Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆE

Ove godine u slučajevima obiteljskog nasilja ubijeno 12 žena

obiteljsko nasilje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
1/3
27.10.2016.
u 18:13

Žigante Živković: Hrvatska ima dobre zakone ali da je hrvatska kaznena politika blaga

„Tijekom ove godine u Hrvatskoj je u slučajevima obiteljskog nasilja ubijeno 12 žena“. Rečeno je to na edukaciji pod nazivom „Možemo zajedno“ koja je danas započela u Vukovaru u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Predsjednica Nacionalnog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Branka Žigante Živković kazala je kako je evidentno da niti nakon 17 godina rada tima nasilje ne opada.  

- Primijetili smo kako se „siva“ brojka povećava. Razlog tome je i što žrtve nema povjerenja u institucije koje smo izgradili. U ukupnoj brojci počinjenih kaznenih djela u Hrvatskoj tijekom 2015. godine čak 56 posto odnosi se na djela koja su učinile bliske osobe među sobom. Samo tijekom prošle godine podneseno je 14.700 prekršajnih prijava za nasilje u obitelji. Tijekom 2015. godine ubijeno je 10 žena, rekla je Žigante Živković.

Govoreći o razlozima što stopa obiteljskog nasilja ne opada kazala je kako tu ima više razloga počevši od onih ekonomskih, činjenice da su počinitelji često osobe koje izvan svoga doma nisu nasilne pa i toga da se problematično ponašanje ne prevenira od vrtićke dobi. Govoreći o načinima kako da se stopa obiteljskog nasilja smanji Žigante Živković je rekla kako Hrvatska ima dobre zakone ali da je hrvatska kaznena politika blaga.  

- U kaznenoj politici ne koristimo sve instrumente koji su nam na raspolaganju. Primjera radi policajac u drugim državama uđe kod nasilnika u kuću i oduzme mu ključeve doma i pri tome ga udalji iz obitelji. Od 2007. godine to je moguće i u Hrvatskoj. Međutim, kod nas je problem što svatko misli da može raditi tuđi posao. Najbolje bi bilo kada bi svako maksimalno odgovorno i kvalitetno radio svoj dio posla, istakla je Žigante Živković dodajući kako bi za ovaj problem bilo dobro kada bi Hrvatska što prije ratificirala Istanbulsku konvenciju koja državi daje određene ovlasti u postupanju u korist žrtava nasilja.   

Edukacija u Vukovaru, koja traje dva dana, prva je u nizu od četiri edukacije koje će se održati u Hrvatskoj, a na kojima sudjeluju koordinatori županijskih timova MUP-a, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti i obrazovanja kao i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Poslije Vukovara slične edukacije održat će se u Metkoviću, Fažani i Zagrebu.

>> Veljko Marić pretukao suprugu Marijanu pa vraćen na dosluženje kazne u zatvor

Komentara 5

BO
boskovic
19:38 27.10.2016.

Svaki mjesec po jedna zena ubijena od ludog muza

Avatar Titanov sin
Titanov sin
19:48 27.10.2016.

Poslije takvih tragedija se čuje priča susjeda i prijatelja da su znali da će do toga doći, znali su ali nisu ništa učinili po našem starom običaju.

Avatar lola lola
lola lola
00:17 28.10.2016.

Ali ipak to nisu gay brakovi i zajednice, pa se moze tolerirati. A i zene valjda dobiju kaj zasluzuju, trebale su ckomit kako bog zapovijeda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije