Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvata će deportirati u BiH

Prešutio ratnu prošlost i u SAD-u osnovao privatno taksi-poduzeće

ZDENKO JAKIŠA
Foto: Facebook
1/2
13.02.2016.
u 17:51

Zdenko Jakiša, inače rođeni Metkovac, sutkinji u Minneapolisu rekao je da je lagao kako bi spasio živote sebi i supruzi Ani

Slobodu i ostanak u “obećanoj zemlji” prije nepune dvije godine platio je 25.000 američkih dolara. Međutim, Zdenka Jakišu (47), nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i izbjeglicu iz Bosne i Hercegovine, ovih je dana sustigla prošlost.

Ustrijelio susjedu Srpkinju

Naime, taj 47-godišnjak, koji se još 1998. skrasio u gradiću Forest Lake u američkoj saveznoj državi Minnesoti, prema odluci okružnog suda, u idućim tjednima bit će deportiran u Bosnu i Hercegovinu. Odluka je u četvrtak objavljena na internetskim stranicama američkog Ministarstva pravosuđa, Vlasti u SAD-u uhitile su ga još u svibnju 2014. godine zbog ilegalnog posjedovanja dokumenata. Točnije, zbog činjenice da je na prijevaru dobio zelenu kartu za boravak u SAD-u jer je imigracijskom uredu lagao o svojoj prošlosti. Službenicima u američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj zatajio je da je bio pripadnik HVO-a i da je optužen, uhićen i osuđen zbog ratnih zločina protiv civila. Jakiša, inače rođeni Metkovac, osuđen je zbog ubojstva Nevenke Elezović, susjede srpske nacionalnosti. U nju je, tvrdi bošnjačko pravosuđe, u rujnu 1993. kroz prozor ispalio nekoliko hitaca iz kalašnjikova. Sudilo mu se u odsutnosti jer je u međuvremenu na prijevaru, kroz takozvani lutrijski sustav, uspio dobiti zelenu kartu za boravak u Americi. Da se on i žena mu Ana smjeste u Minnesoti, pomogle su mu lokalne katoličke humanitarne organizacije u Americi. Jakiša je optužen i za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i pljačke.

– Lagao sam jer je to bio jedini način da spasim svoj i ženin život. Nisam došao ovamo kako bih ikoga povrijedio – kazao je Zdenko Jakiša sutkinji neposredno prije izricanja presude zbog laganja imigracijskoj službi.

– Nisam u poziciji da vam sudim zbog vaših (ne)djela za vrijeme krvavog raspada Jugoslavije u ranim devedesetima. Ali mogu i trebam vas osuditi zbog zločina za koji ste ovdje optuženi, a to je lažno predočavanje materijalnih dokaza prilikom apliciranja za vizu – odgovorila mu je sutkinja Susan Richard Nelson. Jakišin odvjetnik na optužbe o ubojstvu Nevenke Elezović odgovorio je da je još jedan muškarac s njegovim klijentom sudjelovao u ubojstvu. Međutim, navodni sudionik u međuvremenu je umro.

Problemi s policijom u SAD-u

Jakiša svoju burnu narav nije smirio ni u Americi. I tamo je imao problema s policijom te je više puta uhićivan zbog vožnje u pijanom stanju, kršenja javnog reda i mira i drugih nedjela.

Sada će, nakon punih 16 godina, Zdenko Jakiša morati napustiti SAD, dok njegova žena Ana može tamo ostati.

– U Forest Lakeu planiramo ostati zauvijek. Volimo ljude ovdje u Americi i jako ih cijenimo. Nastavit ćemo davati sve od sebe i zahvaljivati Bogu. Da smo ostali u Jugoslaviji, nikada ne bismo dobili šansu da postanemo “netko i nešto” i živimo normalnim životom – kazao je Jakiša 2012. u intervjuu za lokalne novine. Zajedno sa suprugom pokrenuo je privatni taksi-biznis. Nekolicina prijatelja pružila je podršku Jakiši kada je uhićen 2014. “Okupljamo se ispred suda u znak potpore. To je najmanje što možemo učiniti za nekoga tko je tako puno učinio za druge”, napisao je jedan prijatelj na Facebooku Ane Jakiša.

>> Hrvat, bivši član HVO-a i ratni zločinac, na prevaru živio u Americi

Komentara 173

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
18:18 13.02.2016.

Jedno je jasno u Americi, Kadija te tuzi, Kadija ti sudi, da je napisao da je bio u vojsci prosao bi opet, a sto je radio u tom nasem ruznom vremenu I aok je radio I treba da odgovara. Samoo je jedno problem, zasto je Pop Djujic ovdje u Americi ostao I umjo je tu a zna se da je poubijao na tisuce Hrvata 41-45-te. Dupli standardi.

KN
klavir_na_plazi
18:03 13.02.2016.

zapitate li se vi ljudi ikada, kakve su to spodobe, koje hladno mogu ubiti drugog covjeka. ko ih u tome moze podrzavati? zasto se toliko pokusava opravdati nesto tako odvratno...

DU
Deleted user
18:27 13.02.2016.

Ubio zenu pucajuci kroz prozor.Koji junacina"BAGRA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije