meni  je bio okrenut bočno, no prepoznao sam ga po odori i kapi. Kasnije su mi brat i sestra Valentina Banovca potvrdili da je to bio Boljkovac - kazao je među ostalim Petar Banovac, svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Josipu Boljkovcu (94).

Boljkovca, prvog hrvatskog ministra policije, tereti se za ratni zločin nad civilima počinjen 1945. na  području Karlovca, a njegov odvjetnik Anto Nobilo protivio se saslušanju Banovca. Odvjetnik je svoje protivljenje obrazložio činjenicom što je Banovac ubijen 1947., dakle nakon vremena koje je inkriminirano optužnicom. No sudsko vijeće prihvatilo je argumentaciju tužiteljstva da Banovac može svjedočiti o osobinama Boljkovca, pa je ovaj na koncu ipak iskazivao.

No kada ga je Nobilo upitao je li uistinu s mjesta na kojem je bio, mogao vidjeti je li se radilo o Boljkovcu svjedok je priznao da ipak nije, no dodao je: - Kada se kretao prepoznao sam ga po visini.

U nastavku suđenja trebao bi svjedočiti umirovljeni general Ivan Mišković, koji je u vrijeme tih događanja bio visokopozicionirani čelnik OZNA-e, kasnije i šef  KOS-a. Miškovića, kojem su 93 godine te kojem je narušeno zdravlje, sudsko će vijeće 13. ožujka ispitati u Puli. Miškovićevo svjedočenje, obzirom na funkcije koje je obnašao, moglo bi biti ključno u rasvjetljavanju likvidacija civila nakon Drugog svjetskog rata.

>>Svjedokinja: Boljkovac je bio, a je li kriv, ja to ne jamčim

Komentara 17

BR
Brandfackel2
17:52 17.02.2014.

Nobilo će ostati upamćen u hrvatskom "pravosuđu" po tome što je čitav život uglavnom optuživao poštene ljude, a branio najgnjusnije zločince. A ovaj Pusić u sudnici je posebna priča. U Hrvatskoj se ne može otvoriti niti konzerva paštete, a da da u njoj ne ugledate Pusiće ili Puhovskog...

ĆA
ćaćaća
17:45 17.02.2014.

ako je z.pusić u sudnici onda to znači samo jedno(mjenja savu štrpca i suđenje je pošteno:))))

NA
Nadalinaaa
18:04 17.02.2014.

Ohoho! rekoše u Europskoj Komisiji. Evo, i u Hrvatskoj razračunavaju s komunističkim zločinima. I svi se gromko nasmijaše na ponuđeni igrokaz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije