Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA

Podravsko sunce pod povećalom istražitelja DORH-a

09.04.2011., Koprivnica - Ucenici Centra za odgoj i obrazovanje Podravsko sunce izradjivali su keramicka jaja u terakota tehnici te ih pekla i tako izradila 20-ak unikatnih uskrsnjih jaja koja ce od ponedjeljka biti izlozena u zgradi Zupanije. Photo: Mari
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
02.05.2015.
u 22:00

Bivši gradski vijećnik Siniša Bosanac još 2012. tvrdio je da u toj javnoj instituciji vlada potpuni nered. To je potvrdila i interna revizija

Dvije godine nakon što je primilo kaznenu prijavu, Državno odvjetništvo otvorilo je ozbiljnu istragu o mogućim nezakonitostima u poslovanju koprivničkog Centra za odgoj i rehabilitaciju "Podravsko sunce", školi za djecu s posebnim potrebama. Prošli tjedan, po nalogu Odvjetništva, financijske knjige Centra četiri je dana češljala inspektorica Ministarstva financija. Njezin nalaz vjerojatno će biti ključan za daljnji tijek istrage.

Nedostaje dokumenata

Sumnje u nepravilnosti u Podravskome suncu još 2012. javno je iznio bivši gradski vijećnik Siniša Bosanac, i sam otac djeteta s Downovim sindromom. Tvrdio je da u toj javnoj instituciji vlada potpuni nered. To je potvrdila i interna revizija koju je gradska uprava naručila godinu dana prije. Ona je utvrdila, među ostalim, "da u službenoj evidenciji nedostaje dokumenata", "da ravnatelj škole nema nadzor nad zaposlenicima", "da se u školi ne vodi zakonski propisana dokumentaciju u području nabave roba i u području financijskog poslovanja", "da se iz dokumentacije ne može jasno utvrditi način trošenja namjenskih sredstava" i "da proces sastavljanja financijskih izvještaja provodi samo jedna osoba, nad kojom nitko nema kontrole".

– 2012. proveden je reizbor ravnatelja te su se javili tadašnja ravnateljica Ksenija Vukić i još jedan kandidat. Iako je revizorica na sastanku školskog odbora nabrojila kakve sve nepravilnosti postoje u poslovanju ustanove, K. Vukić dobila je još jedan mandat – kazao je Bosanac, koji je bio predstavnik roditelja u školskome odboru. Dometnuo je kako je natječaj ipak poništen jer je inspekcija Ministarstva obrazovanja utvrdila nepravilnosti u statutu Podravskog sunca, međutim i na ponovljenom natječaju produljen je mandat ravnateljici za čijeg su rukovođenja nepravilnosti i nastale.

– Za to odgovornost snosi gradska vlast, koja je željela zataškati stvar i sve gurnuti pod tepih. Zbog toga sam podnio ostavku u školskome odboru i policiji prijavio sumnje u kriminalne radnje – kaže Bosanac.

Bez komentara o istrazi

Ksenija Vukić tvrdi pak da se situacija u školi popravila nakon nalaza interne revizije.

– Postojale su određene nepravilnosti, ali smo nakon naputaka koje smo dobili 'posložili stvari' – kazala je ona i dometnula da ne može govoriti o istrazi koja je u tijeku.

>> Budućnost ustanove centar je za podršku, projekti već postoje

Komentara 3

JO
John13
10:30 03.05.2015.

Ajme uzasa.... 2 godine nakon sto je zaprimljena prijava, provodi se istraga! Interna revizija godinu dana nakon sto je to trazila gradska uprava! Pa gdje toga ima? Ta institucija obrce novac poreznih obveznika, a ta individua Ksenija Vukic mora daa da je perlica svoje vrste i vjerojatno krade drustveni novac. Zasto se takvom ljudskom smecu dozvoljava obavljanje odgovorne drustveno odgojne duznosti samo zvijezse znaju... KInezi za takve slucajve imaju sasvim jednostavno - smertnu kaznu. Dan dana u 21. stoljecu. A za one koji u povijesti o tome nisu nista naucili, Ivan grozni kada bi imao tako dojavu iz neke te svoje gubernije da mu netko kvari (i potkrada ga za porez), otisao tamo u 'prijateljski' posjet, postrojio te svoje cinovnike i jednim udarcem sjekire po glavi raskolio nesretnika do pasa, kao prasca nakon klanja. U Hr danas nikoga ne treba strijeljati niti ga po polovici raskoliti, ali ponovno izabirati tu istu osobu kojoj revizija utvrdi te manjkavosti (a istraga ne uspije utvrditi cime su manjkavosti rezultirale !!!) to je stvarno van svake pameti. Tako se ljudi nauce da je kradja nacin opstanka. Jos bi si to Ksenija Vukic mogla pisati kao dio uspjesnog zivotopisa. Zamislite da vam se pojavi kao kandidtakinja u poslu osoba koja napise 'uspjesno odlijevala drustvena sredstva namijenjena neocnima u svoje osobne svrhe i tako to u toku vise godina'. Bi li takvu osobu trebalo zaposliti?

Avatar deziderij
deziderij
12:51 03.05.2015.

"Pravna i pravedna" na djelu. Zašto mi se u trbuhu stvori grč kad god ćujem floskulu o pravnoj državi HR ?

SB
Sinisa_Bosanac
06:21 04.05.2015.

Unatoč pozivu da podnese ostavku na članstvo u školskom odboru jer je bila u sukobu interesa gradonačelnica je to odbila. pored toga zašto školski odbor nikada nije raspravljao o nalazu unutarnje revizije? Nakon sto su u rujnu 2012. krivotvoriti zapisnik školskog odbora te zaposlili članicu školskog odbora sve to vise nisam mogao tolerirati i podnio sam ostavku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije