Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA REMORKER

Sud sutra treći put odlučuje o optužnici protiv Nadana Vidoševića

Nadan Vidošević
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
28.09.2016.
u 14:46

Osim njega, na optuženičku klupu još će sjesti Zdenka Peternel, Josipa Miladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivičić

Hoće li optužnica protiv Nadana Vidoševića, bivšeg šefa HGK, biti potvrđena iz trećeg pokušaja, trebalo bi se doznati u četvrtak, za kada je na zagrebačkom Županijskom sudu zakazana sjednica optužnog vijeća. Na prošloj sjednici optužnog vijeća održanoj u travnju, Vidoševića obrana tražila je da se iz spisa izdvoje neki dokazi kao nezakoniti. Sporni su im bili zapisnici s pretraga Vidoševićeve kuće i HGK, te su tvrdili da im je nazočila osoba koja je iz tih prostorija nezakonito iznijela neke podatke. Konkretnije,  Vidošević je tvrdio da se radilo o registratorima s dokumentima. Optužno vijeće zahtjev obrane je odbilo, pa su se oni žalili Vrhovnom sudu. No i Vrhovni sud im je zahtjev odbio, potvrdivši odluku optužnog vijeća, pa će Vidošević u četvrtak po treći put izaći pred optužno vijeće koja treba odlučiti o pravomoćnosti optužnice.

Osim njega, na optuženičku klupu još će sjesti Zdenka Peternel, Josipa Miladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivičić. Što se tiče ostalih Vidoševićevih suoptuženika - Igora Premilovca, Davora Komeričkog, Vesne Rodić i Jasne Mrakovčić Grubić - oni su na prvom optužnom vijeću u studenom 2015. priznali krivnju te su se nagodili s tužiteljstvom. Premilovac, vlasnik tvrtke Remorker, po kojoj je cijela afera dobila ime, osuđen je na godinu dana zatvora, a zatvorska kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Na istovjetnu kaznu je osuđen i Komerički, dok su uvjetno osuđene Vesna Rodić i Jasna Mrakovčić Grubić. Inače, Vidoševićeva obrana tada je tražila da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje iskazi svih svjedoka ispitanih u USKOK-u, jer ih je tužiteljstvo ispitalo bez nazočnosti obrana (što je inače sukladno ZKP-u, op.a.), no zahtjev im je prvo odbilo optužno vijeće, a žalbu kasnije Vrhovni sud.

USKOK tereti Vidoševića da je od 2006. do 2011. iz HGK-a preko Premilovčeve tvrtke Remorker izvukao oko 36 milijuna kuna. On je tijekom istrage nijekao to za što ga se tereti, te je novinarima izjavljivao da je on žrtva, a ne zločinac. Bio je uhićen koncem 2013., u istražnom zatvoru je proveo pet mjeseci, a optužnica protiv njega podignuta je u srpnju 2015. Kada je uhićen, otkrili su se i razmjeri njegovog megalomanskog bogatstva, pa su mu u podrumu vile na Prekrižju nađene preparirane životinje, lovačko oružje, brojne umjetnine... USKOK je njemu i njegovoj obitelji blokirao imovinu diljem Hrvatske, a konkretnije radi se o devet nekretnina u Gorskom Kotaru te osam u Splitu i Omišu.

>> Imamo Dalija, Renoira, Džamonju... Ali ništa iz Sanaderove ili Vidoševićeve zbirke

Komentara 8

IB
ibiza
15:46 28.09.2016.

kakva drzava takvo sudstvo

KI
killthesnake
17:30 28.09.2016.

Sve te suce je odavno trebalo poslati na zavod za zapošljavanje!

OB
ObrenM
21:08 28.09.2016.

"Ugledni gospodin"javno na televiziji govori:"Ako mene procesuirate promijeniti cu politicku sliku Hrvatske".Drugim rijecima on ima podatke o "postenjacima"iz svih stranaka.Zato mu se ne zeli zamjeriti niti jedna stranka na vlasti.To bi znacilo, da je tesko naci postenog politicara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije