Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je radio Drago Vidaković

S torbom novca ušao u ured šefa banke po kredit

drago vidaković hypo leasing
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.03.2015.
u 09:39

Ništa bez provizije – Romeo Krešić stalno je dobivao signale da se sve sređuje sa šefom uprave

        Kada je u kuverti dobio 120.000 eura, to je zabilježio u crnu bilježnicu i rekao: “Sada je sve u redu. Idemo dalje.” Tako je, tvrdi nam izvor dobro upućen u cijeli slučaj, izgledala primopredaja novca u proljeće 2008. u uredu bivšeg predsjednika uprave Hypo Leasing Kroatien Drage Vidakovića kojega je USKOK optužio za primanje mita i uskoro ga očekuje suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu. Cijela priča počela je još u kolovozu 2006. godine kada je Hypo Leasing Kroatien s građevinskom tvrtkom Poyel d.o.o. sklopio ugovor o namjenskom zajmu za gradnju stambeno-poslovnog objekta u Medarskoj ulici u Zagrebu na iznos od 16 milijuna eura.

Zastoj u isplati kredita

Od tog kredita trebala se financirati i kupnja zemljišta od tvrtke TEP te dobavljači, odnosno izvođači projekta. Dogovoreno je da se TEP-u iznos isplaćuje u ratama, a banka je svoje obveze uredno izvršavala tijekom 2006. i početkom 2007. No, tada Hypo Leasing Kroatien prestaje plaćati ispostavljene fakture. Kada se vlasnik tvrtke Poyel d.o.o. Romeo Krešić obratio referentu zaduženom za njihov projekt Mariju Dokupilu, on mu je odgovorio da predsjednik uprave Vidaković ne želi odobriti isplatu. Krešiću su, kako doznajemo, i kolege iz građevinskog biznisa također govorili: “Znaš kako ćeš to morati dogovoriti.”

Krešićev slučaj, kaže nam naš izvor, nije bio iznimka, već pravilo. Vlasnik tvrtke Poyel navodno je mjesecima odbijao ići kod Vidakovića srediti račune smatrajući kako nema razloga da se banka ne drži sklopljenog ugovora. Jedan od Krešićevih poslovnih partnera povezanih s projektom u Medarskoj ulici o nepravilnostima oko spornog kredita obavijestio je u veljači 2008. i sve visokopozicionirane u Hypo Leasingu Kroatien, a e-mail je poslan i na adrese uprave u Austriji. Međutim, na prijavu nepravilnosti vezanih za milijunski kredit nitko nije reagirao.

Bomba ispred kuće

Pritisci da se direktno s Vidakovićem “sredi stvar” bili su, kaže naš izvor, neizdrživi jer je projekt mjesecima stajao netaknut.

Premda je ispočetka odbijao naći se s Vidakovićem, Krešić se navodno “prelomio” kada je zablokirana i tvrtka TEP, a 200-tinjak radnika ostalo je bez plaće. Vidaković je, navodi se u optužnici USKOK-a, i od direktora tvrtke TEP Marijana Rajića tražio 10 posto iznosa i Krešić je preko njega isplatio traženi iznos. Kada je u travnju 2008. prikupio 120.000 eura, novac je prebrojio u prostorijama TEP-a zajedno sa sinom vlasnika TEP-a. Prema optužnici, Rajić je krajem svibnja ili početkom lipnja došao u Vidakovićev ured s torbom punom novca te mu predao mito. Za dva dana banka je uredno nastavila isplaćivati kredit. Iako su novi članovi uprave uočili nepravilnosti vezane za Krešićev kredit, ništa se nije dogodilo sve do 2012. kada je vlasnik Poyela dobio poziv iz banke da dođe na sastanak u Klagenfurt.

Na tom je sastanku bio i predstavnik državnog odvjetništva iz Austrije. Kada su proučili njegov slučaj, austrijsko tužiteljstvo dalo je nalog Hypo banci da podnese prijavu protiv Vidakovića, a slučaj je tada ustupljen našem tužiteljstvu. Vidaković se na ispitivanju branio da nije kriv, a rekao je i da mu nije poznato zašto bi ga Rajić i Krešić teretili. Vidaković je već neko vrijeme u Los Angelesu gdje ima prijavljeno prebivalište. U Zagrebu ima vilu na Markuševečkoj cesti ispred koje je u ljeto 2012. bačena bomba, a napadači nisu nikada nađeni.     

>> Drago Vidaković vidio Sanadera kako prima mito?

Komentara 13

Avatar etnaanbama
etnaanbama
10:17 02.03.2015.

Ma kakvo mito i korupcija to je samo Sanader radio, ovi danas su čisti kao i svi oko Sanadera.

Avatar lapolapo
lapolapo
10:11 02.03.2015.

...svi austrijeki "strateški"interesi u Hrvatskoj su čisti ko suza!

MI
miso
10:13 02.03.2015.

Lijepo, u Hrvatskoj! Sve je moguće. Nije država propala zato jer su ovi dobro radili, nego zato jer su radili samo za sebe. Moguće je npr. da nabavite živu, prijavite PDV (22%, nekada, 2003) od 12 milijuna kuna, tražite predporez 5,7 milijuna kuna, koji vam država po zakonu o PDV-u mora vratiti, a onda vas Ministarstvo financija i Državno odvjetništvo tuži da ste ih hteli pokrasti za 5,7 milijuna kuna i osude vas na godinu dana zatvora. Dakle, jer ste u državni proračun donijeli 12 milijuna, kad vam vrate vaše, ostne im 6,3 milijuna i oni (sutkinja Božica B.) vas osude na zatvor od godinu dana.Na sreću postoji i Županijski sud koji shvaća o čemu se radi, ali vi ste ostali bez 25 ljudi, 12 godina života i uništenim poslom. U kojoj je to državi moguće - u truloj Danskoj? Ne, u Lijepoj našoj Hrvatskoj! Dakle, Vidakovići će ovdje živjeti vječno, jer je sustav na njihovoj strani -- za sada je tako, tko ne vjeruje neka pita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije