Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera index

Starije profesore kolege otkucali da su uzimali mito

Goran Marijanović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
21.03.2014.
u 19:34

Afera je izbila još 5. travnja lani pa uskoro istječe i rok za optužnicu

Ispite iz svojih predmeta prodavala su, sumnja se, još dvojica profesora Ekonomskog fakulteta u Osijeku, uz već petero njihovih sadašnjih i bivših kolega te jednog asistenta. Protiv njih je USKOK, priopćio je, danas otvorio istragu u aferi Indeks. Imena nisu otkrili, no neslužbeno doznajemo da je riječ o profesoru emeritusu Draženu Barkoviću (73) te Luki Crnkoviću (68).

Saslušani pa pušteni

– Njih su dvojica saslušani ovoga tjedna u USKOK-u, i to navodno tek po nekih 15-ak minuta. Pušteni su kući, a dva, tri dana kasnije dobili su rješenja o provođenju istrage – tvrdi naš izvor. Spominjao ih je ranije u istrazi, priča se u kuloarima, već osumnjičeni kolega pa su istražitelji pokucali i na njihova vrata. Usto, proširena je istraga protiv šestero dosadašnjih okrivljenika, među kojima su i profesori i posrednici te studenti.

Istražitelji su na vrata fakulteta pokucali još lani u travnju. Uhićeno je čak 39 osoba, među kojima su i 21 student te 12 posrednika. U istražnom zatvoru završili su tada profesori Miljenko Crnjac, Goran Marijanović i njegov asistent Dražen Ćućić te posrednici Ivan Vukadinović i Zvonko Šarlija. Uhićeni su bili i profesori Blaženka Hadrović Zekić, Anka Mašek Tonković te Branimir Dukić. Istraga je nakon prvih šest mjeseci produžena na još toliko, a optužnica bi, po tome, trebala biti podignuta do 5. travnja. “Operirali” su, navodi se, 2010. i 2011.

Za razliku od svojih vršnjaka, student H. P. ispit nije, sumnja se, riješio u učionici. Popunio je kod kuće i dobio prolaznu ocjenu. Platio ju je, vjeruju istražitelji, gumama koje su osvanule na automobilu profesora Marijanovića. Znao je Marijanović, smatra USKOK, i “urgirati” kod drugih profesora pa je jednom za posredovanje “zaradio” prase i janje.

Pravnici već optuženi

Nudili su mu i mobitel iPhone 4, vrijedan tisuću eura, no ne zna se je li ga i dobio iako je nekoliko puta podsjećao na to obećanje. Najveći iznos koji se spominjao jest 1800 kuna, za dvojku iz “još neutvrđenog predmeta”.

Ni tri mjeseca kasnije osječku akademsku zajednicu uzdrmala je nova afera – policija je “upala” i na Pravni fakultet u Osijeku, tik do zgrade Ekonomije. Optužnica je u tom slučaju, pak, podignuta još u prosincu. Optuženo je 17 osoba, a među njima je četvero profesora.

Komentara 5

JN
Justice.No.1.
22:09 21.03.2014.

Sta je sa visoko pozicioniranim politicarima iz Vinkovaca koji su kupili diplome EFOS-a i njihovom djecom??? Kad ce oni doc pod povecalo ili su pod zastitom odredenih ljudi???

HR
hrxxx111
19:52 21.03.2014.

zastare, rokovi optuznica, spora sudenja i smijesne kazne stvarno bi nam umjesto sahovnice na zastavi trebao stajati jedan mali klaun

Avatar reference
reference
20:36 21.03.2014.

ahahaaa koja bandit country, pa rusija, moldavija, kirgizija, tunguzija... su za hrvatsku olicenje postenja, djevica marija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije