Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optuženi župnik

Šime Nimac mislio je graditi podzemnu crkvu uz parking

fra Šime Nimac
Foto: Tino Juric/PIXSELL
25.02.2014.
u 14:29

Ivana Pavić, fra Nimčeva privatna bankarica svjedočila je kako joj je prilikom upoznavanja fra Šime sam rekao da je svećenik.

- Da je fra Šime Nimac ostao župnik u župi Bast-Baška Voda uvjeren sam da  bi obnovio i proširio mjesnu crkvu. Od Općine je tražio promjenu prostornog  plana, što mu je udovoljeno, vidio sam projekte koje je donio iz Zagreba, a  na velikoj misi o svojim je namjerama obavijestio župljane. Imam saznanja  da je bio ogorčen zbog premještaja i da je zaprijetio kako će skloniti novac  od zemljišta – svjedočio je načelnik Općine Baška Voda Joško Roščićnastavku suđenja fra Šimi Nimcu i Jasmini Bilonić.

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, profesor grčkog i latinskog jezika u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, inače Baškovođanin također je bio upoznat s namjerom fra Šime Nimca o proširenju postojeće ili izgradnji nove crkve. 

- Fra Šime mi je pokazao nacrt, o tome je govorio na misama i u međusobnim razgovorima s ljudima – rekao je fra Jurišić koji je čuo od mještana doznao za prodaju crkvenog zemljišta te je o tome pisao nadbiskupu i brojnim drugim crkvenim i civilnim institucijama.

- Fra Šime Nimac nije smio prodati bez odobrenja Splitsko-makarske nadbiskupije – ustvrdio je fra Jurišić. Ivana Pavić, fra Nimčeva privatna bankarica svjedočila je kako joj je prilikom upoznavanja fra Šime sam rekao da je svećenik. Pitala ga je odakle mu novac rekao je "iz druge banke". Kako se moglo čuti, novce je dizao u tri navrata, u kešu. U lipnju 2012. tri milijuna, u srpnju 4,454 milijuna kuna i u rujnu kunsku protuvrijednost od 468-000 eura. I. Pavić kaže kako je o namjeni novca rekao da mu treba za socijalno-karitativnu svrhu. Fra Šime je prilikom dolaska u banku najviše vremena provodio u uredu J.Bilonić, što nije bilo neuobičajeno ni za ostale klijente, rekla je Pavić.

-Nisam ništa sumnjala. Kod nje nikada nije bilo radnog vremena, bila je lepršava i prisna s klijentima – opisala je bivšu šeficu. Svjedočio je Božo Lukanović od kojega je fra Šime kupio Volksvagena Passata. U šoping je došao sam, Lukanović ne poznaje J.Bilonić.

>> 'Šime, di je novac, di će ti duša'

Komentara 3

HR
hrxxx111
19:39 25.02.2014.

pokrade lovu i odmah na sudenje robija mu ne gine da se sa djecom zabavljao ostao bi samo bez vecere

Avatar Jana
Jana
11:09 26.02.2014.

Bio je ogorčen zbog premještaja . Zar on nije izabrao Franjevački red koji podrazumijeva siromaštvo , poslušnost i čistoću ? Fratri trebaju ići tamo gdje ih se pošalje a ne gdje se njima sviđa a osim toga ne bi nitii trebali biti sami u župi nego u samostanu i živjeti u zajednici. Nije pošteno da je ukrao toliki novac župi tj župljanima. Da je otišao bez krađe nikom ništa , ni prvi ni zadnji ali ovako je stvarno žalosno. Šta je njemu bio svečenički red i zavjet koji je dao ? Ništa jer on niti ne vjeruje u Boga. Žalosno Prodana duša.

Avatar __________
__________
12:32 26.02.2014.

Kradu i lažu. I tako preko 2000 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije