Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA NA AUTOCESTI

Prijatelji poginuli dok su išli na Street Race u Osijek: 'Bili su poznati dečki u našim krugovima'

Nesreća kod Kutine
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
30.05.2016.
u 08:57

Vozač Toyote u Zagrebu je ušao na autocestu, ali se iz nekog razloga iza Kutine polukružno okrenuo na cesti

Prijetelji Alen Benšek i Hrvoje Paun, kao i nekoliko puta do sada, ranije su se probudili ovu nedjelju. Imali su plan. Krenuti iz Zagreba BMW-om u Osijek, gdje su trebali sudjelovati na 16. Street Race Showu. Već u osam sati trebali su biti u Osijeku kako bi se prijavili za utrke. Njihov put prekinuo je muškarac u Toyoti njemačkih registracija te je u izravnom sudaru, vozeći u krivom smjeru po autocesti Zagreb – Lipovac, usmrtio dvojicu prijatelja. U nesreći koja se dogodila jučer oko 5.50 sati na 110. kilometru autoceste kraj Kutine u smjeru Slavonije poginuo je i 44-godišnji vozač Toyote.

Naletio i treći automobil

No, kako je točno došlo do tragedije, nije sasvim jasno. 44-godišnjak s područja Slavonskog Broda na autocestu je ušao na ulazu Zagreb - istok. Vozio je 65 kilometara te je iza Kutine iz samo njemu znanih razloga polukružno okrenuo auto i počeo se vraćati prema Zagrebu u traci namijenjenoj za promet u smjeru Osijeka.

Nije jasno koliko je dugo tako vozio i koliko je automobila mimoišao u svojoj suludoj vožnji jer je taj dio autoceste loše pokriven kamerama. Na kraju se izravno sudario s Benšekom i Paunom, vozačima u dobi od 31 i 35 godina, te su svi na mjestu poginuli. U njih je udario još i treći automobil, ali je na njemu nastala samo materijalna šteta. Jedan automobil je na boku završio u lijevom traku autoceste, dok je drugi od siline udarca odletio na livadu pokraj prometnice. Morali su intervenirati i vatrogasci koji su rezali lim kako bi došli do tijela nesretnih muškaraca.

Nesreća se dogodila na dijelu autoceste koji prolazi uz Ilovsko jezero, omiljeno izletište ribolovaca koji su posvjedočili nesreći.

– Čula se eksplozija i vidjeli smo automobil kako s autoceste uz ogradu biva odbačen na travu. Bilo je i dima, znali smo da se dogodilo nešto strašno – rekao je jedan od očevidaca.

Paun i Benšek bili su ljubitelji Street Racea. Nekoliko puta su sudjelovali na utrkama, a Paun je 2014. u Osijeku pobijedio u kategoriji Klasa 15.

– Bili su poznati dečki u našim krugovima. Stalno su sudjelovali na utrkama i bili su uspješni u tome. Njihov kum je bio ujutro na Street Raceu te je sudjelovao na utrkama, no kada je čuo što se dečkima dogodilo, odmah je sjeo u auto i otišao prema Zagrebu – kaže nam direktor osječke utrke.

Očevid je provela zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Sisku Marijana Matijević Pišonić, uz pomoć djelatnika Policijske uprave sisačko-moslavačke i Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Integralni videonadzor

Kako bi se ovakve i slične nesreće na autocestama izbjegle ili barem kako bi se smanjio njihov broj, prometni stručnjak Željko Marušić ističe da bi bilo potrebno uvesti integralni videonadzor s aktivnom signalizacijom koji bi odmah prepoznao sve oblike opasnosti na cesti, uključujući i vožnju u suprotnom smjeru. Tvrdi i kako što prije treba povećati broj fiksnih kamera uz autoceste, posebno na mostovima i nadvožnjacima, koje bi mjerile brzinu i razmak između vozila. Marušić kaže da bi se na taj način, mrežom kamera i videonadzora na autocestama, vozači prekršitelji prometnih pravila mogli kažnjavati na naplatnim kućicama, čime bi se policajci zaduženi za kontrolu prometna na tim dionicama mogli rasporediti na druge poslove.

Komentara 46

AN
anonimus00
09:05 30.05.2016.

ako se vec zelis ubiti, kupi si pistolj i upucaj se, a ne ovako odvesti u smrt neduze ljude..

CA
canon60
10:09 30.05.2016.

Ako se tip polukružno okretao na autocesti ili nije bio normalan, ili mu je pozlilo pa nije znao što radi ili se htio ubiti. Tu nitko od službi ne može ništa. Oznake za smjer uklučivanja na autoceste su kod nas sasvim OK. U Švicarskoj ih gotovo i nema.

Avatar LaMer
LaMer
10:04 30.05.2016.

Klasičan primjer samoubojice koji je u svojoj jadnoj kukavičkoj odluci unesrečio i druge ljude !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije