Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka odluku o izručenju

Uhićen zbog ratnog zločina dok je s obitelji išao u Grčku

uhićenje
Foto: Duško Jaramaz/PIXSEL
01.08.2014.
u 19:08

Hrvatska je za Bogunovićem, bivšim čuvarom zatvora u Glini, raspisala međunarodnu tjeralicu

Đuka Bogunović (48), rođeni Glinjanin, krenuo je u srijedu, sa ženom i dvoje maloljetne djece, iz Srbije čiji je državljanin, na ljetovanje u Grčku. No tamo nije stigao jer ga je na makedonsko-grčkoj granici uhitila policija.

Ekstradicijski pritvor

Određen mu je ekstradicijski pritvor te sada čeka moguće izručenje Hrvatskoj, koja ga traži zbog ratnog zločina. Konkretnije, tereti ga se da je, kao čuvar u zatvoru u Glini, od rujna pa do prosinca 1991. sudjelovao u mučenju jednog zarobljenog hrvatskog policajca.

Bogunović je već jednom 1993., u odsutnosti, bio osuđen, na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. U tom postupku sudilo mu se zajedno s još 11 Srba s Banovine.

No, zato što im se sudilo u odsutnosti, 2009. Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, po službenoj dužnosti, zatražilo obnovu kaznenog postupka protiv Bogunovića i ostalih, što je i učinjeno. Sud je tada, kao u brojnim sličnim slučajevima, zbog prekvalifikacije kaznenog djela iz ratnog zločina u oružanu pobunu, odustao od kaznenog postupka jer je na optuženike u tom slučaju bio primijenjen Zakon o općem oprostu.

Pokazao im potvrdu

Bogunović je grčkoj policiji, kada je doznao da je na Interpolovoj tjeralici, pokazao tu potvrdu i oslobađajuću presudu iz 2009., no na koncu se ispostavilo da se protiv Bogunovića ipak provodi i dodatna istraga, pokrenuta 2002. zbog sumnje da je mučio zarobljenog policajca. Uz njega istraga se u istom predmetu vodi i protiv još 20 drugih osoba srpske nacionalnosti s područja Banovine.

Bogunović je nakon akcije Oluja u kolovozu 1995. otišao u Srbiju, gdje živi s obitelji. Zaposlen je u Kazneno popravnom domu Padinska Skela, nedaleko od Beograda. U zatvoru u Glini kao čuvar počeo je raditi još prije Domovinskog rata.

O Bogunovićevom uhićenju izvijestili su i srbijanski mediji koji su, među ostalim, naveli i da je Bogunović 13. Srbin iz Hrvatske koji je od početka godine uhićen na temelju hrvatskih tjeralica zbog ratnog zločina.

>>Australska vlada na kapetana Dragana potrošila 2 milijuna dolara!

>>Osumnjičen za trostruko ubojstvo u Petrinji, a Hrvatska nije tražila izručenje!

Komentara 14

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
09:56 01.08.2014.

E moj Đuka sto ti je to trebalo,pravda jest spora ali dostižna;kad-tad ti i takvi doći ćete pred lice pravde i odgovarati za zločine koje ste napravili.

Avatar oneworld
oneworld
10:48 01.08.2014.

Izgleda da je i ovaj bio kuhar

TA
tamanitelj
20:45 01.08.2014.

Neka ga strpaju u prdekanu u Glini i da ga čuvaju žrtve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije