Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Svjedok na suđenju Merčepu: Za likvidacije je znao, no nije u njima sudjelovao

Tomislav Merčep
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
27.02.2015.
u 17:30


Bajramović je kazao da je Merčepa viđao u P. Poljani

Tomislava Merčepa znam iz Pakračke Poljane. Tamo mi je bio zapovjednik sve do 16. listopada kada je ranjen u akciji na Lovsku. Zajedno smo išli u akcije, bio je srčan i hrabar branitelj. Kao zapovjednik on je sve znao, no nije osobno sudjelovao u likvidacijama. U Pakračkoj Poljani bilo je zarobljenih osoba koje su likvidirane, a njihovih se imena ne mogu sjetiti. Merčep nije davao naloge ni za njihova uhićenja ni za likvidacije, ali je sve znao jer je bio tamo. Da je bio tamo sve dok nije ranjen, poznato mi jer sam ga viđao i s njim sam svaki dan komunicirao – kazao je među ostalim Miro Bajramović svjedočeći u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Merčepa se po zapovjednoj odgovornosti tereti za ratni zločin nad civilima počinjen na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine od 8. listopada do sredine prosinca 1991., a prema optužnici, od 52 osobe, čija se imena navode u optužnici, 43 su ubijene.

Ubojstvo obitelji Zec

Suđenje Merčepu počelo je u veljači 2012., a Bajramović je među prvim svjedocima koji je naveo da je Merčep znao za likvidacije civila koji su pod okriljem noći odvođeni iz svojih stanova. Bajramović je iskazivao o svojim saznanjima, ali i o onom što je čuo od drugih pripadnika postrojbe koju su zvali “merčepovci”. Govoreći tako o ubojstvu obitelji Zec, Bajramović je kazao:

– Nisam bio nazočan kada je ubijen Mihajlo Zec ni kada su ubijene njegova supruga i kći. Čuo sam da je Munib Suljić (u međuvremenu umro, op. a.) ubio ženu i dijete Mihajla Zeca te da je Zeca, slučajno u bijegu, ubio Rimac. To mi je kazao Rimac jer smo u isto vrijeme bili u pritvoru. Dovikivali smo se kroz prozor i pitao sam zašto su mene upetljali u ubojstvo Mihajla Zeca. Doviknuo mi je da je on slučajno ubio Mihajla Zeca te da je Suljić ubio ženu i dijete. Bajramović je u svom iskazu govorio i o intervjuu koji je 1997. dao Feral Tribunu, a u kojem je kazao da je on pripadnik postrojbi koje su se zvale Kiše jesenje, da je osobno odgovoran za smrt 86 ljudi, da je Merčep bio zapovjednik, a on dozapovjednik...

Udaljavao zlostavljače

Iako je bila riječ o intervjuu koji je u to vrijeme uzburkao javnost jer je govorio o brojnim zločinima nad civilima koje su počinili pripadnici hrvatskih postrojbi, Bajramović je na sudu ustvrdio da taj intervju nije autentičan. – Intervju nikada nije autoriziran iako sam to tražio. Ne bih odgovarao na pitanja o tome što je objavljeno u Feralu jer 80 posto toga nisam rekao. Dosta je toga izvučeno iz konteksta – kazao je Bajramović.

No sudac ga je ipak potanko ispitao o navodima iz intervjua tražeći objašnjenja, pa je Bajramović tako, odgovarajući na pitanja, ponovio da Merčep nije osobno sudjelovao u egzekucijama: – No čitao je sve što smo mi o tome pisali ili usmeno priopćavali. Kazao je i da mu je Merčep bio autoritet te da je Merčep iz postrojbe udaljavao ljude koji su mučili zarobljenike, no Bajramović tvrdi da ne zna kako su se zvali ti ljudi.

>>Jedan svjedok Merčepa vidio samo na televiziji, drugi tvrdi da mu je bio zapovjednik

>>Kuljiš: Merčep mi je kazao da je Hrvatska puna zečeva koje treba ukloniti

Komentara 10

JU
juma
18:09 27.02.2015.

Nemojte biti naivni. Za takve stvari znate ako ste na čelu jedne grupe ljudi. Oni imaju veliko povjerenje u vas i vaša moć je velika, samo ju morate znati i htjeti na pravi način iskoristiti. Moguće je samo da nešto saznate malo kasnije ali onda morate brzo i odlučno reagirati i takve stvari u korijenu sasjeći. Da se to na vrijeme činilo sada ne bi bilo ovakvih sramotnih sudjenja.

DU
Deleted user
18:37 27.02.2015.

cinjenica je da je ubijena jedna cijela familija.ne mogu si zamisliti tog psihopatu koji ima hrabrosti pucati jednoj mladoj curici u potiljak i biti radi te stravicne radnje slavljen i sticen od suboraca , a bogami i od gomile drugih nakaza.

CA
campa
17:50 27.02.2015.

Bajramović tvrdi da je Merčep udaljavao ljude koji su mučili zarobljenike.Ovdje nešto ne štima ako je znao za ubojstva i mučenja kako da nije udaljio osobe iz postrojbe.Očito Bajramovioć laže nevjerujem da je Merčep znao za ubojstva.Stoji samo da mu je postrojba bila sastavljena od mutnih i samovoljnih pojedinaca koji nisu bili u večini ali on nije bio u mogučnosti biranja jer se je trebala braniti Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije