Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirko Vugrek

Šef KUD-a bio mozak trgovine oružjem

vugrek
Foto: Matija Topolovec/PIXELL
1/2
08.11.2013.
u 19:49

U akciji u kojoj je sudjelovalo stotinjak policajaca pronađen je pravi arsenal oružja, streljiva i eksplozivnih tvari

Nakon što je prije nešto više od tri godina zbog kućne proizvodnje, prepravljanja i šverca oružja, poslije akcije “Okidač” iz 2007. godine, osuđen na godinu i pol zatvora, Mirko Vugrek iz Novog Golubovca ponovno se vratio svom starom zanatu. On i još deset osoba, od kojih je jedna puštena, prekjučer su u koordiniranoj akciji triju policijskih uprava – Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Varaždinske uhićeni zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

“S njim nemam ništa”

Jedna je osoba u bijegu, a jedna je već na izdržavanju kazne u Njemačkoj. U akciji u kojoj je sudjelovalo stotinjak policajaca pronađen je pravi arsenal oružja, streljiva i eksplozivnih tvari. Pretragom stanova i kuća pronađen je jedan puškomitraljez 7,9 mm, desetak pušaka, pet pištolja, ručni raketni bacač zolja, nekoliko optičkih nišana i prigušivača, dijelovi za izradu oružja, oko šest kilograma eksploziva, 5200 metaka te droga i digitalne vage. Mirko Vugrek, koji je po svemu sudeći glavni strateg i mozak cijelog lanca za kućnu proizvodnju oružja, poznat je po tome što je za vrijeme Domovinskog rata za Hrvatsku vojsku namjeravao proizvoditi kratke strojnice Agram 2000. No one nikad nisu ušle u serijsku proizvodnju pa je svoje umijeće očito ponudio kriminalnom miljeu. Nakon akcije Okidač, on je sa svojim bratom Ivanom, koji ovog puta nije priveden, optužen da je u ilegalnoj radionici u Novom Golubovcu proizvodio i prerađivao strojnice, pištolje, revolvere i prigušivače koje je tada prvooptuženi Stjepan Rocek prodavao i krijumčario u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim zemljama u Europskoj uniji.

Ovisno o vrsti, oružje je prodavao po cijeni od 300 do 1400 eura. S braćom je tada priveden i njihov 80-godišnji otac, no on je za vrijeme privođenja umro od srčanog udara. Na kućnu izradu kratkih strojnica za kriminalni milje upozoravao je i Interpol. Naime, i nizozemska je policija iskazala bojazan da bi nelegalno proizvedeno oružje iz Hrvatske moglo završiti u rukama tamošnjih kriminalaca. U Novom Golubovcu jučer je malo tko bio spreman razgovarati o Vugrekima. Došli smo i u dvorište Ivana Vugreka, poznatog i po tome što je u Novom Golubovcu izradio i simulator Skydive – poligon za obuku padobranaca. On, njegov sin i supruga dočekali su nas negostoljubivo. – Tužit ću novinare što pišu da sam i ja bio među uhićenima. Meni čak ni kuća nije bila pretraživana. S dotičnim gospodinom koji stanuje iznad mene nemam ništa – rekao nam je Ivan Vugrek.

Ni ostali Vugrekovi sumještani nisu bili baš razgovorljivi. Samo bi nam rekli da novinari o kriminalnim radnjama njihovih susjeda zasigurno znaju puno više od njih. No otkrili su nam dio iz privatnog života. – Mirko Vugrek je strojobravar i godinama je radio u Tvornici strojnih dijelova Novi Golubovec, kasnije Prvomajskoj. Nakon toga zaposlio se u privatnom poduzeću Metalac u Krapini koje je pogone preselilo u Bedekovčinu, gdje radi i danas. Do odlaska u zatvor bio je vrlo omiljen, društven i komunikativan. Bio je, među ostalim, i predsjednik lokalnog nogometnog kluba te predsjednik KUD-a. No nakon što je optužen za nelegalnu proizvodnju oružja, potpuno se povukao iz društvenog života i, za razliku od svog brata Ivana, ni s kim nije komunicirao – rekli su nam mještani.

Svjedodžbe i diplome

Uz Vugreka jedan je od mozgova ilegalne preprodaje oružja i Darko Petruša iz Donje Bistre koji je u bijegu. Policija ga je uhitila zbog 335 kaznenih djela vezanih uz krivotvorenje dokumentacije kojom se izbjeglo plaćanje carine za gotovo 150 automobila i motocikala uvezenih u Hrvatsku. Izrađivao je i prodavao i svjedodžbe i fakultetske diplome, a poslovao je i s Narcisom Mujkićem, bivšim suprugom Indire Vladić, kojima je Petruša i vjenčani kum. Osuđen je tada za krijumčarenje i preprodaju automobila te je za njim već dvije godine raspisana potraga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije