Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćno

Sedmorica Srba osuđena na 125 godina zatvora za pokolj u Baćinu

ika saric,portal
Nel Pavletić/PIXSELL
11.03.2013.
u 15:33

Protiv još dvoje, Marina Krivošića i Katice Pekić, optuženih zbog oružane pobune, optužbe su odbijene zbog primjene Zakona o oprostu.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u listopadu 1991. godine u Baćinu, gdje je likvidirano najmanje 75 mještana Hrvatske Dubice, Cerovljana i okolnih mjesta, Vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić, u ponedjeljak je proglasilo krivima i nepravomoćno osudilo na ukupno 125 godina zatvora sedmoricu pripadnika srpskih postrojbi i ondašnje vlasti na tom području. Protiv još dvoje, Marina Krivošića i Katice Pekić, optuženih zbog oružane pobune, optužbe su odbijene zbog primjene Zakona o oprostu. U Rijeci se sudilo prema optužnici Županijskog suda u Sisku, saslušano je 175 svjedoka , a neki od njih i sada su se zbog vlastite sigurnosti bojali reći što znaju. Na optuženičkoj klupi bio je samo Krivošić, dok su svi ostali bili nedostupni i sudilo im se u odsutnosti.

Milinko Janjetović, komandir TO Dubice, Momčilo Kovačević, komandir milicije SAO Krajine te pripadnici njihovih postrojbi Stevo i Veljko Radunović, osuđeni su na po 20 godina zatvora, dok je Stevan Dodoš osuđen na 15 godina zatvora. Nesporno je, obrazložila je sutkinja, da su optuženi organizirali privođenje civila po popisu s namjerom da ih likvidiraju, a u likvidaciji su i sami sudjelovali na stratištu Skelište nedaleko od Baćina, gdje je pronađena masovna grobnica.

– Ubijenih je sigurno bilo i više, no leševe je odnijela Una ili su premješteni, a način na koji je provedeno "čišćenje" i likvidacija, broj ubijenih i odnos prema civilima Hrvatima za koje su govorili da će ih "odvesti na ledinu i pokositi" dokazuje da su od početka znali što čine i zato su im izrečene maksimalne kazne po ondašnjem zakonu – kazala je sutkinja. Branko Dmitrović, šef civilne vlasti Kostajnice i Slobodan Borojević, komandant TO Kostajnice, koji nisu spriječili zločin nad civilima, starcima, nemoćnima i bolesnima, a za koje su znali, osuđeni su po zapovjednoj odgovornosti, na po 15 godina zatvora.

Komentara 5

OB
-obrisani-
17:21 11.03.2013.

Malo su dobili..

Avatar Vlasic
Vlasic
16:28 11.03.2013.

U odsutnosti! Soli na rep.

LO
Louie
16:09 11.03.2013.

Preblaga kazna. Trebala je biti strozija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije