Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preminuo za 24 sata

Opljačkali i ostavili starca da umre u krvi: 'Prepirali smo se tko će ga udariti'

Ubijeni Josip Petrović
Foto: Davor Javorović/ PIXSELL
31.05.2015.
u 21:21

Podignuo se i počeo vikati, F. S. je prošao pokraj njega, ušao u drugu sobu i vratio se s novcem. Samo je televizor bio upaljen

U srpnju prošle godine Josip Petrović (76) umro je u bolnici 24 sata nakon što ga je u njegovoj kući u Svetom Đurađu kod Donjeg Miholjca dvaput šakom u glavu udario D. K. (17) kojega je s F. S. (18) iznenadio u pokušaju pljačke. Petrović je pao na pod. Dok je okrvavljene glave ležao na podu, dvojica mladića prekapala su po kuhinji i tražila njegov novčanik. Našavši novac, pobjegli su ostavivši ranjenog Petrovića, koji je puzeći po podu u kući obrisao svoje krvave tragove. U bolnici je ustanovljeno da je zadobio frakturu lubanje i nagnječenje mozga.

Povremeno kosio travu

D. K. (17) i F. S. (18) osuđeni su na godinu dana maloljetničkog zatvora zbog razbojničke krađe, a takvu presudu Županijskog suda u Osijeku potvrdio je nedavno i Vrhovni sud. Petrović je živio sam, patio je od demencije i slabije je vidio. F. S. mu je povremeno kosio travu za 100 kuna. Kobne su noći mladići pili s društvom. Pokucali su oko dva sata na vrata Petroviću, koji je gledao televiziju. F. S. je zatražio sto kuna za košnju trave, a starac je iz kuhinje izvukao novčanik. Iako Petroviću travu nije kosio, “stotku” je zatražio i njegov prijatelj. Josip je i njemu pružio novčanicu. Dok su odlazili, izvukli su ključ iz vrata. Vratili su se da vide, kako su rekli na sudu, “ima li kakvih novaca”.

– Čučećki smo se vukli predsobljem do sobe, da nas ne vidi. U sobi nije bilo svjetla pa smo ga malo palili, malo gasili, da nas ne primijeti – kazao je, doznajemo, D. K. u obrani. F. S. je pronašao fotoaparat, ali mu je on ispao na pod. Prenulo je to gazdu, koji ih pronašao u sobi.

– Prepirali smo se tko će ga udariti kada je ušao. Na kraju mu je D. K. zadao dva slaba udarca – izjavio je F. S. na suđenju, koje je bilo zatvoreno za javnost. Petrović je pao na pločice.

– Podignuo se i počeo vikati. F. S. je prošao pokraj njega i ušao u drugu sobu, a potom se vratio s novcem. Samo je televizor bio upaljen u kući pa nismo ništa vidjeli – tvrdio je D. K. na sudu. Podijelili su kasnije plijen po principu “jedna novčanica tebi, jedna meni”. Izbrojio je, naveo je, 700 kuna. Kupio je mobitel za 400 kuna, na piće je potrošio 100, a 200 mu je uzela policija. Optužba ih je najprije teretila za razbojstvo, no sud je smatrao da su počinili razbojničku krađu. Žrtvu su, naime, udarili kako bi zadržali fotoaparat, a nisu nasrnuli na nju kako bi ga se domogli. Što se tiče smrtne posljedice, stav je suda da je riječ o nesvjesnom nehaju. Tužiteljstvo je tražilo da im se izrekne pridržaj maloljetničkog zatvora pa bi ostali na slobodi. No, za sud je to bila preblaga kazna. D. K. tada je, naime, bio učenik drugog razreda srednje škole. Odgovarao je 2012. zbog teške krađe, a godinu dana poslije i zbog kršenja javnog reda. F. S. je kažnjavan zbog oštećenja tuđe stvari i zbog oduzimanja tuđe stvari.

Nisu pokazali strah

– Imali su 16 godina i nekoliko mjeseci. Obojica su do tada pokazala neprimjereno vladanje i u obitelji i u učeničkim obvezama. Čak ni to što su ranije procesuirani nije utjecala na njihovo ponašanje – istaknuto je u presudi. Kobne noći nisu, ocijenio je sud, pokazali strah ni zazor, ušli su u tuđi dom, a starog, nemoćnog i dementnog Petrovića naveli su da im preda novac koji nisu zaradili. Dvojac je uhićen 4. srpnja lani, a u istražnom su zatvoru bili do 21. kolovoza.

– Pustili su ih na slobodu jer su valjda morali u školu. Teško nam je i govoriti o tome, Josipovu je sestru Francu to dotuklo. Nikako se ne može pomiriti da je umro na takav način – kazala nam je Jasminka Opančar, snaha pokojnikove sestre.

>>Prodale mu odjeću, pa mu ukrale desetke tisuća kuna

>>Josip je ležao bez svijesti, glava mu se od krvi nije vidjela

Komentara 63

CA
Car1994
21:37 31.05.2015.

Godinu dana? Toliko o pravosuđu. Verujte, i u Srbiji je ovako. Ovo se mora rešiti. Ovo je problem celog Balkana. Uspon tajkuna i jajara, ugnjetavanje naroda. Podrška svim normalnim i ožalošćenim Hrvatima iz Srbije. Pozdrav, susedi.

Avatar popajce
popajce
21:37 31.05.2015.

ja bi ovdje prije svega cestitao roditeljima ovih ubica.pa,sta ce raditi ovi monstrumi za par godina,dok jos malo bolje ispeku'zanat' .dobili godinu dana....heej,godinu

AN
Antiflašist
21:29 31.05.2015.

Godinu dana? mile ti majke, motornom pilom ih sasjeci i nahraniti svinje s njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije