Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hospitaliziran u JAR-u

Supruga riječkog pomorca danima nije mogla saznati u kakvom je stanju njen muž

pomorac
ilustracija
19.09.2014.
u 16:37

Tek je u razgovoru s kapetanom broda Stjepom Ribarom Rina Zloić saznala o čemu se radi i gdje će mu biti ukazana liječnička pomoć. Zahvalna je posadi na podršci i vrijednim informacijama

Obitelj riječkog pomorca Stanka Zloića, koji je zbog puknuća slijepog crijeva, u teškom stanju prije nekoliko dana hospitaliziran u južnoafričkoj luci Durban danima je proživljavala pravu dramu. Njegova supruga Rina na sve je načine pokušavala saznati što je s njezinim suprugom, u kakvom je stanju i je li životno ugrožen.

Nastojala je doći do bilo kakve informacije, obratila se švicarskoj kompaniji "Atlant Ship" za koju njezin suprug radi, kao i hrvatskom Veleposlanstvu u Pretoriji, no, kako tvrdi, ni jedni ni drugi nisu bili spremni pomoći. Prema njezinoj priči, službenica našeg veleposlanstva u Pretoriji bila je neljubazna, opravdavši se kako zbog nestašice novca nisu u prilici nikoga poslati u Durban. Jedino što je obitelj Zloić od "Atland Shipa" čula jest da je Stanku na brodu pozlilo.

Tek je u razgovoru s kapetanom broda Stjepom Ribarom Rina Zloić saznala o čemu se radi i gdje će mu biti ukazana liječnička pomoć. Zahvalna je posadi na podršci i vrijednim informacijama.

Zahvaljujući rodbini i poznanicima Rina Zloić ipak je uspjela saznati nešto više o stanju svoga supruga koji je u Durbanu hitno operiran. I dalje je vrlo ozbiljno, a ako ne bude poboljšanja, ne isključuje se mogućnost još jednog kirurškog zahvata. U Veleposlanstvu žale što ih o ovome slučaju nitko iz švicarske kompanije nije obavijestio.

 - Reagirali smo čim je Veleposlanstvo primilo mail rodbine, a gospodina Zloića je na zamolbu hrvatskog Veleposlanstva posjetio hrvatski državljanin iz Durbana. O njegovom zdravstvenom stanju i kontakt telefonu na koji ga se može nazvati Veleposlanstvo je obavijestilo rodbinu, priopćili su iz MVEP-a.

Napominju kako u slučaju nesreće i bolesti, Veleposlanstvo može obavijestiti obitelji o pojedinostima daljnjih potrebnih postupaka, kao i sve nadležne službe. U slučaju opasnosti po život i zdravlje, konzularni službenik može osigurati hitnu evakuaciju ili povratak u Hrvatsku. Veleposlanstvo ne može plaćati sudske, bolničke troškove, odvjetničke pristojbe i ostale troškove, poručuju iz MVEP-a. Ističu kako ulaskom Hrvatske u EU, hrvatski državljani mogu zatražiti konzularnu pomoć u bilo kojem veleposlanstvu ili konzularnom uredu države članice Unije, ukoliko u toj državi ne postoji naše veleposlanstvo ili konzularni ured. Sindikat pomoraca Hrvatske traži načina kako pomoći Stanku Zloiću.

Još uvijek nismo dobili ime bolnice i točno mjesto kako bi ondje nekoga poslali, kazao nam je jučer Predrag Brazzoduro, glavni tajnik Sindikata pomoraca.

>> Hrvatski kapetan zaustavljen u Genovi s brodom punim američkih tenkova

Komentara 2

SL
slyvia
17:42 19.09.2014.

Ne daj boze da vam treba pomoc hrvatskog konzulata dok ste u inozemstvu. Kada je u pitanju pomoc hrv. gradjanima nasa diplomacija je jednako dobra kao i da je nema. Tu vrijedi uzdaj se u se...

HR
hrxxx111
21:03 19.09.2014.

znaci ako si u drzavi gdje nema konzulata, gospodin se nece udostojiti dignuti guzicu i doci iz susjedne drzave iako bi mu to trebao biti posao ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije