Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DRAVA INTERNATIONAL'

Vatra izbijala iz šahtova: Ugašen požar u Osijeku, jedan radnik lakše ozlijeđen

drava international požar, vatrogasci
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/8
14.11.2016.
u 09:56

Treći put tvrtku u samo pet godina potresaju nesreće. Najteža je bila u svibnju 2011., kada je u eksploziji kemikalija stradala radnica Danijela Valkai (34). Pogon je tada bio smješten u bivšoj Šibicari. Žena je ostala bez ruke i noge, a nakon 10-ak dana borbe, izgubila je bitku za život

Gorjelo je ponovno u krugu Drave International u Osijeku, najveće hrvatske tvornice za preradu plastike, a jedan je radnik lakše ozlijeđen. Vatrogascima, kojima je još "svjež" veliki požar iz veljače prošle godine, telefon je zazvonio jučer u 6.30 sati, a na teren je izašlo njih dvadeset s četiri vozila. Vatra je buknula na otvorenom prostoru između dva velika proizvodna pogona. Ispiru se tamo spremnici s gorivom za pogon strojeva, a ta se otpadna nafta i voda zatim slijevaju u posebnu kanalizaciju tvrtke.

- Ta se otpadna nafta zapalila na površini i vatra je izbila van, plamen je bio velik, a situacija vrlo ozbiljna. Gorio je i sustav odvodnje tih otpadnih voda i izbio je podzemni požar pa su se od siline vatre i velike topline ponegdje podizali šahtovi – opisao nam je Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka. Ugrožen je bio, dodaje, i dio zgrade u kojoj se proizvodi biodizel. Neizvjesnost je na terenu vladala jer su gasitelji morali tražiti puteve te kanalizacije. Nalijevali su pjenu kako se požar ne bi proširio jer se i sat vremena kasnije dim još uvijek izdizao iz kanalizacije i isijavala je toplina. Vanjski su požar, pak, brzo obuzdali i on im nije stvarao veće tegobe, a strahovali su upravo od toga podzemnoga.

- Kada gorivo gori, dostižu se ogromne temperature do 1200 stupnjeva i postoji opasnost od proširenja preko urušavanja metalnih konstrukcija koje gube stabilnost na oko 500 Celzijusa i u vrlo kratkom roku se može sve urušiti – prikazuje Banjan kolika je opasnost u takvim neprilikama.

Vatra je prijetila i spremnicima plina za proizvodnju, no sretna je okolnost što su bili prazni. - Samo zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, ova situacija nije prerasla u nešto puno gore. Takva je proizvodnja i inače vrlo ugrožena, sama po sebi, odnosno tehnologija je izuzetno složena i mora se voditi računa da se ne dogodi požar ili eksplozija – zaključio je on. Uz profesionalne vatrogasce, dignuta su i dva DVD-a, no oni su se odmah i vratili u bazu.

Suvlasnik i direktor Zvonko Bede ističe, pak, kako to "nije bio nikakav požar".

- Zapalili su se nafta i voda u rupi, radnik je palio nekakav papir, vani, na livadi. Imam 600 zaposlenika, ne mogu svakoga kontrolirati – kazao nam je kratko Bede.

Drava International preradi od 40.000 do 50.000 tona plastike na godinu. Uprihodili su lani 307 milijuna kuna, a dobit je iznosila 2,64 milijuna kuna. Godinu ranije, prihodi je bio 282,87 milijuna kuna, a dobit 7,2 milijuna.

Među petero članova društva su i vladar rukometa Zoran Gobac te Višeslav Vukojević, sin bivšeg suca Ustavnog suda Vice Vukojevića.

No, treći put tvrtku u samo pet godina potresaju nesreće. Najteža je bila u svibnju 2011., kada je u eksploziji kemikalija stradala radnica Danijela Valkai (34). Pogon je tada bio smješten u bivšoj Šibicari. Žena je ostala bez ruke i noge, a nakon 10-ak dana borbe, izgubila je bitku za život. U eksploziji je teško ozlijeđena i Ružica Kistoth (50), a tri radnice lakše. Tvrtka je preselila kasnije u osječko prigradsko naselje Brijest, a golemo postrojenje proteže se na čak 86 hektara. Montirali su u njega 2014. i “svemirski” stroj za proizvodnju nafte od plastike, čija je turbina proizvedena u postrojenjima NASA-e u Meksiku. Platili su ga 2,2 milijuna eura. Izgorjelo je na toj adresi lani u veljači 10.000 litara nafte, vatrena je stihija zahvatila halu veličine 200 sa 100 metara. Šteta je iznosila oko 300.000 kuna. 

>> 'Gorjela je nafta, bilo je jako opasno za gasitelje, ali smo lokalizirali požar'

Komentara 2

DU
Deleted user
08:33 14.11.2016.

Gore samo proizvodni pogoni. Jadna zemljo.

BI
bijelocrveni
11:37 14.11.2016.

Opet!? Ovo gori svakih nekoliko godina! Treba uzet lovu od osiguranja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije