Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORH-ov dobavljač

Pokrenuta istraga nad Ivanom Hudoletnjakom

Ivan Hudoletnjak
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
29.07.2014.
u 12:12

Terete ga da je novcem tvrtke obnavljao vlastitu kuću u Zagrebu, oštetio proračun RH za 1,5 milijuna kuna PDV-a te nije zatražio stečaj blokirane Varaždinke

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 81-godišnjaka i tvrtke, a kako neslužbeno doznajemo, riječ je o Ivanu Hudoletnjaku i njegovoj propaloj tvrtki Varaždinka. Ivan Hudoletnjak, kontroverzni zagorski poduzetnik, prema nekim izvorima uzdignuo se tijekom rata, trgovinom dijelovima helikoptera tj. uvozeći ih i prodajući ih MORH-u, za što mu se odužilo danas propalim tvrtkama PPI Varaždinka, Hotelsko-ugostiteljskim poduzećem Matija Gubec, stjecanjem dvorca Šaulovec.

U lipnju ga je kazneno prijavila Policijska uprava varaždinska, a odvjetništvo ga sad tereti za zlouporabu povjerenja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, povredu  obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te povredu dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje. Naime, krajem prošlog desetljeća u Varaždinu je, kao direktor Varaždinke, sumnja se, sklopio ugovor sa samim sobom. Ugovorom o najmu s ulaganjem trebao je za djelatnost tvrtke iznajmiti svoj poslovni prostor u Zagrebu.

Tvrtka se obvezala platiti preuređenje objekta “iako uopće nije namjeravao da se u tom objektu obavlja bilo kakva djelatnost društva, već je postupao s ciljem da  se taj objekt uredi na teret društva iako se radi o njegovom vlastitom stambenom objektu”, tereti ga odvjetništvo.  

Tvrtka je tako platila više od 370 tisuća kuna građevinskih radova na objektu koji nije koristila. Također, terete ga da kao direktor Varaždinke u prijavi PDV-a za 2008. godinu nije iskazao obvezu PDV-a “s osnova manjkova zaliha društva u visini većoj od 7 milijuna kuna”. Tvrtka tako nije platila više od 1,5 milijuna kuna PDV-a i time se okoristila na štetu proračuna RH. K tome, poslovne knjige tvrtke vodio je tako da je “otežana preglednost poslovanja i imovinskog stanja” pa od studenog 2012. godine nije zatražio pokretanje stečajnog postupka, iako je to trebao jer je račun do listopada bio u neprekidnoj blokadi, s nepodmirenim obvezama većima od 3,5 milijuna kuna.

Komentara 2

Avatar žič
žič
17:13 29.07.2014.

može biti bezbrižan s obzirom na brzinu našeg sudstva i svojih godina...

DH
dalibor.hren
19:02 29.07.2014.

Trebalo ga je maziti kad je imao šezdeset tri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije