Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuju se detonacije

Gori u minskom polju iznad škole u Žrnovnici: Požar se smanjio, 60-ak vatrogasaca dežurat će u noći

Split: Planuo požar na miniranom prostoru napuštene vojarne u Žrnovnici
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/8
02.01.2017.
u 23:42

Opožareno je desetak hektara borove šume i niskog raslinja, ali vjetar razbuktava vatru i širi je u smjeru naselja Žrnovnica i Kamešnica

Požar iznad Žrnovnice, istočno od Splita, u kasnim večernjim satima u ponedjeljak se smanjio, ali će cijelu noć 60-ak vatrogasaca dežurati na požarištu, izvijestio je zapovjednik DVD Žrnovnica Branimir Roguljić.

"Vatra u kasnim noćnim satima bukti na jugozapadnom dijelu iznad Žrnovnice koji je miniran a vatrogasci ne ulaze u to područje zbog opasnosti koje prijete od eksplozija mina zahvaćenih vatrom," rekao je Roguljić az Hinu.

Požar iznad Žrnovnice buknuo je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima na području nekadašnje vojarne JNA na kojem se nalaze zaostale mine, pa zbog opasnosti da bi eksplozije mogle ugroziti njihovu sigurnost, kanaderi nisu mogli sudjelovati u gašenju. Kanader i air traktor su se uključili u poslijepodnevnim satima, kad se požar proširio i izvan miniranog područja.

Požar planuo u noći

U ponedjeljak u 2 sata ujutro planuo je požar iznad osnovne škole u Žrnovnici, na miniranom prostoru napuštene vojarne. Vatru je zbog opasnosti od mina bilo nemoguće gasiti, ali 26 vatrogasaca s devet vozila dežurali su, spremni zaštitti školsku zgradu i najbliže kuće u naseljima Žrnovnica i Korešnica prema kojima je vjetar širio i razbuktavao plamen u prvoj polovici dana.

- Vatra gori u ograđenom prostoru koji je miniran i u kojega mi ne smijemo ulaziti. Požar je došao blizu kuća, ali da je nešto ugroženo – nije. Mi smo tu, a ukoliko zatreba, kanader je spreman, bio bi ovdje u roku od pola sata. Za sada nema potrebe – rekao je ranije Marinko Bogdan iz Javne vatrogasne postrojbe Split.

Nad Žrnovnicom cijelo se brdo dimi, a povremeno se vide i plameni jezičci, osobito kada vatra dohvati područje s borovinom. 

- Kuće nisu ugrožene iako svako malo plamen iskoči van izvan ograde, ali mi smo tu i odmah ga gasimo. Opožareno je 15-ak hektara niskog raslinja, makije i nešto malo borove šume –  rekao je Ivan Kovačić, zapovjednik JVP Split koja je na terenu zajedno s pripadniciam DVD-a Podstrane, Splita, Vranjica, Žrnovnici, Slatina, Solina i Kaštel Sućurca.

Oni su s vozilima u pripravnosti oko najbližih kuća uz požarište. Panike u mjestu nema, mada ljudi sa strepnjom gledaju prema požarištu.

- Ne bojim se. Već je gorilo na tom prostoru, vatrogasci su tu i bit će svu u redu – rekla nam je jedna stanovnica Žrnovnice.

- Ja ne vjerujem da se slučajno zapalilo. Sada nema nastave, praznici su, nam djece i netko je potpalio tko se želi riješiti mina. Ovaj prostor sigurno je nekome zapeo za oko – komentirao nam je jedan stanovnik Privora, dijela Žrnovnice koji je bio najbliži požaru.

Kaže i kako su inače protupožarni putevi na neminiranom prostoru loše održavani.

- Počelo je gorjeti nakon što su ispaljene signalne rakete. Nova godina je, puca se stalno, vrlo lako da je upravo to izazvalo požar – drugog je mišljenja jedan njegov susjed.

Kako je dan odmicao vatra je i dalje gorjela, ali je vjetar mijenjao smjer pa ga je nosio prema sjeverozapadu, dalje od naselja.Međutim, južna strana već je bila sablasno opustošena vatrom.

Vatrgosaci kažu kako s područja zahvaćenog požarom povremeno čuju detonacije.

Pripadnici JNA prostor vojarne, koji se naslanja na osnovnu školu, su minirali prije no što su je početkom Domovinskog rata, napustili. Do danas nije razminiran iako je riječ o minskom polju u naselju, nadomak školske zgrade. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije