Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Kamioni

Svjedok Popović: Bačić je vršio pritisak na članove povjerenstva

Berislav Rončević
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
17.01.2014.
u 17:20

Branitelj Krešimir Vilajtović prigovorio je jer je svjedok prilikom umirovljenja 2007. proglašen potpuno radno nesposobnim

Sudsko vijeće pred kojim se sudi bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću imat će nimalo laku zadaću procijeniti iskaz svjedoka Ivana Popovića, djelatnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) koji je bio članom prvog povjerenstva za nabavu kamiona. Iz njegovih riječi, naime, proizlazi da su Rončević i njegov pomoćnik u MORH-u Ivo Bačić bili upleteni u nedopustive radnje.

Rončevića je neizravno prozvao zbog upletenosti u “friziranje” tzv. izvješća krajnjim korisnicima, Predsjedniku RH i premijeru. Tvrdi, naime, da je prilikom sastavljanja tog izvješća, koje se temeljilo na njegovim prethodnim izvješćima o tijeku postupka nabave, jedan od njegovih nadređenih, Spomenko Eljuga, u više navrata s radnom verzijom izvješća koje su njih dvojica pripremali izlazio iz ureda, a da mu je u jednom od tih izlazaka rekao da “ide u kabinet ministra vidjeti je li to to”, čime se implicira da je Rončević utjecao na izgled tog izvješća. Dodao je i da je Eljuga prepravljao informacije iz njegovih prethodnih izvješća te ublažavao neke sporne točke, a neke sumnje u nepravilnosti izbacio iz konačne verzije izvješća. Puno izravnije teretio je drugooptuženog Bačića, kada je rekao da mu je u jednom razgovoru načelnica Službe za ugovaranje i nabavu  Ojdana Žužul rekla da ju je Bačić “pritiskao” da potpiše zaključke drugog povjerenstva u kojem je bila član.

– Rekla mi je da je htjela izbjeći potpisivanje jer nije sudjelovala u radu tog povjerenstva ali da joj je Bačić rekao neka ne komplicira jer su i drugi već potpisali – svjedočio je Popović.

Dodao je i da nema izravnih saznanja o tome tko se moguće okoristio nabavom kamiona ali da mu je jedan dužnosnik jednom prilikom rekao da se netko osobno okoristio.

Rončevićev branitelj Krešimir Vilajtović iznio je primjedbe na njegovo svjedočenje navodeći da je prilikom umirovljenja 2007. proglašen potpuno radno nesposobnim, što je svjedok i sam priznao, te da prenosi svoja razmišljanja do kojih je došao na temelju razgovora s drugim osobama, a da nema neposrednih saznanja. Prijedlog USKOK-a da se u arhivi VSOA-e pronađu izvješća o kojima je svjedok govorio Vilajtović je nazvao irelevantnim te je tužitelje prozvao zbog odugovlačenja postupka. I sam Rončević naglasio je da kao optuženici imaju pravo da se postupak ne odugovlači.

– Strah me je od nastanka nekih novih dokumenata u VSOA-i – iznio je Rončević sumnju da bi, ako postupak potraje, na površinu mogli isplivati i neki dokumenti koji sada ne postoje.

Bačićev branitelj Ivo Farčić također je prozvao tužitelje zbog odugovlačenja postupka rekavši da u nedostatku dokaza nude teorije zavjere. Sudsko vijeće odbilo je prijedlog USKOK-a da se zatraže Popovićeva izvješća iz VSOA-e, navodeći da je riječ o nevažnom dokaznom prijedlogu s obzirom da je Ojdana Žužul dva puta svjedočila u ovom postupku pred dva različita sudska vijeća i u oba slučaja izjavila da se slaže s potpisanim zaključkom o radu drugog povjerenstva.

Popović je, inače, svjedok od kojeg su tužitelji mnogo očekivali, a prvi puta su ga predložili kao svjedoka početkom prosinca. Nakon što je tada sudsko vijeće odbilo taj prijedlog zbog tzv. prekluzije, odnosno gubitka prava na predlaganje novih dokaza, tužitelji su zatražili izuzeće predsjednika vijeća Željka Horvatovića, no predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić taj je zahtjev odbio. Stupanjem na snagu izmjena Zakona o kaznenom postupku 15. prosinca, tužiteljima je otvorena mogućnost pozivanja novih svjedoka dok god traje rasprava, pa je USKOK ponovno pozvao Popovića, a vijeće nije imalo izbora nego to odobriti.

Sljedeće ročište zakazano je za tjedan dana, a na njemu bi, ako se nešto ne promjeni, USKOK trebao iznijeti izmijenjenu optužnicu. Rok za izmjenu optužnice zatražili su također početkom prosinca, no s obzirom na pozivanje novog svjedoka i traženje izuzeća predsjednika sudskog vijeća, još je nisu stigli iznijeti.

Prema sadašnjoj optužnici, Rončevića i Bačića USKOK tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti iz 2004. zbog odluke o kupnji kamiona marke Iveco od tvrtke Eurokamion, umjesto kamiona MAN tvrtke MAN Importer. Time su, tvrde tužitelji, prouzročili štetu državnom proračunu u iznosu nešto većem od 10 milijuna kuna.

U prvom postupku Rončević je osuđen na četiri godine zatvora, a Bačić na dvije, te su bili obavezni nadoknaditi štetu, no Vrhovni je sud tu presudu poništio i naložio ponovno suđenje u kojem je trebalo utvrditi jesu li kamioni Iveco plaćeni više nego im je u to vrijeme bila tržišna cijena.

>> Bačić: Otpočetka sam sumnjao u muljaže oko kamiona

Komentara 4

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
17:41 17.01.2014.

U nedostatku dokaza da pobiju iskaz, pozivaju se da je 2007 umirovljen kao radno nesposoban. Neka pitaju Roncevica koliko je on umirovio civila na način da ih je primio u djelatnu vojnu službu na jedan dan i onda umirovio u vojnu mirovinu.

OB
Objektivno...
22:37 17.01.2014.

Bero, di je Stipa u toj priči?

HO
homofob
18:02 18.01.2014.

Prema svim zivotopisima gospodina Roncevica samo se vidi da je nakon diplomiranja prava (i to je farsa i cinizam) postao clanom HDZ-a 1990 (kao da je pao s Marsa ili se tek tada rodio) ali se nigdje ne vidi sta je radio prije toga! Tko mu je otac i radi kojih je obiteljskih zasluga napredovao tako brzo od anonimca do ministra! Da li netko vjeruje da se mozda radi o UDB-i ili po "Partijskoj" liniji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije