Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA IDENTITETA

Ovako izgleda najveći ubojica na Balkanu - Zver pustio bradu

'zver_nnn_unu_010710'
Foto: ''
1/3
01.07.2010.
u 19:33

Zemunac je do sada detaljno pričao o desetak ubojstava, ali ne tereti sebe. PUZ istražuje tko mu je dao putovnicu.

Zbog putovnice na ime Drage Cesara, kojom se koristio Sretko Kalinić (38) te koja je izdana u PU zagrebačkoj, u zagrebačkoj se policije provodi interna istraga.

Grafološka vještačenja
Naime, unutarnju policijsku kontrolu zanima kako je Kalinić došao do te putovnice, tko mu ju je, kako i kada izdao te je li je on osobno podigao na šalteru zagrebačke policije u Petrinjskoj ulici, za što postoje ozbiljne indicije. Odgovori na ta pitanja zanimaju i zagrebački Županijski sud, na kojem je pokrenuta istraga protiv Kalinića zbog krivotvorenih putovnica, a kao svjedoci na sud su pozvani i neki djelatnici PUZ-a.

Osim saslušanja svjedoka, predviđeno je i grafološko vještačenje putovnica, nakon kojeg bi neke stvari trebale biti jasnije. Tako su sud i unutarnja policijska kontrola demantirali ministra policije Tomislava Karamarka, koji je prije tjedan dana, odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s Kalinićevim putovnicama, kazao kako glasine da mu je jedna od putovnica izdana u PUZ-u neće komentirati jer su to – budalaštine.

No te budalaštine, kako ih je ministar nazvao, mogle bi imati ozbiljne posljedice ako unutarnja policijska istraga pokaže da je Kalinić imao zaštitnike i unutar policije. Jer, sada više nije nepoznanica da je on u Hrvatskoj boravio godinama, možda čak i od 2003., kada je u Srbiji ubijen premijer Zoran Đinđić, zbog čega je Kalinić u Srbiji u odsutnosti i osuđen.

Za takav dugogodišnji boravak na teritoriju Hrvatske Kalinić je, osim pomoći braće po kriminalu, zasigurno trebao i pomoć nekih moćnijih ljudi. Jer ako su mu braća po kriminalu mogla “srediti” sigurne stanove te mu pribaviti potreban novac i oružje, zasigurno mu nisu mogla pribaviti originalne hrvatske putovnice na imena Drago Cesar i Mladen Mandić, u koje je on, služeći se lažnim identitetima, umetao svoje slike.

Naime, da bi dobio te putovnice, Kalinić je morao imati i druge dokumente pa je očito riječ o malo složenijoj operaciji, koja je sada predmet policijske istrage.

I dok unutarnja kontrola istražuje odakle Kaliniću hrvatske putovnice, kriminaliste pak zanima njegova primarna djelatnost – ubojstva.

Detaljni opisi ubojstava
O tome tko je koga, gdje i kako ubio, s Kalinićem se već danima razgovara u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS), a sve informacije koje se od njega dobiju razmjenjuju se sa Srbijom. Neslužbeno se tako doznaje da je Kalinić vrlo detaljno govorio o ubojstvima koja su se mahom dogodila u Srbiji. Od njih 20, o kojima je policiji govorio dok je ležao u KB-u “Sestre milosrdnice”, u posljednjih nekoliko dana detaljnije je pričao o njih desetak.

No kako doznajemo, dok prepričava i krvave detalje pojedinih likvidacija, ipak se trudi ne inkriminirati sebe. Uglavnom govori o tome kakva je bila uloga drugih zemunaca te krivnju za većinu likvidacija prebacuje na Miloša Simovića i Luku Bojovića. Bojović je, prema pisanju srbijanskih medija, sa sigurnog odredišta u Latinskoj Americi, odlučio čekati rasplet situacije u vezi s Kalinićem i njegovim razgovorima s policijom.

Šuti o Simiću

Međutim, Kalinić o ubojstvu Cvetka Simića, čiji je dekapitirani leš bez ruku i nogu u ožujku nađen u Jarunu, te koji bi po načinu počinjenja odgovarao Kalinićevu potpisu, do sada nije rekao ni riječi. Ako je nešto i govorio, onda je krivnju za Simićevu likvidaciju prebacivao na Miloša Simovića, koji se sumnjiči da je u Kalinića prije mjesec dana pucao na jezeru Rakitje te ga teško ranio. Simović, koji je nakon pokušaja Kalinićeva ubojstva uhićen dok je ilegalno prelazio granicu kod Bajakova te je otpremljen u zatvor Zabela u Srbiji, pak srbijanskim policajcima govori da je za Simićevu smrt kriv Kalinić.

S obzirom na takve kontradiktorne iskaze, policije s obje strane granice imaju pune ruke posla jer se sve što njih dvojica govore mora višestruko provjeriti. Uključujući i sve grozne detalje o tome kako su ljude ubijali maljevima, mučili ih strujom, derali im kožu te, ih, kako se moglo pročitati u medijima, čak i mljeli u strojevima za meso.

Što se tiče statusa koje Kalinić i Simović sada imaju pred pravosuđima i policijama obiju zemalja, neslužbeno se može čuti da obojica pokušavaju za sebe izvući najviše što se može iz postojeće situacije. I dok se iz Srbije doznaje da Simović pregovara o statusu pokajnika, teško je vjerovati da bi se Kalinić mogao dokopati takve pozicije. Jer njemu se pripisuje veći broj ubojstva, a po zakonu status pokajnika ili krunskog svjedoka ne može dobiti osoba koja se tereti za najteža djela.

Komentara 52

Avatar Rubirosa
Rubirosa
17:00 02.07.2010.

grrrrrr.ko je uslikao ovu eskluzivu i kada????...................;) Covek sito cisto lepo izgleda sa svojim busnim telom.

DR
dreamteam
21:40 01.07.2010.

Imamo stvarno sjajnu policiju.

OB
-obrisani-
20:32 01.07.2010.

Dekavejac Vaseg ministra ubili ste Vi srbi! Dali si pismen da znas dobro procitati clanak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije