Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARKO KRUŠLIN

Portret suca pred kojeg će stati Zdravko Mamić: Osudio ratne zločince i ubojice, sudi generalu

Braća Mamić, Zoran i Zdravko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
16.12.2016.
u 16:00

Optuženike za ratni zločin u Trpinji i Borovu naselju osudio je na ukupno 139 godina zatvora. Presude mu rijetko padaju na višem sudu

Braći Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru, optuženima za izvlačenje najmanje 100 milijuna kuna iz Dinama, sudit će sudac Darko Krušlin.

Najmlađi je kazneni sudac na Županijskom sudu u Osijeku, 51 mu je godina, a bio je najmlađi i kada je tek došao u taj sud, u studenome 2004. Za taj se sud, pak, trenutačno bira novi predsjednik, a upravo je Krušlin jedan od četiri kandidata.

Na glasu je kao izuzetno stručan i korektan, ali i sudac u čijoj sudnici nema izvrdavanja ili odugovlačenja. Mali je i postotak presuda koje mu Vrhovni sud ukida, možda tek jednu godišnje.

Završio je Pravni fakultet u Osijeku pa izučavao odvjetnički zanat kao vježbenik u Tuzli. Radno mjesto mu 1995. postaje Općinski sud u Osijeku, a na kat više u istoj zgradi u Europskoj aveniji, na Županijski sud, penje se devet godina kasnije.

Već na početku nove karijere, na njegovu stolu završavaju teški spisi, poput onoga koji se bavio osječkim poduzetnikom Dragom Babićem Babanom. Sudio je i u nizu velikih afera, poput Dijagnoze 2, gdje je sedmorka osuđena zbog prijevara pri utvrđivanju statusa ratnih vojnih invalida.

Vrući krumpir bilo je i suđenje za ratni zločin u Paulin Dvoru kod Osijeka 1991., kada je usmrćeno 18 srpskih civila.

Nakon što je dvaput oslobađan, Enes Viteškić u trećem je postupku, ali prvom kod Krušlina, proglašen krivim i kažnjen s 11 godina zatvora. Tu je presudu kasnije potvrdio i Vrhovni sud.

A na visokih 139 godina zatvora, ukupno, osudio je i desetoricu optuženih za ratni zločin u Trpinji i Borovu naselju 1991. Proglašeni su krivima za smrt 13 civila i 30 hrvatskih branitelja. Stevo Pantić i Milislav Atanacković kažnjeni su sa po 20 godina iza rešetaka, koliko je i maksimalno dopušteno po prijašnjem zakonu. Viši sud složio se sa svim kaznama, no njih dvojica žalili su se pa se čeka odluka i u trećem stupnju.

Darko Krušlin izrekao je i najvišu kaznu ikada na Županijskom sudu u Osijeku. Na 40 godina zatvora osuđen je Roberto Rubić, za ubojstvo osječkog odvjetnika i pjesnika Luje Medvidovića u njegovu uredu u siječnju 2013. Na tijelu odvjetnika izbrojeno je čak 105 ubodnih i reznih rana zadanih nožem.

Da se Branimiru Glavašu i šestorici okrivljenih za ratni zločin u slučaju Selotejp sudilo u Osijeku, i njemu bi sudio Krušlin jer je, po tadašnjem principu raspoređivanja spisa, red bio upravo na njega. No, predmet je, poznato je, premješten u Zagreb.

Oči u oči u sudnici s Krušlinom trenutačno se susreće umirovljeni general i bivši zapovjednik Kopnene vojske Mladen Kruljac. Riječ je o ponovljenom postupku za aferu Sibinj, gdje se bivšem sibinjskom načelniku Ivici Batiniću, poduzetniku Ivanu Rimcu i još trojici sudi za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem.

Pripremno ročište braći Mamić, pak, mora biti zakazano najkasnije do 2. veljače.

Izabere li se Krušlina za čelnika suda u međuvremenu, morat će se odrediti i novi sudac za slučaj Dinamo.

>> Ponovo uhićen Mamićev suosumnjičenik

Komentara 5

BE
berogrga
16:39 16.12.2016.

@Korny87, cijeli dorh i pnuskok štiti tvog Milanovića i sve sdp-ovce, a ništa drugačije nije ni s sudovima.

KA
kalinovac
09:17 17.12.2016.

pojeo vuk magare,ali Mamiće neće,jer da je netko vodio računa o sportu nebi do toga ni došlo.U kojoj Banci imaju oni novce,da je u španiji brzo bi ih našli ali kod nas vrana vrani oči ne kopa.

Avatar gecdra
gecdra
17:47 16.12.2016.

Ni suce nemamo a da nisu iz BH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije