Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA FAVELA

Da bi mogao u miru prodavati heroin, diler inspektoru davao 5000 eura mjesečno

Kokain
Foto: Tomislav Miletić PIXSELL
17.12.2014.
u 19:20

USKOK je podigao optužnicu protiv skupine dilera i pet policajaca

Protiv šefova i članova dvaju istarskih narkolanaca i policajaca koji su im godinama bili na plaći, a umrežio ih je inspektor Odjela za droge Amir Jusufović zvani Đuzi, razotkrivenih u USKOK-ovoj akciji Favela koja je imala završnicu u prosincu lani, danas je na Županijskom sudu u Rijeci USKOK podignuo optužnicu.

Jednu dilersku mrežu organizirali su Andrej Butković i njegova nevjenčana žena Katarina Gonev, a drugu Elvis Kujak. Oni su bili glavni za nabavu, krijumčarenje i skladištenje veće količine heroina, kokaina i marihuane. Njihovi su dileri narkotike preprodavali po terenu – u Istri, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. Dilerima su predavani pripremljeni paketići od 5, 10, 20, 50 i 100 grama, a glavni punkt Butkovićeve grupe bila je kuća s videonadzorom u kojoj su supružnici živjeli. Ništa nisu prepuštali slučaju pa su im dileri bili "obučeni" kako da se zaštite, mijenjaju i uništavaju mobitele i kartice, kako da sigurno komuniciraju putem SMS-a, Skypea, Facebooka i e-maila. Kod njih se za 20 grama heroina plaćalo tri tisuće kuna, 8-10 tisuća kuna stajalo je 50 grama, a od 16 do 18 tisuća kuna sto grama heroina. Butkovićevi su samo od početka 2012. do uhićenja u prosincu lani zaradili najmanje pola milijuna kuna, Kujak u tek nekoliko ljetnih mjeseci pije uhićenja 60.000 kuna.

I narkobosovi i njihova razgranata mreža optuženi su da su narkobiznis razvili u sastavu zločinačkog udruženja. Šefovi se terete i za davanje mita, a policajce se, osim kao članove iste zločinačke grupe, tereti i za primanje mita i zlouporabu položaja. Inspektor Đuzi, tvrde tužitelji, čak je četiri godine čuvao leđa Butkoviću i Kujaku, ali i drugim istarskim dilerima. Pomogli su mu u tome i dvojica kolega iz narkotika Sebastijan Ivančić i Krešimir Ćorluka te policajac iz Općeg kriminaliteta Željko Radolović. Butkovića je inspektor obavještavao "da ga radi USKOK" , o planiranim policijskim akcijama protiv njega koje su provodile istarska i zagrebačka policija i PNUSKOK po nalogu sudova, dostavljao mu podatke o tijeku i rezultatima akcija, uhićenjima i pretragama, za što je svaki put bio nagrađen pa je od "dojava" zaradio između 10 i 15 tisuća eura.

Kako su bili stalno na vezi, a Jusufović je znao mjesta gdje se nalazi skrivena droga, inspektor je, jednom prilikom žlicom iz paketa u tuđem skrovištu izvadio 70 grama kokaina i dao ga Butkoviću pitajući ga: "Je l' ti dosta?" Potom mu je iste noći predao i četiri paketa heroina, dva kilograma iz drugog skrovišta istog dilera, za što je od Butkovića, nakon što je ovaj prodao drogu, primio 20.000 eura. Surađivao je inspektor Đuzi i s drugim osobama iz kriminalnog miljea pa se optužuje i da mu je za sigurnu prodaju heroina u Istri Dalibor Marović četiri godine plaćao mjesečno od 1500 do 5000 eura pa je tako zaradio najmanje sto tisuća eura. Inspektor je povezao i Butkovića s dilerom Goranom Frančulom i štitio njihovu primopredaju droge.

Policajac Ivančić, iako je sve znao, šutio je i također štitio primopredaju droge, a njegov kolega Radolović dilao je informacije Butkoviću za što je dobio mobitel, dva digitalna fotoaparata i 500 kuna. Policajac Ćorluka, pak, sam je krenuo u narkobiznis, kupio tri kilograma marihuane u Puli i namjeravao je prodati u Osijeku.

>> Policija kod riječkog dilera pronašla pola kilograma heroina

Ključne riječi

Komentara 13

LI
liskovaca
13:24 17.12.2014.

garantiram da će biti brzo na slobodi! opet će se pojaviti proceduralna greškica!

Avatar kravata
kravata
19:36 17.12.2014.

Više nije ništa za vjerovat možda i uskok prima plaću a ko će njih privest pravdi?

Avatar __MAX__
__MAX__
20:05 17.12.2014.

Hrvatska Policija je mito i korupcija...Amen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije