Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićenja diljem zemlje

Raskrinkali dilere oružjem koje su pratili pet mjeseci

Oružje
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/6
08.12.2016.
u 22:41

Prema policiji, mozak cijele operacije uhićen je u Osijeku. Zasad nema informacija da je nađeno oružje korišteno u drugim kaznenim djelima

Zbog preprodaje ilegalnog oružja i eksploziva uhićeno je deset osoba iz cijele Hrvatske, a policija ih je pratila gotovo punih pet mjeseci. Četiri su osobe privedene pritvorskom nadzorniku. Pod paskom su bili od sredine srpnja pa sve do srijede.

– Jedna je osoba bila glavni prodavatelj, a ostali su nabavljali oružje i minsko-eksplozivna sredstva iz sebi poznatih izvora i prodavali ih toj osobi koja ih je dalje distribuirala. Većina njih je prijavljena zbog nabave i nelegalnog posjedovanja oružja, a jedna je osoba direktno povezana sa samom prodajom – otkrio je Renato Vince, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske.

Mozak akcije je iz Osijeka, no ostali su akteri s područja čak pet policijskih uprava, i to PU zagrebačke, PU splitsko-dalmatinske, PU požeško-slavonske, PU sisačko-moslavačke i PU vukovarsko-srijemske. Tereti ih se za deset kaznenih djela i tri prekršaja iz Zakona o oružju.

Pretragama kuća i vozila našli smo 12 pušaka, automatsko, poluautomatsko, lovačko i malokalibarsko oružje, zatim četiri pištolja, četiri pištolja ručne izrade, više od deset optika za puške, više od 7000 komada raznog puščanog i pištoljskog streljiva raznog kalibra, jedan ručni bacač, sedam ručnih bombi, četiri prigušivača za oružje, 12 tromblonskih mina M-60, nekoliko stotina grama eksploziva, jednu protupješadijsku minu – kazao je Vince.

Ta “dilanja” oružjem nisu povezana, vjeruju istražitelji, s terorizmom, već im je cilj bila isključivo zarada. “Roba” je bila namijenjena hrvatskom tržištu. Koliko je poznato, tim opasnim napravama nije počinjeno neko drugo kazneno djelo, no kriminalističko istraživanje se nastavlja.

– Sve je to starije oružje, pretpostavlja se da je korišteno u Domovinskom ratu. Prva nam je to takva zapljena ove godine – kazao je Vince dodajući kako osumnjičenici nisu pružali otpor prilikom uhićenja.

Otkrio je još kako su svi uhićenici “srednje dobi”, s tim da je glavni prodavatelj “stariji od 60 godina”. On je od ranije poznat policiji, a prijeti mu pet godina zatvora.

– Maknuli smo dio oružja s ceste. No apeliramo i dalje na građane da dobrovoljno predaju takve naprave, bez straha od sankcija. Gotovo svaki dan nalazimo neeksplodirana ubojita sredstva, a najveći je problem kada ih se drži u obitelji s malom djecom – upozorio je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Podsjetimo, vrećicu punu streljiva jedan je građanin neki dan pronašao u osječkom tramvaju pa je k tome sam odnio u policijsku postaju.     

>> Policija i USKOK provode akciju: Granični policajac među šest osoba uhićenih zbog krijumčarenja duhana

Komentara 3

TW
TWITOIST
08:59 09.12.2016.

Hajka se digla na ministra Orepica oko Ustavnog suda ,pa da se nesto uradi ,kako bi prica otisla u drugom pravcu.Sestoricu su otkrli za sverc duhanom..Nije ni svako zlo ,za zlo.

KM
Kolinda Mamić
23:59 08.12.2016.

Koliko kg krompira će dobiti ovi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije