Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE J. DINČIR

Suđenje "majci hrvatskih branitelja": Terete je da je nezakonitim isplatama braniteljskih naknada oštetila HZZO za 30 milijuna kuna

dinčir
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
17.01.2017.
u 22:45

Među onima koji se u optužnici spominju kao osobe kojima je na nezakonit način isplaćen novac bili su i Mijo Crnoja i Vinko Žuljević Klica

Majka hrvatskih branitelja. To je bio nadimak, titula ili bolje reći šifra za Jadranku Dinčir (61), bivšu službenicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a sada umirovljenicu, koja je  sjela na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda. Tamo je njoj te Branku Beusu (59) počelo suđenje zbog optužbi da su nezakonitom isplatom braniteljskih naknada zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu HZZO oštetili za oko 30 milijuna kuna.

Nepripadajući novac

Kada ih je sutkinja Maja Štampar Stipić upitala da se izjasne o krivnji, Jadranka Dinčir i Beus su kazali:

– Nismo krivi!.

Odlučeno je da se tijekom suđenja sasluša oko 300 svjedoka, a među svjedocima koji su ispitani u istrazi bili su i Mijo Crnoja, kratkotrajni ministar branitelja u Vladi Tihomira Oreškovića, te Vinko Žuljević Klica, ubijen u “sačekuši” u svibnju 2015. u Sesvetama.

Prema optužnici, njih su dvojica bila među brojnim braniteljima kojima je HZZO od 2002. do 2005. isplatio novac koji im nije pripadao. Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da se radilo o dobro uhodanom poslu, jer su Beus i sada pokojni Stjepan Gott, pronalazili osobe, kojima su predočavali mogućnosti ostvarivanja materijalnih naknada. Jadranka Dinčir, prema optužnici, sređivala je da se naknade dobiju, često i preko krivotvorene liječničke dokumentacije. Nakon što bi novac bio isplaćen onom kome je trebalo, Jadranka Dinčir i Beus dobivali bi svoju proviziju. Tužiteljstvo tvrdi da su Jadranka Dinčir i Beus tako “zaradili” zajedno oko četiri milijuna kuna, te traži da im se taj novac oduzme.

U svom uvodnom govoru tužiteljstvo je navelo kako će tijekom suđenja dokazati sve navode optužnice, dok je branitelj Jadranke Dinčir ustvrdio da ona s obzirom na funkciju koju je obavljala nije mogla oštetiti HZZO. Ustvrdio je i da tužiteljstvo dio dokaza protiv Dinčir nije prikupilo na zakonit način. Saslušani su i prvi od 300 predloženih svjedoka, a među njima i Ružica Pašalić.

Skupocjeni automobil

– Jadranka Dinčir bila je referentica sa srednjom stručnom spremom, no usprkos tome bila je osoba od povjerenja nadređenih. Po njihovu ovlaštenju znala je i potpisivati rješenja o braniteljskim bolovanjima te je imala veliku slobodu u tome što je radila – kazala je Ružica Pašalić.

Kada je ispitivana u istrazi, svjedokinja je detaljno opisala kako se radilo u HZZO-u, te je navela i kako je Jadranka Dinčir primala i po 40 stranka. Iskazivala je i o materijalnim prilikama Jadranke Dinčir, pa je tako kazala da se čudila što je Jadranka Dinčir, kao samohrana majke dvojce sinova, na posao dolazila u skupocjenom automobilu.

– Ne znam kako si je mogla priuštiti taj automobil, a znala sam kod nje vidjeti i skupocjene ženske torbice, za koje mi je govorila da su joj poklon od stranka – iskazivala je Ružica Pašalić.

>> Isplaćena mu naknada od 92.000 kuna na koju nije imao pravo?!

>> Kako je varala 'Majka branitelja'

Komentara 20

DU
Deleted user
15:13 17.01.2017.

Jesenti milu bigulicu, kaj ti je učinkovitost hrvatskog sudstva! Ootužnica za navodnu zlouporabu pozamanšne svote peoračunskog novca podiže se tek nakon desetak godina. Što nisu pričekali još deset godina, pa da u međuvremenu možda umre netko od optuženih, vještaka ili svjedoka?! Dobro kažu oni koji tvrde da je pravosuđe rak-rana hrvatskog društva.

GR
grodar
13:43 17.01.2017.

Ne, ja sam!

Avatar Darko zg
Darko zg
16:32 17.01.2017.

a tko je onda kriv???kako vas nije sram ,ljudske nakaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije