Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imovina R. Sinovčića

Ribaru zablokirali dionice kluba, pet stanova i aute

03.03.2015., Zadar - Sjednica Gradskog vijeca Grada Zadra. Reno Sinovcic. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
25.04.2015.
u 10:50

Sinovčić ne smije raspolagati ni sa 119.192 dionice NK Zadra vrijednih 23,8 milijuna kuna

– Svojom imovinskom karticom ne želim zamarati građane Zadra. Sve što sam stekao bila je moja borba kroz život. U konačnici, kada postanem gradonačelnik, o vlastitoj imovinskoj kartici obavijestit ću nadležna tijela pa će na isti način biti i dostupna javnosti – kazao je Reno Sinovčić u svibnju 2013. novinarki Slobodne Dalmacije.

Ribar iz Novigrada koji je u javnosti često tituliran kao "kontroverzni poduzetnik" u to se vrijeme kandidirao na izborima za gradonačelnika Zadra, a porijeklo njegove imovine, kako tada tako i sada, često je bila tema zadarskih kuloara.

Šteta od 120 milijuna kuna

Od tada do danas, Sinovčić nije ispunio svoju političku ambiciju da postane čelni čovjek Zadra, no u međuvremenu imovina njega i njegove obitelji našla se prvo na meti, a zatim i pod blokadom USKOK-a. Kao što je poznato, Sinovčić je početkom prosinca lani uhićen u akciji Ribar zajedno s nekolicinom zadarskih poreznika i dvojicom bivših direktora NK Zadar. USKOK ga sumnjiči za štetu od 120 milijuna kuna, nastalu tijekom privatizacije NK Zadra te predstečajne nagodbe Sinovčićeve tvrtke Vox, a iz istražnog zatvora izašao je u veljači ove godine nakon što je položio jamčevinu od 10 milijuna kuna. U međuvremenu, USKOK je sukladno Zakonu o proširenom oduzimanju imovinske koristi zatražio od zagrebačkog Županijskog suda da se Sinovčiću te njegovoj supruzi i kćerima blokiraju pokretnine i nekretnine. Sinovčićev odvjetnik Mate Matić žalio se na tu odluku, no Vrhovni je sud žalbu obrane odbio potvrdivši odluku suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

A iz pravomoćne odluke Vrhovnog suda može se među ostalim doznati i da Sinovčić ne smije raspolagati sa 119.192 dionice NK Zadra nominalno vrijednih 23,8 milijuna kuna. Usto, njegovoj supruzi Mileni u Zadru su blokirana ukupno četiri stana – stan od 137,8 metara četvornih s pripadajućim podrumom, garažnim i parkirnim mjestom, stan od 60,68 kvadrata te dva stana od po 71,31 kvadrata. Osim toga, Sinovčićevoj supruzi blokiran je i poslovni prostor u Zadru, a pod blokadom joj je i osobno vozilo.

Osiguranje naplate

Vozilo je blokirano i jednoj od Sinovčićevih kćeri, dok je drugoj pod blokadom stan u Splitu od 73,20 metara četvornih. Blokadom imovine Sinovčićevih, USKOK se htio osigurati zbog budućeg eventualnog oduzimanja imovinske koristi, a je li ta imovina stečena zakonito, vjerojatno će se također utvrđivati u eventualnom sudskom postupku.

Dio imovine blokiran je i Daliboru Zebiću, jednom od bivših direktora NK Zadra, također uhićenom u aferi Ribar. On je iz istražnog zatvora izašao koncem prosinca prošle godine uz jamčevinu od milijun kuna, a poput Sinovčića ni on ne smije raspolagati sa 6758 dionica NK Zadra, nominalne vrijednosti 1,3 milijuna kuna.

Osim toga, pod sudskom blokadom mu je i stan od 63,47 metara četvornih, kojem je Zebić izvanknjižni vlasnik. Inače, branitelji Sinovčića i Zebića u žalbi Vrhovnom sudu naveli su da niži sud prilikom određivanja blokade imovine nije odredio njezinu vrijednost. Istaknuli su i da je blokadom imovine došlo do prekomjernog opterećenja imovine osumnjičenika, no njihovu argumentaciju Vrhovni sud nije prihvatio.

Komentara 16

MI
micika59
11:38 25.04.2015.

POŠTOVANI ,nemam ništa protiv informaciji o blokadi al bih postavila par pitanja: od kud je Hanžeković platio jamčevinu za Bandića dal je uplato vlasnik DIOKIA mister Ježić novce koje je trvrdio da su na njegovom računu od Sandera a takvihakvih Ježića ,Sinovćića ;Hanžekovića i Bandića imamo na 1000 ,tko im misli i kada ustanoviti podrijetlo imovine i naplačene poreze nekad je Šuker rekao bravo OIB za svakog ćese znati svaki cen DAL SE DANAS ZNA ??? o da za mene i meni sličnima a za ostalu "bagru"???? tko kontrolira Agrokor i njemu slićni ??? ako poreznjaci i trošarinci i inspektorad ne smije u njihove firme MOLIM DA MI TO NETKO POJASNI

DH
dalibor.hren
11:20 25.04.2015.

Zar je Sinovčić na slobodi? E, moja državo...

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
11:25 25.04.2015.

Puno puno puno toga mnogima bi trebalo biti blokirano i pod istragom! No -to se vidi iz primjera u drugim krajevima i državama svijeta (Europe!)- sve je nažalost jako selekcionirano. Istražuju se eventualno oni koji su nekome "stali na žulj". Pošteno sve istražiti i otvoriti karte (što je pravda dužna narodu u demokraciji kakvu hoćemo u našoj Hrvatskoj) bilo bi uistinu lijepo i stvaran korak naprije k sticanju izgubljenog povjerenja jadnih "običnih" ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije