Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločinačko udruživanje

Prerađeno plinsko ulje prodavali kao eurodiesel, USKOK pokrenuo istragu

lož ulje
Foto: Marko Lukunić
1/5
02.07.2015.
u 09:23

Na taj su način pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 6,518.061,89 kuna, dok su proračun Republike Hrvatske na ime trošarina oštetili za iznos od 5,512.906,62 kuna

USKOK je pokrenuo istragu protiv devetorice Hrvata zbog sumnje u zločinačko udruživanje kako bi prerađeno plinsko ulje prodavali kao eurodiesel. Na taj su način pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 6,518.061,89 kuna, dok su proračun Republike Hrvatske na ime trošarina oštetili za iznos od 5,512.906,62 kuna

U pretragama stanova, poslovnih prostora, skladišta i automobila, policija je kod članova zločinačke organizacije pronašla i oduzela poslovnu dokumentaciju, oko 600 tisuća kuna u gotovini, 20 računala, gliser... Svi sumnjivci otprije su poznati policiji. Jedan je muškarac s područja varaždinske, a jedan s područja koprivničko-križevačke županije. Ostali žive u zagrebačkoj županiji.

- Markere iz plinskog ulja uklanjali su miješajući zemlju za izbjeljivanje i sumporni kiselinu čime su dobivali tekućinu koja je nalikovala eurodizelu - objasnio je Želimir Opačak, voditelj službe gospodarskog kriminaliteta. Istaknuo je kako su dva improvizirana postrojenja za preradu ulja bile prave male praonici nafte, kako ih u žargona naziva policija. Uhićenjem devetero osoba iz domene gospodarskog kriminaliteta na konferenciji PUZ-a pohvalio se i Danijel Žugel, načelnik sektora kriminalističke policije.

U nastavku pročitajte cjelokupno priopćenje

USKOK je na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana (1958., 1968., 1980., 1971., 1982., 1958., 1978., 1979., 1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja znakova za obilježavanje robe, mjera i utega u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprave u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te poticanja na krivotvorenje isprave i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i utega u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od 21. studenoga 2014. do 1. srpnja 2015., na području Zagreba, Velike Gorice, Svete Nedjelje i Donje Bistre, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi prerade plinskog ulja te potom prodaje istoga kao eurodiesela. U cilju realizacije navedenog, IV. okr. je, sukladno uputama i nalogu I. okr., pronalazio trgovačka društva preko kojih su realizirali kupovinu plinskog ulja i to na način da su u vlasništvo stjecali udjele u tim društvima koja su potom registrirali za proizvodnju, prijevoz i prodaju naftnih derivata, te je pronalazio osobe koje su formalno obnašale funkciju direktora, dok je stvarno poslovanje tih društava vodio I. okr. osobno ili članovi udruženja. Sukladno dogovoru, I. okr. i VII. okr. su od jednog trgovačkog društva naručivali znatne količine plinskog ulja namijenjenog grijanju, dok je I. okr. osobno i posredstvom II. okr. ili VII. okr. za potrebe prijevoza angažirao VI. okr. i IX. okr. koji su plinsko ulje odvozili do improviziranog postrojenja za preradu gdje su ga prerađivali u gorivo nalik eurodieselu. Potom su VI. okr. i IX. okr. prerađeno gorivo prevozili i isporučivali krajnjim kupcima po cijeni od najmanje osam kuna za litru. Kupce su pronalazili i s njima dogovarali količinu i cijenu isporučenog goriva II. okr. i III. okr., dok je VII. okr., prema uputama I. okr. ili V. okr. sačinjavao račune, neistinite izjave i drugu dokumentaciju potrebnu za prijevoz i prodaju prerađenog goriva iz koje je neistinito proizlazilo da je predmet prodaje eurodiesel, te su je potom ispostavljali kupcima. Okrivljenici su od jednog društva kupili ukupno 2 175 060 litara plinskog ulja za iznos od 10,882.417,11 kuna, dok su raznim kupcima prodali istu količinu prerađenog goriva za ukupan iznos od najmanje 17,400.480,00 kuna. Nakon što su kupci uplatili novac na račune društava, V. okr. i VII. okr. su, na traženje I. okr., podizali novac koji su okrivljenici međusobno podijelili. Na opisani način okrivljenici su pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 6,518.061,89 kuna, dok su proračun Republike Hrvatske na ime trošarina oštetili za iznos od 5,512.906,62 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

>> Vidoševića terete da je izvlačio novac iz HGK te zadržao 26,2 milijuna kuna

Komentara 3

OB
ObrenM
10:16 02.07.2015.

Ovdje se samo spominje steta drzavi i dobit mafijasa.Nitko ne spominje koliko su stete zadobili motori vozila nove generacije sa E-normama eco4 i visih.Sistem napajanja tih vozila je toliko osjetljiv cak i od "krivog pogleda",a kamoli od loseg goriva.Pred malo duze vremena VW nije htijeo isporucivati nova vozila u Hrvatsku,dok nisu popravili kvalitetu goriva.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
14:03 02.07.2015.

Koliko ima takvih ilegalnih rafinerija? Ali zar i naftne kompanije ne rade isto ? Uz jeftinu naftu na tržištu, građani plaćaju skupo gorivo zbog visokih nameta, marži itd. Upravo zbog pretjeranih cijena goriva i nameta ilegalne rafinerije postaju unosan biznis. Kupci su tu dvostruko oštećeni jer uz visoku cijenu goriva dobivaju loše prerađen dizel koji će s vremenom uzrokovati skupe kvarove na vozilu a državi gubitak proračunskih prihoda. Godišnje država od PDV-a na naftne energente prikupi oko pet i pol milijardi kuna a mogla bi sigurno više da ne dovodi u nepovoljan položaj one koji legalno posluju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije