Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skimming

Postavio uređaj koji krade podatke s kartica

29.08.2011. Zagreb - Razbojnici pokusali opljackati bankomat Zagrebacke banke na trznici u Volovcici. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
31.07.2015.
u 23:40

Malena kamera postavljena iznad tipkovnice snima i tuđe PIN-ove. Skimmer uređaj istarska je policija uočila ove srijede

Pulska je policija uhitila muškarca (52) zbog sumnje da je na bankomat u kampu na području Medulina postavio skimming uređaj. Svrha takvog uređaja jest da kopira podatke s kartica građana koji su se koristili bankomatom.

Na taj način moguće je kopirati podatke s originalne na krivotvorenu karticu. Skimming se sastoji od čitača kartice postavljenog na mjesto gdje se stavlja kartica, koji izgleda kao originalni utor za karticu. Dodatak tome uglavnom je i mala kamera postavljena iznad tipkovnice. Kamera dakako bilježi unos PIN-a, što prekršiteljima zakona omogućuje da krivotvorenim karticama nesmetano podižu novac s bankomata ili karticom kupuju preko interneta. Skimmer na području Medulina policija je otkrila još u srijedu poslijepodne te je ubrzo pronašla i sumnjivca koji stoji iza toga. Nedjela koja je muškarac počinio zakonski su definirana kao neovlašteno presretanje računalnih podataka te izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje. Slučajevi poput ovog česti su upravo u jeku turističke sezone na Jadranu, stoga policija građane poziva na oprez.

– Pri dolasku na bankomat, pomno pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ako primijetite oštećenja, dodatnu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat. O tome odmah obavijestite banku i policiju – poručili su iz policije

>>Na bankomate postavljali "skimmer" opremu

>>Dvojica Francuza u Dubrovniku hakirala bankomate

Komentara 1

DU
Deleted user
07:43 01.08.2015.

Tja, kaj se more. Nema toga što današnji ljudi nisu kadri raditi samo da ne bi radili pošteno. A kako i neće kad je i država navlas takva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije