Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrao je narkoman

Splitska policija pronašla ukradenu Mariju Magdalenu iz 17. stoljeća!

marija magdalena
Foto: Slavica Vuković
1/4
01.04.2015.
u 15:15

Splitska policija pronašla je sliku Marije Magdalene, rad nepoznatog umjetnika s kraja 17. stoljeća, ukradenu iz crkvice svete Mande na Marjanu

Splitska policija pronašla je sliku sv. Marije Magdalene, rad nepoznatog umjetnika s kraja 17. stoljeća, ukradenu iz crkvice Svete Mande na Marjanu, za koju kažu da je neprocjenjive vrijednosti. Slika je neoštećena i bit će vraćena vlasniku, župi Svetog Križa.

Ukrao ju je prije 10 godina narkoman koji je preminuo 2011. godine, a pronađena je u podrumu 73-godišnjaka.

Policija je priopćila kako se krađa dogodila u razdoblju od 21. do 24. kolovoza 2005. godine kada je provaljeno u crkvu sv. Mande u Nazorovu prilazu u Splitu.

Otuđena umjetnička slika "Sv. Marija Magdalena“, rad je nepoznatog autora iz 17. st., veličine je 76 x 74 cm, uokvirena drvenim rezbarenim okvirom, izrađena u ulju na platnu.

Kriminalističko istraživanje trajalo je punih 10 godina i policija je došla do saznanja da je 73-godišnjak umjetninu, za koju je znao da je ukradena, primio od muškarca rođenog 1981. godine, kojega policija sumnjiči za tešku krađu, a koji je prije 4 godine preminuo.

Bio je poznat policiji po kaznenim djelima vezanim za zlouporabu droga. Slika mu je ipak bila prevelik zalogaj i nije je uspio prodati. Ponudio ju je poznaniku, koji je nije kupio, ali je ostala u njegovom podrumu. Znao je da je ukradena, ali nijedan od njih nije bio svjestan vrijednosti djela.

Nakon dojave građana, policija je zadnjih 20-ak dana pojačala istragu te temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Splitu, obavljena je pretraga doma i drugih prostorija koje koristi 73-godišnjak iz Splita i u podrumu je pronađena otuđena umjetnina.

Nakon pronalaska umjetnine, u utorak, 31. ožujka 2015., zatražen je pregled slike „Sveta Marija Magdalena“ od stručnjaka Konzervatorskog odjela u Splitu, nakon čega je nesporno potvrđena njezina autentičnost.

– Radi se o nepoznatom autoru, ali vrlo dobrom slikaru. Slika je to mletačke škole i takve su slike vrlo rijetke na tržištu umjetnina. Zato ne želim govoriti o njenoj materijalnoj vrijednosti, ali se radi o neprocjenjivoj vrijednosti za grad Split, odnosno za uvid u civilizacijski nivo splitskog Veloga Varoša u to vrijeme – rekao je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, koji je potvrdio autentičnost slike.

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Splitu obaviješteno je radi daljnjeg postupka prema 73-godišnjaku zbog kaznenog djela prikrivanja.

U veljači 2013. godine splitska je policija pronašla sliku Bogorodica s djetetom koja je ukradena časnim sestrama benediktinkama s Krka. Bila je to najtarženija umjetnina u Hravtskoj, za kojom se tragalo punih 20 godina. Ukradena je iz radionice splitskog Restaurskog zavoda gdje je bila na restauraciji. Policija je za krađu optužila 42-godišnjaka kod kojega je sliku pronašla.

>> Picassova 'Frizerka' vrijedna milijune dolara pronađena u FedExovoj pošiljci

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Rafael B
Rafael B
14:50 01.04.2015.

Nadane, kradane, javi seee!

OB
ObrenM
13:14 01.04.2015.

Zasto nema imena postenjaka,koji ju je kupio!

SO
sonce
13:34 01.04.2015.

Dali je navijać torcide?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije