Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKE BOLESTI

Što kad optuženi oboli? Ne postoji sudac koji će ignorirati nalaz liječnika - dovoljno se sjetiti Đure Brodarca...

21.06.2001,Osijek - Privodjenje za ratne zlocine na osjeckom sudu,,Djuro Brodarac u pratnji policije Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/4
27.12.2016.
u 21:30

U slučaju HEP – Dioki, uz Sanadera su Ivan Mravak i Robert Ježić, a iako je optužnica podignuta 2012., ništa se nije dogodilo

Može li se nečija bolest koristiti kao sredstvo za razvlačenje sudskog postupka i, ako može, je li tu riječ o zloporabama pred kojima su sudovi nemoćni, pitanje je koje se nameće nakon sve učestalijih odgoda sudskih ročišta zbog bolesti nekog od optuženika. Istina, svaka takva odgoda popraćena je manje ili više uvjerljivom medicinskom dokumentacijom, no zanimljivo je da se češće razbolijevaju poznati optuženici u medijski razvikanim predmetima.

Stres kao uzrok?

Je li tome razlog stres ili nešto drugo, teško je dokučiti, no činjenica je da je primjerice slučaj Sanader već podulje vrijeme zapeo upravo zbog ozbiljnih zdravstvenih problema ne samo Ive Sanadera već i nekih njegovih suoptuženika. Prije najnovijih događanja, koji su bivšeg premijera odveli u bolnicu i na operaciju zbog karcinoma prostate, na čekanju je, i to već godinama, slučaj HEP – Dioki. U tom predmetu Sanaderovi suoptuženici su Ivan Mravak i Robert Ježić, a iako je optužnica podignuta 2012., u tom se spisu ništa nije dogodilo. Razlog toma su problemi sa zdravljem prvo Mravka, pa onda Ježića, a na kraju se zdravlje pogoršalo i Sanaderu. Inače, Mravak je i prije te optužnice hodao po sudovima zbog nekih drugih postupaka, a u nekima od njih je bio i osuđen. Zdravlje mu je već tada bilo ozbiljno narušeno, no na rasprave je, usprkos tome, dolazio disciplinirano.

Sve dok je mogao. U međuvremenu su i Ježić i Sanader završili na operacijama, pa je slučaj HEP – Dioki trenutačno u stanju mirovanja. Sanader je problema sa zdravljem imao i dok je trajalo suđenje za aferu Planinska, a mnogi će reći, točno ili ne, da je tu situaciju “iskoristio” da bi svoje postupke doveo u fazu u kojoj su sada. Jer Ivo Sanader je šest godina nakon uhićenja u Austriji, tri suđenja, u kojima su mu izrečene dvije osuđujuće presude, od kojih je jedna bila i pravomoćna, dok je nije ukinuo Ustavni sud, i dalje slobodan čovjek. Neki će reći da takvu situaciju, osim odlukama Vrhovnog suda u aferi Fimi media te odluci Ustavnog suda u aferama Hypo i Ina – MOL, može zahvaliti i svome srcu i tlaku. Odnosno problemima sa srcem i tlakom, zbog čega su tijekom 2015. često bile odgađane rasprave u aferi Planinska.

Izlazak na slobodu

Kada se to događalo, Sanader je bio u pritvoru, no učestale odgode, popraćene medicinskom dokumentacijom, dovele su do toga, da je tijekom trajanja tog suđenja bivši premijer dočekao za njega povoljne odluke viših sudova te izlazak na slobodu. Iako su mnogi bili skeptični oko njegovih problema sa zdravljem, činjenica je da ne postoji sudac koji bi zanemario nalaz medicinskog vještaka u kojem se navodi da netko ima problema sa srcem. Jer zanemarivanje takvih nalaza potencijalno bi moglo dovesti do kobnih posljedica. Dovoljno se samo sjetiti Đure Brodarca, koji je umro malo nakon što je pritvoren zbog sumnji da je počinio ratni zločin. Tijekom uhićenja i pritvaranja žalio se na bolove u prsima jer je bio srčani bolesnik. Njegova obrana poslije je tvrdila da ga je ubila država jer mu, usprkos navodima medicinske dokumentacije iz koje je bilo vidljivo da je teško bolestan, nije omogućila da bude u kućnom pritvoru.

>> Hoće li bolesti zakočiti procese Ivi Sanaderu i partnerima

Komentara 16

Avatar Cinco
Cinco
21:59 27.12.2016.

Ne želim ni čitati ovaj pamflet. Đuro Brodarac je heroj domovinskog rata. Veliki borac protiv velikosrpkog fašizma. Na žalost njemu su pokušali suditi autorica članka, Marina Merzel i slična jugožgadija.

DD
ddh
18:34 27.12.2016.

"Dovoljno se samo sjetiti Đure Brodarca, koji je umro malo nakon što je pritvoren zbog sumnji da je počinio ratni zločin. Tijekom uhićenja i pritvaranja žalio se na bolove u prsima jer je bio srčani bolesnik. Njegova obrana poslije je tvrdila da ga je ubila država" pise drugarica Jakelic. I to nije samo tvrdnja, to je i istina. A ubili su ga Bajic i njegovi petokolonasi cetnika u Hrvatskoj. I ne samo to. Unistili su ti petokolonasi zivote i prezivjelima Norcu i Glavasu i to sve pred ocima drugova i drugarica medija u Hrvatskoj koji su ich u toj raboti svesrdno i podrzavali.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
09:26 28.12.2016.

Za Djuru Brodarca mora neko odgovarati i tocka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije