Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kod Novske

Migranti nagurani u kombiju umalo se ugušili, spašavala ih Hitna! Uhićena dva Bugara zbog krijumčarenja ljudi

Migranti kod Novske
Foto: Radio Nova Gradiška
1/14
18.12.2016.
u 11:18

Pretpostavlja se da su putnici migranti iz arapskih zemalja koji su ilegalno prešli hrvatsku granicu

Ilegalni migranti koji su u subotu kasno navečer u teškom stanju dovezeni u novogradišku gradsku bolnicu polako se oporavljaju. Prometna je policija na autocesti kod Novske u subotu oko 21 sat zaustavila veliki kombi stranih registracijskih oznaka u kojem je bilo 67 osoba iz Afganistana i Pakistana. Intervenciji je prethodila manja prometna nesreća. Pretpostavlja se da su ilegalno prešli državnu granicu. Njih 42 je zbog trovanja ugljičnim monoksidom i pothlađenosti trebalo liječničku pomoć. Navodno danima ništa nisu jeli ni pili. Počeli su se oporavljati kada su izašli na zrak. Vrlo brzo su na mjesto gdje je zaustavljen kombi stigle ekipe Hitne medicinske pomoći.

Kako u Novskoj nema bolnice, najviše ih je zbrinuto na odjelima intenzivne njege te kirurgiji i pedijatriji u bolnici u Novoj Gradiški – 17. U Sisku je zbrinuto 11, u Zagrebu 8, a u Slavonskom Brodu i Pakracu po tri putnika. U Novoj Gradiški svjedoče kako je u trenucima kada su pristizali stanje bilo dramatično. Dignuti su svi raspoloživi liječnici. Neki od pristiglih migranata bili su bez svijesti, pothlađeni, gladni i umorni. Na liječenju je zadržano i troje djece. Svi ostali su muškarci mlađe životne dobi.

- Četiri su osobe bile teže otrovane ugljičnim monoksidom. Smjestili smo ih u jedinicu intenzivnog liječenja i ostat će ovdje dok im se stanje ne popravi. Ostale smo smjestili po odjelima i pod nadzorom su. Svi su dobili odgovarajuću terapiju – rekao je Josip Kolodziej, predstojnik Gradske bolnice u Novoj Gradiški, čiji su djelatnici u subotu navečer položili težak ispit. S migrantima su razgovarali uglavnom na engleskom jeziku, ali i na arapskom, jer im je u pomoć pristigao liječnik podrijetlom iz Sirije. Koordinator akcije spašavnja i zbrinjavanja unesrećenih migranata, ministar zdravstva Milan Kujundžić ponudio je novogradiškoj bolnici pomoć kliničkih ustanova, ali uspjeli su sve sami riješiti.

- I ovom prilikom pokazalo se koliki je značaj ove bolnice, koja se nalazi u neposrednoj blizini autoceste i u koju gotovo svakodnevno dolaze povrijeđeni. Ponosan sam na svoje djelatnike koji su profesionalno odradili svoj posao – rekao je Kolodziej.

Podsjetimo, novogradiška je bolnica prije dviej i pol godine izgubila samostalan status i pripojena je brodskoj, a u međuvremenu je postala gradska bolnica.

Petero imigranata hospitalizirano je u sisačkoj Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić".

"Pacijenti su bili vidno iscrpljeni, umorni i gladni te im je liječnička pomoć pružena na odjelu abdominalne kirurgije. Stanje im se preko noći popravilo pa su u nedjelju ujutro pušteni iz bolnice u pratnji policije. Mi smo ih tijekom noći utoplili, primili su infuziju i dobili hranu." rekao je ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

Kako doznajemo, policijski presretač je na autocesti Bregana – Lipovac zaustavio kombi iz kojeg je izlazio neuobičajen dim. Vjerojatno je zbog preopterećenja došlo do trenja na zadnjim kotačima, koji su počeli gorjeti. Dim koji se stvarao ulazio je u kombi i počeo gušiti putnike. Policijski službenici šokirali su se vidjevši u kakvom su stanju ljudi u kombiju i koliko ih je. Pretpostavlja se da su u Hrvatsku ušli iz Srbije.

Sisačko-moslavačka policija prioćila je kako su uhićena dva bugarska državljanina koja su u kombiju britanskih registracijskih oznaka prevozila grupu od 60-ak imigranata. Policija je priopćila kako nastavljaju kriminalističko istraživanje, a da su dvojica Bugara prijavljena, za sada, zbog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

>> U blizini Splita sudarila se tri vozila, ozlijeđeni pješak bori se za život

Komentara 35

BJ
Bjelovar112
08:35 18.12.2016.

kako je kombi prosao do Novske a da nisu ni na kednoj granici otkriveni e Vlaho nesto nam je granica šuplja pod hitno nesto treba mijenjati ili netko dobro zna sto radi

Avatar NikadRobom
NikadRobom
08:59 18.12.2016.

Ma dajte molim vas kakve su to nase ophodnje uz granicu????

DA
Danko1982
09:54 18.12.2016.

Na kojem granicnom prijelazu su presli? Tko je radio u tom trenutku na prijemu i kontroli? Sve istraziti i kazniti. Sve je ovo dogovoreno, banda korumpirana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije