Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesu li udarci bili rasno motivirani?

Policija napad na dvojicu tražitelja azila u Zagrebu nije prijavila kao zločin iz mržnje

Porin
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
11.01.2017.
u 08:40

Dvojica napadača dvojicu tražitelja azila najprije su napala verbalno, a potom dvaput i fizički, pritom ih ozlijedivši

Osam dana nakon prosvjeda migranata koji su se javnosti potužili da policija ne rješava napade na njih, pronađena su dvojica napadača koja su 31. prosinca u 4.40. napala Libijca (34) i Sirijca (30).

Čak dvaput napadnuti

Riječ je o M. R. (34) i I. P. (30) koji su se s imigrantima prvo porječkali na autobusnom stajalištu kod zagrebačkog Glavnog kolodvora, a zatim su ih i fizički napali. Potom je svatko otišao na svoju stranu da bi se napadači i napadnuti malo kasnije ponovo susreli na autobusnom stajalištu u Ulici Svetog Mateja u Novom Zagrebu. Osumnjičeni M. R. i I. P. tada su ponovno fizički napali dvojicu imigranata te su ih lakše ozlijedili. Nakon toga su pobjegli, no policija im je uskoro ušla u trag te su privedeni na kriminalističko istraživanje.

– Policijski službenici VI. policijske postaje Zagreb dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom osumnjičenika zbog sumnje da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja nad dvojicom stranih državljana. A nakon kriminalističkog istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava – priopćili su jučer iz MUP-a.

Prosvjed ispred Porina

– Iako je policija uhvatila dvojicu napadača pod sumnjom da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja nad dvojicom stranih državljana, i dalje očekujemo da Državno odvjetništvo ove napade kvalificira kao zločin iz mržnje na temelju podnesene kaznene prijave. S obzirom na opetovanost napada, jer istu su dvojicu tražitelja azila isti napadači čak dvaput napali, i s obzirom na broj napada koji su se dogodili u samo nekoliko dana, vjerujemo da se radi o rasno motiviranim napadima koje se prema Kaznenom zakonu mora i treba sankcionirati – kazala nam je Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije (CMS) dodajući kako očekuje da policija pronađe i počinitelje svih ostalih fizičkih napada na tražitelje azila koji su također uredno prijavljeni policiji.

Ipak, upitali smo je bi li reakcija policije bila ista da tražitelji azila prošlog tjedna nisu održali višesatni prosvjed ispred prihvatilišta Porin na kojem su policiju optužili za nereagiranje i nepružanje zaštite i sigurnosti, što je onda izazvalo i veliki medijski interes. – Nadam se da bi policija reagirala na isti način i bez prosvjeda tražitelja azila i cijele medijske halabuke koja se zbog toga podigla. No ovdje ističemo da su tražitelji azila prošli tjedan protestirali zato što policija nije bila reagirala na njihove prijave za nasilje kojem su bili izloženi – uzvratila je Emina Bužinkić.

Komentar smo jučer htjeli dobiti i od Anite Dakić, voditeljice zagrebačkog prihvatilišta Porin u kojem su tražitelji azila i smješteni, no rečeno nam je da voditeljica Dakić poručuje kako ona na ovu temu ne može govoriti jer je za sve vezano uz prihvatilište Porin i tražitelje azila nadležan MUP.

>>Tražitelji azila ispred hotela Porin: 'Ne osjećamo se sigurno, i vi ste jednom bili izbjeglice'. Iz MUP-a poručuju: Imaju sva prava po zakonu

>>Iz Afrike u Europu sprema se 15 milijuna migranata!

Komentara 20

Avatar Pavel ic
Pavel ic
11:16 11.01.2017.

sta oni rade na kolodvoru?svaki dan treba jedan dobit batine da drugi razmisle kako se budu ponasali

Avatar burgos1948
burgos1948
11:42 11.01.2017.

Iračanin , 25-godišnji tražitelj azila koji se isticao na prosvjedu ispred hotela Porin , uhićen je 6. siječnja predvečer u Kauflandu u naselju Središće u krađi alkohola vrijednosti stotinjak kuna .( ref. Jutarnji list od 11. siječnja 2017. ) . A što azilanti kradu po manjim dućanima u Dugavama da ne spominjem .

DB
durica.b1
11:45 11.01.2017.

To su dezerteri koji su pobjegli a većina njih je plaćena od arapa da rade to što rade. To su ljudi bez kulture, naobrazbe i svega što je normalno. A sva ta seoba takvih se zove islamizacija Europe. Jako dobro mi znamo tko su izbjeglice i kako izgledaju. Ovi napasnici to sigurno nisu. Fuuuujjjjjjj !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije