Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob riječkih sestara

Što je Saru nagnalo da uzme nož i izbode sestru blizanku

Sara Grković,Dajana Grković
Foto: Facebook
1/8
08.02.2015.
u 08:35

Što je Saru Grković (22) nagnalo da te kobne noći u stanu uzme nož i izbode sestru blizanku Dajanu između grudi i trbuha

Riječke sestre blizanke preko noći zaokupile su pažnju svjetskih medija. U normalnim okolnostima to bi lijepe 22-godišnjakinje, Saru i Dajanu Grković vjerojatno usrećilo, ali ne i prošle subote kada je, nažalost, razlog za medijsku popraćenost njihova života bila iznenadna i šokantna obiteljska drama koja se odvila u prizemnom stanu u Ulici braće Bačić u Rijeci. Tipičnu subotnju večer, druženje i pripremanje za izlazak, poremetio je sukob blizanki koji je eskalirao na najgori mogući način.

Sara Grković oko 19.40 sati uzela je nož u ruke i sestru Dajanu nekoliko puta ubola između prsa i trbuha te iznad desne natkoljenice. Dajana se strovalila na pod, a Sara, još uvijek ljutita, ali i šokirana zbog svog čina, napustila je stan na riječkom Zametu. U koji su ubrzo stigle hitna pomoć i policija. U međuvremenu, dok je policija zbog očevida ograđivala mjesto događaja, a hitna pomoć s Dajanom jurila prema KBC Sušak, Sara se navodno vratila u stan i u pratnji policajaca otišla na ispitivanje.

Tjedan nakon rođendana

Dani koji su uslijedili za obje su se sestre pretvorili u pakao. Dajana Grković operirana je i bila je zadržana na bolničkom liječenju, a Sara je uhićena i dovedena pred suca istrage riječkog Županijskog suda koji joj je odredio istražni pritvor.

Foto: Facebook profil

Sara Grković

Tužiteljstvo je ipak ne tereti za pokušaj ubojstva, kao što se prema početnim informacijama nagađalo u medijima, već zbog nanošenja teške tjelesne ozljede bliskoj osobi. Što je prethodilo sukobu i nagnalo jednojajčanu blizanku da na sestru potegne nož točno tjedan dana nakon što su zajedno proslavile 22. rođendan, pitanje je o kojem domaća, ali i svjetska javnost špekulira već danima.

No, tko su ustvari Sara i Dajana Grković?

Većina susjeda i kolega opisuje ih kao pristojne i dobre, ali ponekad svadljive i bučne. U stanu na riječkom Zametu živjele su sa samohranom majkom unazad nekoliko godina. Pohađale su dvije škole – najprije trgovačku školu, da bi se potom prebacile u Ekonomsku školu Mije Mirkovića u Rijeci. Mlade ekonomistice školovanje su nastavile na riječkom Ekonomskom fakultetu. Prezime Grković uzele su nedavno, a dotad su nosile majčino prezime (Dilji). Školski kolege o njima nisu znali reći previše.

– Uvijek su se držale zajedno, većinu vremena bile su same. Ne sjećam ih se baš, kratko su išle s nama u školu. Sve u svemu, bile su O. K., trudile su se u školi – prisjetila se njihova srednjoškolska kolegica. U javnosti su, prema tvrdnji prijatelja i znanaca, uvijek nastojale ostaviti dobar dojam svojom pojavom.

– Uvijek su bile dotjerane, nije bilo dana da nisu bile našminkane. Uvijek bi pozdravile u autobusu ili u školi i bile su jako pristojne. Znale su se porječkati, ali ipak su djelovale vrlo skladno, zato me situacija do koje je došlo pomalo šokirala – otkrila je jedna poznanica, pod uvjetom da ostane anonimna.

Bez zajamčene anonimnosti, nitko od susjeda ili znanaca Grkovićevih ovih dana nije htio govoriti. Čak su se i prijatelji i rodbina obitelji uglavnom ograđivali od dviju blizanki. Dan za danom, prijatelji i šira obitelj brisali su komentare s fotografija koje su ranije komentirali nekoj od sestara. Hrvatske sestre Kardashian, kako ih je ovih dana popularno nazivati, zbog sličnosti s američkim sestrama koje su od života napravile reality show te činjenice da su sestre Grković navodno bile obožavateljice Kardashianki, ubrzo nakon incidenta ugasile su profile na Facebooku.

Svi se ograđuju od blizanki

Najprije je to učinila Dajana, a nekoliko dana kasnije netko je ugasio i Sarin profil. U medijima su tada počele kolati priče da je Sara ozlijedila blizanku jer je na nju bila ljubomorna, a nakon toga pojavila se i špekulacija da su se porječkale zbog muškarca u kojeg su obje bile zaljubljene, navodno nogometaša.

Takvim su se stranama priče priklonili i strani mediji. Daily Mail, New York Post, Mirror, Bild, Metro, People, New York Daily, Boston News Time, samo su neki od medija koji su prenijeli priču, uglavnom od nacionalnih medija, a neki od njih na teren u Rijeku poslali su i svoje ekipe. Dramu oko blizanki uglavnom su pratili naslovi poput "Rivalstvo među blizankama nazvanima hrvatskim Kardashiankama", "Manekenka izbola sestru zbog svađe oko muškarca", "Hrvatska manekenka izbola sestru u izljevu ljubomore zbog muškarca" i slično. Takva nagađanja o motivima oštro je osudio odvjetnik Arsen Stipinović, branitelj Sare Grković, kazavši da su motivi sasvim drugačiji.

Foto: Facebook profil

Dajana Grković

– Ništa od toga što su lokalna glasila pisala nije istina. Očito je da su djevojke imale obiteljskih problema među sobom i zbog toga je došlo do iznenadne i neočekivane obiteljske drame – kratko je slučaj prokomentirao odvjetnik Stipinović.

Više detalja, poput obrane koju je iznijela Sara Grković, odvjetnik nije htio komentirati uz obrazloženje da je to obiteljska stvar koja nikoga ne bi trebala zanimati. Njega je kao branitelja angažirala majka blizanki koju u drugim sporovima zastupa već godinama. Kako doznajemo, osumnjičena blizanka izrazila je žaljenje zbog ozljeda koje je nanijela sestri. Da je problem među sestrama puno dublji od običnog okršaja zbog muškarca ili ljubomore dalo se zaključiti i iz odluke suda koji je istražni pritvor Sari Grković odredio zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke, među kojima su i sestra i majka.

Prema saznanjima suda, odnos u obitelji otprije je okarakteriziran kao poremećen. U istražnom zatvoru Sara Grković bit će najmanje mjesec dana, osim ako ne iskoristi mogućnost koju joj je sud dao na raspolaganje i ne uplati 100.000 kuna jamčevine.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Za nedjelo koje je počinila prijeti joj i do osam godina zatvora. Njezina sestra blizanka koja je u petak izišla iz bolnice kazala je da sestri sve oprašta. U medijima se pojavila i informacija kako je 31. siječnja Dajana prvo napala Saru i počela je gušiti, te da je Dajana uvijek željela biti dominantna. Što se među njima dogodilo te kobne subotnje večeri i što se inače događalo među njihova četiri zida, znaju samo blizanke. Skladan odnos sestre su prema javnosti njegovale i na Instagramu, gdje su redovito pozornost tražile objavljivanjem samostalnih, ali i zajedničkih fotografija. Prije nego što su zaključale i te profile, dalo se nabrojiti pedesetak fotografija koje su obje sestre redovito komentirale jedna drugoj. Naizgled nije bilo ničega što bi dalo naslutiti da je odnos među njima zamršen i poremećen. Bezbroj komplimenata koje su im upućivali prijatelji i poznanici odjednom se pretvorio u val negativnih i osuđujućih komentara na Sarinu profilu. Preko noći su očigledno izgubile i dio prijatelja. Jedna je prijateljica tako čak zanijekala i da ih poznaje.

– Ne, ne poznajem ih, zašto – uzvratila je 20-godišnjakinja iz Knina. Isto je tvrdila i suočena s konkretnim komentarima koje je blizankama ostavljala u komentarima na fotografije na nekoliko društvenih mreža.

– Ne, ne poznajem ih čak niti s Facebooka ili Instagrama. Ja sam iz Knina, a one su iz Rijeke – bila je odlučna djevojka.

Međutim, prijatelji dolaze i odlaze i tu će prepreku sestre savladati zasigurno lakše nego onu ključnu prepreku koja je pred tim mladim djevojkama – kako poboljšati i iznova uspostaviti sestrinski odnos. Slučaj je ovo koji još jednom potvrđuje staru Tolstojevu konstataciju – sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, a svaka nesretna obitelj, nesretna je na svoj način. Tek će se vidjeti koje će nove okolnosti i saznanja donijeti sudski postupak kada se klupko počne odmotavati i hoće li to još više pridonijeti raskolu odnosa među dvjema sestrama.

>>Susjedi: Te su blizanke lijepe i dobre, ali nekad se svađaju i bučne su

>>Sestru blizanku dvaput ubola nožem

Komentara 66

SI
simeeee
08:48 08.02.2015.

Cekajte, nije mi jasno? Tko je ova koju privodi policija? Da to nije treca sestra, samo sto je ruzna? Znaci pod hitno zakonom ograniciti uporabu sminke jer ovo vise njje normalno, pa jadni decki ne znaju kako cura zapravo izgledaa dok slucajno ne upadne u more pa joj se skine sminka:):)

Avatar humbaba
humbaba
09:13 08.02.2015.

čim ti sama sebe naslikavaš nemreš biti normalna.

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
09:20 08.02.2015.

Na čega se novinarstvo spustilo, na seoska nagađanja tko, koga i zašto, a ono što treba biti istraživačko novinarstvo, zamijenilo se surfanju po facebooku i drugim društvenim mrežama. Kao što se jako lijepo pokazalo u tekstu, osobe koje su ostavljale brojne komentare ispod slika tih cura, tvrde da ih ne poznaju. Svi ti komentari i lajkovi su bezvrijedni, kao i činjenica da su se "prekrasne" sestre slikale zajedno pedesetak puta. Brojne novine su se raspisale o egzotičnim ljepoticama iz Rijeke, što zapravo degradira sve ostale cure, a na slici gdje ju vode dva policajca se jasno vidi kako to nije ništa specijalno, egzotično ili pretjerano lijepo. Upravo događaj koji se provlači kroz te dvije djevojke, ukazuje da je stavka ljepote sasvim nebitna, da je najvažnije ono što se nalazi unutar čovjeka. Ne znam koji motiv može biti da ubodeš svoju vlastitu krv dva puta, nešto valjda kao Kain i Abel. Poremećaj nekakve vrste je neupitan, na stručnjacima je da to ispitaju detaljno. Nitko ne spominje oca, njegovu povijest i ulogu u svemu tome. Iako sam osobno svjedočio ružnim primjerima, gdje je brat na brata išao sjekirom ili u drugom slučaju s vilama, čak i nakon ovog slučaja mi nije jasno kako sebi ljudi ovakve postupke mogu opravdati. Teško je izvaditi nož i ubosti stranca koji te je napao i stjerao u kut, a ne vlastitu krv. No izgleda da pojedinim glavama ništa nije teško ili strano, te da imaju stvarno profinjen koncept života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije