Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje tuti

Svjedok: Brekalu je bila krvava glava, no nije mi se činilo da je ozbiljno ranjen

Mladen Naletilić Tuta (1)
Marko Lukunić/Pixsell
30.10.2014.
u 14:39

Zoran Vranić svjedočio u nastavku suđenja Mladenu Naletiliću Tuti

- Prije neka dva ili tri mjeseca kontaktirao me Mladen Naletilić Tuta i pitao me bi li mogao na sudu ispričati o onom što se događalo 15. travnja 1995. Ne znam kako je on došao do mene, no rekao sam mu da mogu doći na sud - objasnio je Zdravko Vranić kako je u četvrtak sjeo na klupu za svjedoke na zagrebačkom Županijskom sudu.

Tamo se sudi Mladenu Naletiliću Tutu zbog starih grijeha, konkretnije zbog optužbi da je 24. studenog 1993. zajedno sa 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne, kojom je zapovijedao, u Mostaru oteo Roberta Nosića, kojem se kasnije izgubio svaki trag te se vjeruje da je ubijen. Osim toga, Tutu se tereti i za poticanje na ubojstva Damira Brekala 15. travnja 1995., a prema optužnici Tuta je osobno zlostavljao Brekala, da bi potom nekom od svojih podređenih naredio da pucaju u njega.

Brekalo je bio ozlijeđen opasno po život, no Vranić je cijeli taj događaj opisao malo drugačije. Kazao je tako da je on u to vrijeme bio policajac u Mostaru, te da ga je njegov zapovjednik poslao da ode u Široki Brijeg, po neke ljude koje je zarobila Kažnjenička bojna.

- Nekoliko njihovih vojnika je bilo ubijeno, pa su oni uzeli neke zarobljenike. Situacija je bila vrlo naelektrizirana, a ja sam zajedno s četvoricom kolega otišao u Široki Brijeg. Rečeno mi je da je to sve dogovoreno s Tutom. Kada smo došli tamo, jedan od policajaca koji je došao sa mnom ostao je kod automobila, a ostali su ušli sa mnom unutra. Tuta je bio u nekoj sobi i kada smo mu pokucali, on je izašao i rekao da vodimo te ljude. Čuo sam neke pucnjeve, a potom su pripadnici Kažnjeničke bojne doveli petoricu zarobljenika. Kasnije sam doznao da je jedan od njih bio i Brekalo. Njega su pridržavala dva čovjeka, glava mu je bila krvava, no nije mi se činilo da je ozbiljno ranjen. Više da ga je metak okrznuo - ispričao je Vranić. Potom je pojasnio da je dolaskom u Mostar, Brekala ostavio na Hitnoj, dok je ostale odveo u postaju, da bi nakon toga bili pušteni.

Kazao je i da je tek kasnije doznao da su Brekalove ozljede bile ozbiljne. Željko Žganjer, Tutin branitelj predložio je da se kao svjedoci saslušaju policajci koji su bili s Vranićem tog dana, a Ivan Turudić, predsjednik sudskog  vijeća,  prihvatio  je prijedlog, obvezavši obranu du sudu dostavi adrese svjedoka, kako bi im mogli biti upućeni sudski pozivi.

>>Mladen Naletilić Tuta tražio i dobio odgodu početka suđenja

>>Tuta nedostupan jer je u zatvoru u Padovi, sudit će mu u odsutnosti?

Komentara 3

AN
Andreeejjj
19:00 31.10.2014.

Radio je TUTA 700% za UDBU, to se dobro zna, kao i mnogi drugi "veliki" Hrvati ali maca pojela jezik...pfuuuuj!

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
04:42 31.10.2014.

Eh dali ste znali da je tutica, isto radijo za UDBU. Imoje naredbu da povede malo brige o Luburicevcima u New Yorku, Nazalost za Tutu I UDBU otkrili smo njegove namjere , neznamo kako je uspijo zbrisati iz New Yorkaa Sad treba pitati Perkovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije