Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Motiviran mržnjom

Pisao “Vukovar je srpski” pa završio u pritvoru

02.05.2016., Zagreb - Na zidu murala posvecenog povezivanju Univerzijade 87 i ESI 2016 i na dva paviljona Studentskog doma Stjepan Radic napravljeni su grafiti sa cetiri cirilicna C i grafit cirilicnim slovima Vukovar je srpski. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
02.05.2016.
u 23:27

Kada su uhićeni, Jurju L. O. (20) i njegovoj prijateljici N. L. (20) izmjereno je više od jedan promil alkohola u krvi.

Zbog ispisivanja niza grafita po zidovima u Jarunskoj ulici u krugu Studentskog doma Stjepan Radić i oko njega ćirilicom “Vukovar je srpski” i četiri ćirilična slova “C”, zagrebačka policija uhitila je Jurja L. O. (20) i njegovu prijateljicu N. L. (20) te ih prijavila zbog oštećenja tuđe stvari i javnog poticanja na nasilje i mržnju. Prijavljeni su zbog toga što su, kako ih sumnjiče, počinili kazneno djelo iz mržnje prema vjeroispovijesti i nacionalnom podrijetlu drugih osoba.

Juraj L. O., inače uspješni ragbijaš u jednom zagrebačkom klubu, i njegova prijateljica u petak su petnaestak minuta poslije ponoći prvo došli do zida u blizini noćnog kluba “IN Bar”, koji je ustupljen organizaciji “Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016.”, te zašarali mural “Univerzijada 87.” i natpis “Zagreb – Rijeka 2016. European Universitas Games”. Na tom su zidu autolakom crne boje ispisali grafit u obliku križa, u čijim se poljima nalaze četiri ćirilična slova “C”, natpis “666” te pentagram, a nacrtali su i karikaturu lika osobe sa šajkačom i bradom.

Tu očito nisu namjeravali stati, jer su zatim ušli u krug studentskog doma te su na zidove četiriju paviljona napisali grafite s četiri ćirilična slova “C”, a ćirilicom su na zidove napisali i “Vukovar je srpski”. Osim toga, crnom su bojom obojili i hrvatsku zastavu s grbom koja se nalazila na prozoru sobe u trećem paviljonu. Nakon što su ispisali te grafite, 20-godišnjaci su sprej bacili u kontejner kod kuhinje studentskog doma te pobjegli do paviljona broj 10 gdje su ih zatekli zaštitari tvrtke Bilić-Erić koji osiguravaju studentski dom. Zaštitari su pozvali policajce koji su ih uhitili, a utvrđeno je da su 20-godišnjaci bili pijani i u krvi im je izmjereno više od jednog promila alkohola.

Policajcima također nije dugo trebalo da u košu pronađu sprej kojim je dvoje mladih delinkvenata odlučilo “ukrasiti” studentski dom i okolicu.

Prema kaznenoj prijavi, Juraj L. O. djelo je počinio motiviran nacionalnom mržnjom prema pripadnicima hrvatske nacionalnosti i vjerskom mržnjom prema Katoličkoj crkvi, te je doveden sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda. Određen mu je istražni zatvor, i to zbog opasnosti od ponavljanja djela. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 11.500 kuna. U ragbijaškom klubu u kojem mladić trenira samo su nam potvrdili da se u petak nije pojavio na večernjem treningu, no tajnik kluba Milivoj Vrga kazao je kako o incidentu u klubu ne znaju ništa. 

>>Izbrišite sve te škrabotine, a ne samo grafite koji šire mržnju

Ključne riječi

Komentara 243

JU
juma
23:49 02.05.2016.

Bez obzira što pisao, nadam se kako će do zadnje kune platiti štetu koju je načinio i uz to završiti u zatvoru na barem dvije godine kao u svim uredjenim državama. Naravno sve ovo trebalo bi vrijediti za bilo kogaa i generalno za sve škrabotine maloumnika željnih pažnje.

LA
lasse
00:30 03.05.2016.

Nebi on meni vise zaigro ni ujednom klubu u Hr. Mamicu mu h.bem.

PR
prigorka
00:15 03.05.2016.

ludaci ,ustaske zastave nema, nego Hrvatska,kune vas ne smetaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije