Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćno

Odbjegli tajkun Josip Gucić osuđen na dvije godine zatvora

gucic
Boris Ščitar/Pixsell
22.04.2011.
u 17:08

Gucić, koji je u bijegu, nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, Čeović na dvije i pol, a Vuletić na godinu i pol

– Ovaj dogovor primjer je duboke korupcije u našem društvu, koja je u proteklih 20 godina toliko ukorijenjena da je gotovo postala institucionalizirana. Taj događaj sam po sebi ne bi izazvao pozornost javnosti da nije bila riječ o Josipu Guciću, čovjeku koji je u to vrijeme posjedovao dionice više hrvatskih tvrtki – kazao je među ostalim Željko Horvatović, predsjednik vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući u petak nepravomoćnu presudu odbjeglom tajkunu Josipu Guciću te sudskim vještacima Antunu Čeoviću i Vinku Vuletiću.

Vijeće kojim je predsjedao sudac Horvatović u odsutnosti je Gucića osudilo na dvije godina zatvora zbog pokušaja sprečavanja dokazivanja. Čeović, koji je jedini bio na objavi presude, nepravomoćno je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog primanja mita, a Vuletić je nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog pomaganja u davanju mita. Riječ je inače o ponovljenu suđenju jer je prvu, također osuđujuću, presudu Vrhovni sud ukinuo. U međuvremenu je u apsolutnu zastaru otišla optužba protiv Gucića za davanje mita, a iz nove je optužnice zbog istog razloga i istog djela posve ispao Krsto Romić.

USKOK je teretio Gucića da je 2003. tijekom istražnog postupka, koji se protiv njega, njegova sina te još nekih osoba vodio zbog sumnji da su oštetili poduzeće NIK za 195 milijuna kuna, zatražio od sudskog vještaka Čeovića da izradi za njega povoljan nalaz. Čeović je angažirao Vuletića, a za taj "posao" Gucić im je obećao dati 50.000 eura.

Komentara 8

GE
gemist
21:06 22.04.2011.

Hehe,dobio je manje nego da je ukrao žvakače gume iz kioska,nažalost i nije smiješno,u normalnoj državi,ako je kriv bi dobio 3 doživotne+oduzimanje imovine

DH
dalibor.hren
17:34 22.04.2011.

Za 195 000 000, 00 kn dvije godine zatvora!? Odmah potpisujem!

DU
dugi
18:46 22.04.2011.

Da mu je kojim slucajem prijatelj i kolega (po kradjama u Osijeku) Glavas, ostao na slobodi, ne bi dobio niti te dvije pisljive godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije