Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spasonosna oprema

Ovo je pancirka koja je spasila život zaštitaru

zaštitni prsluk pancirka
Sanjin Strukić/PIXSELL
11.02.2016.
u 22:30

Zaštitni prsluk može zaustaviti i hitac iz moćnog magnuma 44

 Dan nakon što je postao “heroj dana” kada je zahvaljujući izuzetnoj pribranosti, hrabrosti, ali i dobrom treningu spriječio razbojnika koji je rano ujutro pokušao opljačkati poštu na zagrebačkom naselju Prečko zaštitar Sokol Marića Pave Kumarić (36) gotovo da i ne osjeća fizičke posljedice sukoba s razbojnikom koji je u njega ispalio hitac iz revolvera.

Kumarića je od sigurne smrti spasio balistički prsluk koji je u tom trenutku imao na sebi, a koji je zaustavio zrno koje bi mu u suprotnom završilo u lijevoj strani prsnog koša. Iako je razbojnik pucao iz revolvera s udaljenosti od otprilike tri metra, jedina ozljeda koju je hrabri zaštitar zadobio opeklina je na prsima koja je nastala od baruta iz zrna te manji hematom koji je nastao nakon što se zrno zabilo u pancirku.

Ovisi o udaljenosti i kalibru

– Danas imamo oko tisuću i pol takvih zaštitnih prsluka od kojih većina spada u klasu IIIA. Pancirke iz te klase štite od većine pištoljskih metaka uključujući i magnum 44. Naravno, sve ovisi o tome s koje udaljenosti napadač puca, kao i o tome koji kalibar koristi – govori Ante Perčin, direktor sektora zaštite Sokol Marića.

Prsluk koji je spasio život Pavi Kumariću sadrži čak 39 slojeva specijalnog polietilenskog vlakna koje je, usporedbe radi, oko 15 puta jače od kvalitetnog čelika. Taj materijal, osim što je iznimno izdržljiv i otporan na vlagu i kemikalije, također i pluta na vodi. Vanjski dio prsluka obložen je tkaninom otpornom na vodu i prljavštinu.

Prvi slučaj u Hrvatskoj

Ipak, unatoč svim tim karakteristikama, objašnjava Perčin, takvi prsluci i dalje ne nude besmrtnost, već samo dodatnu zaštitu jer je i dalje nužno da zaštitari slijede odgovarajuće taktičke procedure kao što je, primjerice, zauzimanje ispravnog stava, sklanjanje s linije vatre...

– Zaštitni prsluci koje mi uzimamo uglavnom imaju rok upotrebljivosti do sedam godina, tako da svako toliko, osim što nabavljamo nove prsluke, zamjenjujemo i stare. Iako je kod nas zakon takav da ne propisuje kako zaštitari koji čuvaju novčarske institucije moraju imati zaštitni prsluk, gotovo polovica od naših tri i pol tisuće zaštitara ih posjeduje – objašnjava nam Perčin skrećući pozornost na to da prema zakonu ni Pave Kumarić nije trebao imati pancirku, samo što bi tada cijela priča koja je u ovom slučaju okončana sretno završila tragično. Perčin je također kazao kako je, koliko on zna, ovo prvi slučaj u Hrvatskoj u kojemu je zaštitni prsluk zaustavio metak i tako spasio život nekom zaštitaru.     

>>Zaštitar riskirao život da spriječi pljačku, spasila ga pancirka

Komentara 5

OB
ObrenM
14:40 12.02.2016.

Kada uhvate beskompromisnog razbojnika,molba novinarima,da po starom dobrom obicaju ne otkriju njegov identitet.Bitna je zastita njegovog integriteta i pripadnosti nekoj politickoj opciji.O Vidosevicu nista,jer je opca bojazljivost od njegovo jezika.On se ne brani od ucinjenog kriminala,vec kaze,da ce se promijeniti politicka klima,ako on otvori pricalicu.Dali ce hrvatska vlast biti postenija i lopova bez obzira na vlastite gubitke poslati na dugogodisnju robiju.Jedini stradali i unisteni pravednik je bio policiski ekspert,degradiran i upropasten radi par fotografija lopovskog gnjezda.

PA
pajokola1
10:30 12.02.2016.

Super, baš lijepo što mu je pancirka spasila ludu glavu,novac koji je on spašavao je ionako osiguran ,a ugrozio je ljude oko sebe,ovo jedino može poslužiti kao dobar primjer svim drugim zaštitarima kako ne bi trebalo postupati, nitko ne govori koliko po svim tim zaštitarskim firmama ima pancirki kojima je rok odavno istekao a poslodavci tjeraju radnike da ih nose,naravno ne postoji inspekcija koja to periodično provjerava,nego je zamjena isteklih pancirki ostavljena na volju poslodavca, osim toga smješno je vidjeti zaštitara kako u banci 12 sati sjedi u pancirki,da se vodi briga o samom zaštitaru onda bi on sjedio u nekoj posebnoj prostoriji sa video nadzorom i imao vremena da u slučaju pljačke poduzme sve potrebne zakonske radnje , osim toga zašto onda i zaposlenici banke na šalteru ne bi nosili pancirku,bez veze ,s druge strane plaće,obuka i uvjeti rada zaštitara su katastrofa,svi na njima štede, pitajte onog jadnika od zaštitara koji u pancirki sjedi 12 sati u banci kako i kad koristi stanku za odmor, kakvo mu je radno vrijeme,koliko ima sati mjesečno odrađeno,stigne li biti sa svojom obitelji, osjeća li se u društvu cijenjeno od strane svojih poslodavaca i onih koje štiti???

Avatar mamboking
mamboking
09:10 12.02.2016.

I sve to za 2700kn,al to nije sve jer ako već danas poginete mi vam poklanjamo još 2700kn,al ni to nije sve jer ako već danas poginete mi vam poklanjamo zaštitni prsluk i pogreb.Vaš Sokol Marić!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije