Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE GROBARIMA

'Ako rodbina nije tražila zlatne zube pokojnika, znači da ih se odrekla'

grobari
Foto: Davor Javorović/Pixsell
27.05.2015.
u 14:26

Okrivljenici su, doznajemo, već dali naslutiti kako su spremni na nagodbe jer u subotu stupa na snagu novi Kazneni zakon pa im nove kazne idu na ruku

OSIJEK - Nije poznato niti jedno ime pokojnika s kojeg su osječki grobari, kako se tereti, skidali nakit i zlatne zube. Koriste to obrane kako bi "srušile" optužnicu.

- Molim tužiteljstvo da do sljedeće rasprave predloži bar jednog oštećenika za svjedoka, kako bi se znalo tko će podnijeti odštetni zahtjev – "izazvao" je odvjetnik Dražen Srb danas na raspravi tužiteljicu Vesnu Osmanović. Kolega mu Hrvoje Krivić upitao je, pak, je li itko od obitelji pokojnika u međuvremenu zatražio zlatninu pronađenu kod okrivljenika.

- Oduzeta je plastična posuda, vjerojatno od mlijeka, puna zlatnih zubića, a nakit je prodan. Teško da bi netko prepoznavao zube – odgovorila je Osmanović.

- Ako ih nisu tražili, onda su ih se odrekli – nadodala je braniteljica Snježana Popović. Obrane su, naime, stava kako nakit pronađen u zemlji nije ukraden jer je napušten.

Okrivljenici su, doznajemo, već dali naslutiti kako su spremni na nagodbe jer u subotu stupa na snagu novi Kazneni zakon pa im nove kazne idu na ruku. Po starim propisima, vjerojatno bi završili u zatvoru, u slučaju osude. Za tešku se krađu ranije kažnjavalo s jednom do osam godina zatvora. Po novome, najniža je kazna šest mjeseci, a najviša pet godina, osim za štetu veću od 60.000 kuna, za koju ostaje na snazi maksimum od osam godina. Rekordna "zarada" za koju se tereti grobare iznosi 50.000 kuna.

- Sud može sada izreći i rad za opće dobro ili uvjetne kazne grobarima i nosačima, što bi po starom zakonu bilo moguće samo u slučaju jakih olakotnih okolnosti – objašnjavaju nam pravni stručnjaci.

Tereti ih se još i za povredu mira pokojnika, za što su predviđene blaže kazne.

Svjedočila je, inače, Ružica Ećimović, supruga okrivljenog nosača Ivice Ećimovića.

- Suprug nikada nije donosio kući vrijedne predmete koje je mogao uzeti iz grobova. Zlato koje smo prodavali bilo je naše, pokidane naušnice i lančići od djece, pa čak i mog djevojaštva koje više ne nosimo, a trebao nam je novac – izjavila je žena na sudu. Sat koji je nosio kada je uhićen, kupio je, ustvrdila je, u trgovini u naselju Sjenjak. Optužba smatra kako je dala lažni iskaz jer brani supruga.

- Sam okrivljeni Ećimović rekao je u istrazi kako je sat uzeo s tijela pokojnika – prigovorila je Vesna Osmanović, no svjedokinja je ipak ostala pri iskazu.

Na prvoj raspravi svjedok Renato Petrak ustvrdio je kako je od šefa Tomice Pačareka čuo da jedna stranka sumnja u krađu. Pačarek je danas prvo izjavio kako im se stranke nikada nisu žalile, a na reakciju Odvjetništva se ispravio.

- To se stranka iz staračkog doma u Brijestu žalila kako nedostaje lančić s pokojnika. Utvrdilo se kasnije da ga nisu uzeli naši dečki, nego djelatnik toga doma – naveo je Pačarek. Korigirao je ipak iskaz pa objasnio kako ne zna je li lančić ukrao netko iz doma, nego je on ispitao "svoje dečke, u koje ima povjerenja" pa se nametnuo zaključak da ga je uzeo netko iz staračkog doma.

- Ne vjerujem da bi nestao na putu od Brijesta do groblja – zaključio je.

Komentara 16

OB
ObrenM
14:55 27.05.2015.

Ovo je sumrak morala,a mozda i definitivni odlazak moralnih vrjednota.

MX
MXLCLGTG
14:49 27.05.2015.

Ma svaka cast ovoj braniteljici ako rodbina nije trazila zlatne zube znaci i odrekla se ti isti,sta misli ona da je u redu da grobari postupaju tako sa umrlim.

LA
larala
15:56 27.05.2015.

odvjetnici se ocito prave blesavi i sad bi im trebalo stati na kraj...ako je poznato u kojem vremenskom periodu su doticni operirali i masakrirali kosti pokojnika, onda se itekako zna koji grobovi su kopani u tom periodu na temelju evidencije ukopa u tom periodu...isto tako, lako se ponoovo može napraviti iskop groba i utvrditi što fali.... osjecani, budite pametni i javite se sudu,ne dopustite da ovakvi zlocinci koji diraju u dostojanstvo i kosti vaših najdražih u ovoj prljavoj državi ostanu nekažnjeni....ucinite nešto za sebe, za ljude kojih više nema, koji su vas voljeli i koje ste vi voljeli....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije