Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Curenje informacija

Pod istragom zbog projekta od 100 milijuna eura?

policija
Foto: ilustracija
13.12.2014.
u 15:33

Oblakovoj tvrtki prije dva tjedna, 
kada su glatko prihvaćene izmjene prostornog plana 
Umaga, omogućeno je da započne projekt Stancija Grande

Premda je nastavak USKOK-ove istrage protiv bivšeg šefa općeg kriminaliteta PU istarske Vlatka Jovičića, osumnjičenog za primanje mita od poduzetnika Mire Oblaka, slovenskog biznismena s austrijskim državljanstvom, usmjeren na njihov međusobni kriminalni odnos od polovice 2012. do prosinca ove godine, mnogo je zanimljiviji podatak iz kojih je to istraga protiv Oblaka i više drugih osoba i tvrtki koje provodi istarska policija Jovičić Oblaku prodao informacije za 16.700 eura i dva sata vrijedna 6000 eura.

Bankari ga izgurali

Istražitelji daju naslutiti da trgovanje utjecajem i odavanje službene tajne, za što sumnjiče bivšeg policijskog šefa, ima dodirnih točaka s ozbiljnim policijskim istraživanjima vezanim uz izgubljene milijune Hypo banke plasirane na istarski poluotok preko niza projekata u turizmu, a o čemu se govori od trenutka kad je otkriveno da je upravo Oblak biznismen na čijoj je plaći bio Jovičić. Oblak je bio s Hypom u poslovnom odnosu preko svoje tvrtke Rezidencija Skiper u projektu Kempinski. Iz toga je izašao te je tvrdio da su ga isti bankari izgurali iz drugog projekta, da je žrtva i da je sve krenulo nizbrdo nakon što je donirao HDZ s dva milijuna kuna.

200 kreveta i golf-igralište

U projektu Kempinski bio je prozivan za utaju 15 milijuna eura, no priča je na tome bila stala. Oblak se, međutim, nije prestao baviti projektima, a jedan od njih je, tvrde u Istri, i megaprojekt Stancija Grande u Umagu vrijedan sto milijuna eura koji predviđa gradnju hotela sa 200 postelja i igrališta za golf sa 18 rupa. Investitor je tvrtka Pelagius koju je osnovala Oblakova tvrtka iz Umaga, a nju je pak osnovalo treće, u Klagenfurtu registrirano poduzeće. Sumnjičenje Oblaka za davanje mita Jovičiću mnogi u Istri povezuju upravo s tim projektom i s njim povezanim tvrtkama i osobama. Projekt je godinama bio na čekanju, a prije dva tjedna, kad su glatko prihvaćene izmjene i dopune prostornog plana Grada Umaga, omogućeno je da se krene u izradu plana nižeg reda potrebnog da taj projekt napokon krene.

Komentara 1

LE
LeonardS
16:59 13.12.2014.

U priči su zanimljivi čelnici županije,savjetnik banke najbitniji, odvjetnici te projekti širom Istre vezane uz banku,afera fucane, pješčana uvala, barbariga-dragonera, neki javni bilježnici itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije