Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Moglo je izazvati tragediju'

Šetao se šumom i uz stazu pronašao torbe s minama i TNT-om

mine
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/7
21.04.2015.
u 12:46

"Ovakvo neodgovorno ponašanje i ostavljanje mina i bombi na nekoliko metara od staza", rekao je Dražen Mičak

Sisačko-moslavačka policija danas je predstavila veću količinu minsko-eksplozivnih sredstava koja je pronađena u šumi na području sela Baćin, nedaleko od Hrvatske Dubice.

Mještanin je, nekoliko metara od šumske staze, pronašao plastične vreće prepune vojnih torbi u kojima su se nalazila neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva. Na mjesto pronalaska su izašli policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave sisačko-moslavačke i utvrdili da je riječ o pet tenkovskih mina, 12 rasprskavajućih mina, 1,5 kilograma plastičnog eksploziva, 3,1 kilogram vojnog eksploziva TNT-a, sedam tromblonskih mina, 25 ručnih bombi, 300 komada rasprskavajućeg streljiva i deset spremnika za automatsku pušku.

"Moglo je izazvati tragediju"

Pronađena minsko-eksplozivna sredstva uklonjena su s mjesta pronalaska, osim jedne tromblonske mine i 11 upaljača ručnih bombi, što je uništeno na mjestu pronalaska zbog lošeg stanja, odnosno oksidacije te opasnosti da bi prilikom transporta moglo doći do eksplozije.

"Dolaskom lijepog vremena građani sve više izlaze u prirodu i pronalaze odloženo streljivo i oružje. To je bio i ovdje slučaj, unatoč tome što svi i dalje mogu, bez ikakvih sankcija, predati oružje i eksploziv. Dovoljno je samo obavijestiti policiju i mi ćemo doći po oružje. Ovakvo neodgovorno ponašanje i ostavljanje mina i bombi na nekoliko metara od staza i stotinjak metara od glavne ceste u Baćinu moglo je izazvati tragediju", rekao je Dražen Mičak, vođa grupe za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave Sisačko-moslavačke.

Sve pronađeno oružje i streljivo bit će u srijedu uništeno na vojnom poligonu Slunj, a zanimljivo je da je u vreći bila i protutenkovska mina M 76 rumunjske proizvodnje koja je prvi put zabilježena na hrvatskom području. S obzirom na to da su se te mine, sa 9,5 kilograma plastičnog eksploziva, koristile u ratu u BiH, pretpostavka je da je i dio tog oružja, tijekom Domovinskog rata, u Hrvatsku stigao iz Bosne i Hercegovine.

>>Kod Gline pronađene mine i odmah uništene

>>Mine smo morali tražiti ručno zbog lošeg terena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije