Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požar u Remetincu

Pravosudni policajci spriječili veću tragediju: Kada su provalili u ćeliju, maloljetnik je bio bez svijesti

Remetinec
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
26.08.2016.
u 20:03

Sumnja se da je maloljetnik zapalio madrace i odjeću, revoltiran time što je premješten u zasebnu ćeliju.

Osam osoba, a među njima i maloljetnik, lakše su ozlijeđeni u požaru koji je u četvrtak oko 19 sati izbio na četvrtom odjelu Okružnog zatvora u Remetincu, priopćila je PU zagrebačka.

Svi ozlijeđeni, a među njima i maloljetnik koji je požar najvjerojatnije skrivio, nagutali su se dima. Maloljetniku je pomoć pružena prvo u KBC-u Rebro, nakon čega je prevezen u Bolnicu za osobe lišene slobode. Što se tiče preostalih ozlijeđenih, riječ je o pravosudnim policajcima, od kojih je jedan zadržan na liječenju, dok su ostali pušteni na kućnu njegu.

Policija je priopćila da je požar izbio u jednoj od zatvorskih ćelija i da je izazvan otvorenim plamenom, nepoznatog izvora, no najvjerojatnije je riječ o upaljaču. Sumnja se da je maloljetnik zapalio madrace i odjeću, revoltiran time što je premješten u zasebnu ćeliju. Cijela situacija bila je poprilično dramatična i samo zahvaljujući prisebnosti pravosudnih policajaca, izbjegnuta je veća tragedija. Jer maloljetnik je zapalio madrace i zatvorio prozore, a cijeli se zatvor uskoro napunio dimom, zbog čega su evakuirana i dva odjela. Uz to, pravosudni policajci provalili su u ćeliju, odlučivši da neće čekati dolazak vatrogasaca, čime su maloljetniku vjerojatno spasili život, jer je u tom trenutku bio bez svijesti.

Sreća u nesreći jest i što je požar izbio u vrijeme smjene pravosudne policije pa su stigli pravovremeno reagirati i evakuirati dva zatvorska odjela na unutarnja dvorišta.

Ovaj incident ponovo skreće pažnju javnosti na teško stanje u zatvorskom sustavu u kojem zbog nedostatka novca nedostaje i ljudi i opreme. Iz zatvorskih krugova tako se može čuti da su policajci imali problema s obuzdavanjem vatre prije dolaska vatrogasaca jer je nedostajalo vatrogasnih aparata, a neki od njih nisu imali ni crijeva za vodu, koja su još ranije uklonjena iz – sigurnosnih razloga.

No, iako je tragedija srećom spriječena, uopće ne treba sumnjati da će biti pokrenuta i interna istraga kako bi se otkrilo na koji je način maloljetnik unio upaljač u ćeliju. On inače nije bio pod mjerama pojačanog nadzora, a u zasebnu ćeliju je premješten zato što prema pravilima ne može biti smješten s punoljetnim osobama.

Incident sličan ovom dogodio se lani u pulskom zatvoru, kada se u samici zapalio zatvorenik Bojan Bešić. On je požar također izazvao upaljačem, a zbog njegove smrti pokrenuta je istraga protiv četvorice pravosudnih policajaca.

Komentara 7

JB
jole.brajin
20:32 26.08.2016.

Treba gasiti sa benzinom.

RO
roland
20:25 26.08.2016.

E moja novinarka,,,da si se raspitala o činjenicama napisala bi da je broj zatvorenika u zadnje 4 godine, zbog kaznene politike i uvođenja probacijske službne pao s 5200 , na 3300.

AO
admini_obrišite_si_mami
20:27 26.08.2016.

Moram priznat da ne kužim zakaj pravosudni policajci trebaju provaljivati u ćeliju?! Provaljivati?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije