Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojica s debelim dosjeom

Prevarant i razbojnik na koncu ubio staricu zbog novca

dejan gavran
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
23.05.2016.
u 15:21

Ne sluteći tko joj je susjed, Zorka ga je ranije par puta pustila u svoj stan.

Dejan Gavran (43) po sudovima se povlači već cijelo desetljeće, zbog prijavara, krađa i razbojništva, a nepopravljivi recidivist koji ranije ipak nije imao veće ispade nasilja, na koncu je, tereti se, i – ubio. Zorku Jović (75), pristojnu i dragu Osječanku s lijepom mirovinom, kako ju opisuju susjedi, udarao je po glavi i gušio, sve dok nesretna starica nije izdahnula u svom stanu u Gundulićevoj 36a, u samom središtu grada. Život joj je oduzeo, sumnja se, zbog 8000 kuna i dva prstena. Zločin se zbio u noći na srijedu, a policija je tijelo pronašla tek oko 22 sata. Alarmirali su je zabrinuti rođaci jer im se Zorka, koja je živjela sama, satima nije javljala na telefon. Prizor ih je iznenadio, a strah je zavladao zgradom kojom su odmah prostrujale priče kako bi se ubojica mogao kriti upravo u susjedstvu.

Gavran je, na koncu, uhićen i ispitan u nedjelju.

– Obavili smo više od stotinu provjera, bilo je ovo izuzetno složeno kriminalističko istraživanje. Sugrađani su bili izuzetno kooperativni, kao i zaštitarske tvrtke, svi kojima smo se obratili spremno su nam pomogli – otkrio je u ponedjeljak Tomislav Gal, voditelj Službe općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske.

Kako je ubojica ušao u stan, još se utvrđuje, no poznato je da se iz njega išetao s mobitelom, bankovnim karticama i dva prstena. Dvaput se zaputio na bankomat, podigao je ukupno 8000 kuna, a prstenje je prodao za 640 kuna. Ne sluteći kakvu joj prošlost ima novi susjed, Zorka ga je ranije već puštala, otkrila je policija, par puta u svoj dom.

Dejan Gavran u Osijek je stigao iz okolice Bjelovara prije dva mjeseca kako bi, govorio je, otvorio tvrtku u Osijeku. Unajmio je stan u novogradnji, u centru grada, gdje su cijene najma pozamašne. Firma mu nikada nije zaživjela, niti je taj 43-godišnjak imao ikakva primanja. Nezaposlen je i bez primanja pa mu je motiv u zločinu, vjeruju istražitelji, bio jasan.

Vlasnik je podebljeg policijskog dosjea, od 17 kaznenih djela. Već je bio po zatvorima zbog prijevara i razbojništva, a ničim izazvan, sam je nakon uhićenja u nedjelju istražiteljima priznao da je dvaput osuđivan. Zbog prijevara je "zaradio" i odslužio 20 mjeseci zatvora, koje mu je, doznajemo, dosudio sud u Rijeci 2014. godine. No, nije tada prvi put završio u zatvoru, još 2008. zadarski ga je sud kaznio s četiri godine iza rešetaka, a u medijima su ga tada prozvali "razbojnik autostoper".

Gavran je, naime, u kolovozu 2008. oko 23 sata odglumio autostopera i zaustavio automobil u Bibinjama, u kojemu su bili Svjetlana S., Snježana M. i Ivana Đ., njegova izvanbračna supruga koju je ranije upozorio da se pretvara kako ga ne poznaje. Prislonio je nož pod vrat Svjetlani S. i rekao da zaustavi automobil. Izbacio je žene iz vozila u kojem je, inače, prevožen dnevni utržak trgovine u Pakoštanima, i pobjegao. No, jedna od njih uspjela je sakriti novac pa ga nije pronašao. Opljačkao je istoga dana mjenjačnicu u Pakoštanima. Tvrdio je kako nije kriv.

Samo u 2014. godini nakupio je, doznajemo, sedam kaznenih prijava, a ti postupci još traju. Prijava za teško ubojstvo Zorke Jović iz koristoljublja nije mu prva kaznena prijava u ovoj godini. No, za najteži zločin koji je, kako se tereti, počinio prijeti mu od deset godina do dugotrajnog zatvora.

>> Susjed pretukao i ugušio Zorku Jović zbog novca

>> Pronađeno tijelo žene (76), policija potvrdila nasilnu smrt

Komentara 4

OB
ObrenM
16:49 23.05.2016.

Nezahvalnom manijaku i kriminalcu prijeti kazna od 10 god do vise desetljetne kazne.Policija i tisak nemaju snage objaviti to casno ime.Neka donositelji ovakovog zakona dozive ovakove zlocine u svojim obiteljima.

Avatar crv od porculana
crv od porculana
06:36 24.05.2016.

raspisati referendum samo jedno pitanje dali ste za smrtnu kaznu DA-NE

Avatar rpesevski
rpesevski
16:55 26.05.2016.

Smrtna kazna i doživotna kazna se postepeno kroz najnoviju povjest ukida, ide se za humanizacijom u društvu,ali kada bi svatko znao da će biti ubijen ako ubije sasvim sigurno ne bi taj isti ubio. Mnogo života bilo bi spašeno. 400 godina je zaista vjećnost, na što će ovaj monstrum biti vjerojatno osuđen ( barem se nadamo), ali i 40 godina daje nadu da će netko kao starac konačno i izaći, jer nada umire posljednja ('' možda će već za dvije godine se srušiti ovaj moj zatvor pa ću izaći''). Koliko društvo zna cijeniti taj humanizacijski povijesni tok vezan za penologiju najtežih zločina, moramo se ozbiljno zapitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije