Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo vještačenje

Obrat na suđenju za ubojstvo navijača Sarajeva. Vještak: Knezović nije mogao pucati iz te pozicije!

Foto: Screenshot/ Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
23.02.2017.
u 22:35

Prema Maštruku, kada je Puljić pogođen, strijelac mu je morao biti s bočne strane, dok se iz priloženih fotografija Knezović nalazio sučelice Puljiću, krećući se prema njemu, a bili su udaljeni oko 50 metra jedan od drugog.

Oliver Knezović, kojemu se sudi za ubojstvo Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo 4.10. 2009. godine u Širokom Brijegu, sudeći prema vještačenju ovlaštenog vještaka balističara Vojina Maštruka, nije mogao ispaliti smrtonosni hitac jer najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije na kojoj se nalazio. Time je došlo do senzacionalnog obrata na suđenju na Županijskom sudu u Splitu, pred vijećem kojim predsjedava sudac Mlađan Prvan, jer novo vještačenje u potpunosti pobijaju navode dvojice bosansko-hercegovačkih vještaka temeljem kojih je Knezović optužen za Puljićevo ubojstvo i šest ubojstava u pokušaju. Naime, optužnica ga tereti da je u neredima pred početak nogometne utakmice Široki – Sarajevo kod stadiona Pecara pucao iz pištolja kojeg je oteo policajcu, usmrtio Puljića i ranio još šestoricu navijača. On od početka negira krivnju, tvrdio je kako je pištolj samo podigao s poda i vratio ga policajcu Vujeviću koji je poslije svjedočio da ga je vidio kako puca. 

S mjesta događaja izuzeta su 44 pištolja, a utvrđeno je da je iz različitih pištolja ispaljeno 14 hitaca. Fragmenti zrna izuzeti su samo iz tijela Vedrana Puljića i Eldara Spahića. Svi ostali oštećenici zadobili su prostrjelne rane i u njihovim tijelima nisu izuzeta zrna ili fragmenti zrna. U takvoj situaciji kada je pucano iz mnoštva pištolja, a veći broj oštećenika je zadobio prostrjelne rane, apsolutno je nemoguće utvrditi je li pojedini oštećenik s prostrjelnom ranom pogođen zrnom ispaljenim iz nekog od ukupno 44 oduzeta pištolja ili barem iz sedam pištolja za koje je utvrđeno da je iz njih pucano. Utvrđeno je da su čahure ispaljene iz pojedinog pištolja. No to je dokaz da je iz pištolja pucano, ali to nije dokaz da je pojedini oštećenik pogođen iz tog pištolja.

Stoji to među ostalim u balističkom nalazu Vojina Maštruka koji u potpunosti pobija nalaz kolega mu iz BiH. Naime, Maštruko u svom nalazu detaljno navodi, koje su sve propuste, po njegovom mišljenu, napravili kolege mu iz BiH, pa tako kaže da nije moguće utvrditi iz čijeg su Glocka ispaljeni fragmenti zrna koji su nađeni u ubijenom Puljiću

Prema Maštruku, osim iz pištolja policajca Dragana Vujevića, kojeg mu je prema optužnici Knezović oteo, mogli su biti ispaljeni i iz pištolja policajca Mladena Jurića, što u prethodno nalazu nije elaborirano. Nadalje, Maštruko je utvrdio i da hitac koji je usmrtio Puljića najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije na kojoj je bio Knezović, već s parkirališta benzinske postaje INE, odnosno s nekih 15 metara udaljenosti. 

Prema Maštruku, kada je Puljić pogođen, strijelac mu je morao biti s bočne strane, dok se iz priloženih fotografija Knezović nalazio sučelice Puljiću, krećući se prema njemu, a bili su udaljeni oko 50 metra jedan od drugog.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner rekao je kako nema primjedbe na stručnost sudskog vještaka Maštruka, kao ni na novo vještačenje, međutim traži da se vještačenje pošalje vještacima Kruni Franjiću i Aliji Kotareviću iz BiH koji su u nekim dijelovima došli do drugačijih zaključaka.

Predložio je da sud traži njihovo očitovanje kako bi pokušali riješiti kontradikcije, a ako i dalje ostanu na različitim stajalištima zatražit će se supervještačenje. Milenko Umićević, branitelj optuženog Knezovića tome se suprotivio držeći kako je Maštrukovo vještačenje vrlo kvalitetno i detaljno obrazložilo sve sporne detalje.

-S obzirom da tužitelj kaže kako nema primjedbi na vještačenje vještaka kojeg je imenovalo ovu sudsko vijeće, mislim da je riječ o odugovlačenju postupka – rekao je Umićević.

Ipak, sudac Prvan je zbog složenosti postupka i utvrđivanju činjenica odlučio zatražiti očitovanje bosansko-hercegovačkih vještaka.

Inače, Oliver Knezović je uhićen nakon događaja, ali je pobjegao BiH sudskoj policiji. Kaže da je skočio kroz prozor kada je vidio da će mu "prišiti" djela koje nije počinio. Ima i hrvatsko državljanstvo, predao se hrvatskim vlastima pa  mu se sudi u Splitu. 

>> Knezović optužen za ubojstvo navijača Sarajeva i ranjavanje još šestorice

>> Knezović optužen za ubojstvo navijača Sarajeva Puljića

Komentara 4

OD
odisej22
22:58 23.02.2017.

I onda čovjek,katolik bude sahranjen ,hebi ga bez svećenika jer bi to uzrujalo muslimansku raju.

NE
Nenadjebivi
00:21 24.02.2017.

Ako je itko kriv i odgovoran za smrt Vedrana Puljića onda su to Horde Zla odnosno one vođe te huliganske skupine koji su isplanirali napad na Široki Brijeg a riječ je nedvojbeno bilo o dobro organiziranom i tajmiranom napadu na sam grad i tamošnje hrvatsko stanovništvo i to iz nacionalne mržnje , nažalost stvari su eskalirale do te mjere da je ovaj izgubio život .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije