Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Država izgubila

Od poreznih obveznika izvukli 1,8 milijuna kuna, a slijede i odštete

afera maestro
Foto: Davor Puklavec/24sata
07.11.2013.
u 17:00

Razvikana antikorupcijska afera Maestro, kojom su se prije šest i pol godina pred EU tadašnji dužnosnici dičili da je dokaz ozbiljne borbe protiv korupcije, doživjela je pravomoćni sudski fijasko, koji će platiti porezni obveznici ove zemlje

Razvikana antikorupcijska afera Maestro, kojom su se prije šest i pol godina pred EU tadašnji dužnosnici dičili da je dokaz ozbiljne borbe protiv korupcije, doživjela je pravomoćni sudski fijasko, koji će platiti porezni obveznici ove zemlje. Odvjetnica Asja Piplović, Igor Petlevski i Mladen Jandriček pravomoćno su oslobođeni optužbi, a sudske troškove, koji iznose otprilike 1,8 milijuna kuna, platit će porezni obveznici!

Dan u zatvoru 40 eura

No, to nije sve, oslobođeni imaju pravo i na odštetu od RH zbog mjeseci koje su nedužni proveli u pritvoru. Tužiteljstvo je iz odluke Vrhovnog suda, kojom je 2010. ukinuta osuđujuća presuda toj trojci, moglo jasno iščitati da u procesu loše stoje s optužbama, no predmet je samo prebačen sa Županijskog na Općinski kazneni sud i više nije bio u ingerenciji USKOK-a. Još u ljeto 2011. sudac Marijan Bertalanič u oslobađajućoj presudi naveo je da “začuđuje ustrajanje tužiteljstva na neosnovanoj optužbi u ovom predmetu i lakoća s kojom tužiteljstvo troši novac poreznih obveznika na ovakve procese s obzirom na to kakva je bila ukidna odluka Vrhovnog suda”. U međuvremenu presuda je još jednom ukinuta i sad je nakon trećeg ponovljenog suđenja potvrđena. Osim sudskih troškova država će morati platiti i odštete, A. Piplović, koja je iza rešetaka bila 15 mjeseci, Petlevskom koji je u pritvoru bio 22 mjeseca i Jandričeku koji je bio zatvoren godinu dana. Računa se da svaki dan koji je netko nedužan provede u pritvoru stoji 40 eura, no ako se ide na nagodbu, a ne u sudski spor, onda je odšteta po danu 30 do 35 eura. Ako se oslobođenoj trojci isplati naknada od 35 eura za svaki dan proveden u pritvoru, RH će za njih ukupno platiti oko 52.000 eura. Mate Matić, odvjetnik A. Piplović, kaže da će ona tužiti državu zbog 15 mjeseci provedenih u pritvoru i tražiti odštetu za sve oblike štete koju je pretrpjela, za poslove koje je izgubila...

Optužbe samo padale

– To će sigurno biti veliki zahtjev za odštetom, ne mogu sada reći koliki. Na njezinu bi mjestu svatko tužio – kaže odvjetnik Matić.

Petlevski je oslobođen da je 2007. kao voditelj službe nekretnina HFP-a, a nakon što je sačinjena dokumentacija za natječaj za podnošenje ponuda za prodaju nekretnine u Poreču, Asji Piplović i Jandričeku predao dokumentaciju kako bi njezinoj stranci, tvrtki “Tim 90”, osigurao pobjedu na natječaju. Petlevski je oslobođen da je zlorabio položaj, a Piplović i Jandriček da su ga poticali na kazneno djelo. Prije je oslobođen i bivši čelnik HFP-a Robert Peša, a osuđeni su Josip Matanović i Juraj Parazajder.

Komentara 5

DU
Deleted user
07:39 08.11.2013.

Hoće li Sanaderov Bajić odgovarat za ovo?

ŠS
Štap sa glavom
11:16 08.11.2013.

Oj Hrvatsko ti si lijepa, ko se sjeti tebe drepa.

Avatar mijan
mijan
07:04 08.11.2013.

?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije