Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije godine istrage

Radi se o grupi Safeta Kalića? Kriminalci krijumčarili kokain i heroin, uhićen i jedan Hrvat

droga, krijumčari
Foto: policija.si
1/5
06.07.2015.
u 19:12

Navodno se radi o grupi crnogorskog narkobosa Safeta Kalića, koju je organizirao netom prije lanjskog uhićenja

Istražitelji slovenskog Nacionalnog ureda za istrage, zajedno s uredom američke agencije DEA u Beču te u suradnji sa grčkom, španjolskom, austrijskom policijom i hrvatskih USKOK-om, te uz pomoć Europola i Eurojusta prije nekoliko dana okončali su dvogodišnji istragu međunarodne zločinačke skupine koja je bila uključena u krijumčarenje heroina iz Grčke do Slovenije i dalje u zemlje EU.

Kako su izvijestili slovenski istražitelji uz koje je jučer u Ljubljani bio i Božo Barbarić, voditelj ureda PNUSKOK-a Rijeka, članovi hijerarhijski organizirane skupine u kojoj je svaki član imao jasno definiranu zadaću i ulogu, su iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Brazila, Bugarske, Austrije, Španjolske i Nizozemske. Navodno se radi o grupi crnogorskog narkobosa Safeta Kalića koju je organizirao netom prije uhićenja u listopadu 2014. godine. Opsežnom istragom međunarodnih policijskih snaga otkriveno je višekratno krijumčarenje stotina kilograma droge vrijedne između deset i dvadeset milijuna eura u razdoblju od travnja do listopada lani, da bi u listopadu jedan od osumnjičenih, Bugarin kasnije uhvaćen na karipskom otočju, zbog kvara jedrilice u more čak bacio svu drogu koju je švercao.

Krijumčari su ostali i bez druge pošiljke od 600 kilograma kokaina koju je brodom trebao dopremiti Austrijanac jer je u Brazilu zaplijenjeno 350 kilograma kokaina, a 250 kilograma droge izgubljeno je kad se srušio avion kojim su je prevozili. Potom su u ožujku ove godine organizirali prijevoz još 320 kilograma kokaina, drogu su i platili, ali im je dobavljač nije isporučio. U ožujku ove godine pokušali su prokrijumčariti 370 kilograma heroina iz Grčke, no grčka je policija, zahvaljujući dojavi iz Slovenije, drogu zaplijenila i uhitila dvije Slovenke. U dijelu vezanom za pranje novca istraga se, izvijestili su jučer u Ljubljani, nastavlja. Osim ove skupine međunarodnom istragom obuhvaćene su još dvije narko skupine, a sve tri su, tvrde istražitelji, bile međusobno povezane. Zasada je u Sloveniji uhićeno deset osoba, četiri su u bijegu, a ukupno je 16 kazneno prijavljenih (jedna osoba nepoznata) u dobi od 32 do 59 godina.

Uz Slovence kazneno su prijavljeni i državljani Crne Gore i Bugarske. Istodobno su krijumčari, više od trideset osoba, uhićeni i u drugim zemljama. U Hrvatskoj je, kako se doznaje, uhićen Krešimir Frajman, koji je bio povezan sa Zvonkom Hajšekom i Senadom Muhamedagićem, prvi i drugoosumnjičenim u slovenskoj istrazi, i USKOK ga tereti kao člana zločinačke organizacije. Lani u proljeće u dva navrata ovo je dvojici prodao 6 kilograma heroina za 22 tisuće eura po kilogramu, no najprije je kurir s kilogramom droge pao na graničnom prijelazu, a preostalih pet kilograma zaplijenila je policija u skrovištu drugog kurira u Bedekovčini. Frajmanu je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a jamstvo koje može zamijenit zatvor određeno je u iznosu od 800 tisuća kuna. Frajman je inače u Italiji bio osuđen zbog neovlaštenog držanja oružja, a po nalogu USKOK-a zamrznuta mu je sva imovina.

>>Najtraženiji crnogorski bjegunac uhićen u Austriji

>>Hrvati bili dio kartela koji je iz Južne Amerike u Europu prošvercao 3,5 tone kokaina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije