navigacija Crna kronika 2
Jesu li udarci bili rasno motivirani?

Policija napad na dvojicu tražitelja azila u Zagrebu nije prijavila kao zločin iz mržnje

Dvojica napadača dvojicu tražitelja azila najprije su napala verbalno, a potom dvaput i fizički, pritom ih ozlijedivši

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Osam dana nakon prosvjeda migranata koji su se javnosti potužili da policija ne rješava napade na njih, pronađena su dvojica napadača koja su 31. prosinca u 4.40. napala Libijca (34) i Sirijca (30).

Čak dvaput napadnuti

Riječ je o M. R. (34) i I. P. (30) koji su se s imigrantima prvo porječkali na autobusnom stajalištu kod zagrebačkog Glavnog kolodvora, a zatim su ih i fizički napali. Potom je svatko otišao na svoju stranu da bi se napadači i napadnuti malo kasnije ponovo susreli na autobusnom stajalištu u Ulici Svetog Mateja u Novom Zagrebu. Osumnjičeni M. R. i I. P. tada su ponovno fizički napali dvojicu imigranata te su ih lakše ozlijedili. Nakon toga su pobjegli, no policija im je uskoro ušla u trag te su privedeni na kriminalističko istraživanje.

– Policijski službenici VI. policijske postaje Zagreb dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom osumnjičenika zbog sumnje da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja nad dvojicom stranih državljana. A nakon kriminalističkog istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava – priopćili su jučer iz MUP-a.

Prosvjed ispred Porina

– Iako je policija uhvatila dvojicu napadača pod sumnjom da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja nad dvojicom stranih državljana, i dalje očekujemo da Državno odvjetništvo ove napade kvalificira kao zločin iz mržnje na temelju podnesene kaznene prijave. S obzirom na opetovanost napada, jer istu su dvojicu tražitelja azila isti napadači čak dvaput napali, i s obzirom na broj napada koji su se dogodili u samo nekoliko dana, vjerujemo da se radi o rasno motiviranim napadima koje se prema Kaznenom zakonu mora i treba sankcionirati – kazala nam je Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije (CMS) dodajući kako očekuje da policija pronađe i počinitelje svih ostalih fizičkih napada na tražitelje azila koji su također uredno prijavljeni policiji.

Ipak, upitali smo je bi li reakcija policije bila ista da tražitelji azila prošlog tjedna nisu održali višesatni prosvjed ispred prihvatilišta Porin na kojem su policiju optužili za nereagiranje i nepružanje zaštite i sigurnosti, što je onda izazvalo i veliki medijski interes. – Nadam se da bi policija reagirala na isti način i bez prosvjeda tražitelja azila i cijele medijske halabuke koja se zbog toga podigla. No ovdje ističemo da su tražitelji azila prošli tjedan protestirali zato što policija nije bila reagirala na njihove prijave za nasilje kojem su bili izloženi – uzvratila je Emina Bužinkić.

Komentar smo jučer htjeli dobiti i od Anite Dakić, voditeljice zagrebačkog prihvatilišta Porin u kojem su tražitelji azila i smješteni, no rečeno nam je da voditeljica Dakić poručuje kako ona na ovu temu ne može govoriti jer je za sve vezano uz prihvatilište Porin i tražitelje azila nadležan MUP.

>>Tražitelji azila ispred hotela Porin: 'Ne osjećamo se sigurno, i vi ste jednom bili izbjeglice'. Iz MUP-a poručuju: Imaju sva prava po zakonu

>>Iz Afrike u Europu sprema se 15 milijuna migranata!

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

21
Registracija
 • NeNormalan

  11.01.2017 u 08:59h

  Bolje da se oni boje nas, nego mi njih
  11 85% 2
 • burgos1948 burgos1948

  11.01.2017 u 11:42h

  Iračanin , 25-godišnji tražitelj azila koji se isticao na prosvjedu ispred hotela Porin , uhićen je 6. siječnja predvečer u Kauflandu u naselju Središće u krađi alkohola vrijednosti stotinjak kuna .( ref. Jutarnji list od 11. siječnja 2017. ) . A što azilanti kradu po manjim dućanima u Dugavama da ne spominjem .
  10 100% 0
 • spica spica

  11.01.2017 u 11:16h

  sta oni rade na kolodvoru?svaki dan treba jedan dobit batine da drugi razmisle kako se budu ponasali
  10 100% 0
 • zigazigic zigazigic

  12.01.2017 u 22:27h

  to su spavaci i promatraci broje gustocu protoka ljudi i u kojem vremenu je najveca guzva zatim javljaju svojim vezama stanje neznam dali policija vrsi provjeru na kolodvorima kao nekada da svaki onaj koji je na kolodvoru treba imati kartu i cilj putovanja a ne da klosari i ovaki stoje cijeli an i noc a da ne putuju iz kojih interesa pitanje kakovo zadrzavanje na takovim mjestima zagrebacki kolodvor jr u povjesti bio miniran ,zahvaljujuci cistacici nije uspjelo pa se treba voditi racuna da se ne ponovin ja vjerujem da ti nasi decki nisu ih napali cista mira nesto su radili i zaradili kada sam ja bio u arapskim zemljama sve sam bio kriv mada nisam ali po njihovom zakonu zatosto sam stranac sam kriv pa prema tome niko me nije stitio niti branio peh tako su i oni imali peh zake nisu doma
  0 0% 0
 • message_in_a_bottle

  12.01.2017 u 02:31h

  Zasto im zajednica ili CMS ne organizira drustveno koristan rad, mladi su i zdravi? Bolje bi se osjecali i bolje spavali! Da se okolo ne klate besposleni u 4:40! Neka zarade za pokrice svojih troskova, nije sramota raditi!
  1 100% 0
 • stela_zg stela_zg

  12.01.2017 u 01:36h

  it takes two to tango. nisu samo naši dečki krivi. itekako su krivi i ovi arapi. isprovocirali su napad, (hrabri su kad imaju noževe) i ako se dogodi da dobiju po njonji onda rade predstavu, svi su im rasisti (oni su potlačene, tragične žrtve), optužuju policiju od koje valjda očekuju da bi im trebala biti i tjelohranitelj. izvjestite nas o kaznama koje će dobiti arapi. zašto oni nisu privedeni, zašto i oni ne sjede u zatvoru? zar se takvima dopušta da i dalje slobodno šeću (s noževima u džepu)? oni su spremni na puno gore od ovakvih obračuna. samo čekaju priliku. a plicija samo neka i dalje radi svoj posao. neka spreme u zatvor sve koji bi se mogli usuditi napasti tu bolest koja se širi po Hrvatskoj. tako će arapima biti lakše. protiv njih će ostati samo muškarci s mentalitetom uškopljene pudlice.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare